Piața birourilor. Tranzacțiile de închiriere au scăzut în Capitală sub nivelul de la debutul pandemiei. Semn de stabilizare: crește cererea nouă

Piața birourilor. Tranzacțiile de închiriere au scăzut în Capitală sub nivelul de la debutul pandemiei. Semn de stabilizare: crește cererea nouă
În primul trimestru din 2021 s-a închiriat o suprafață totală de 48.000 de metri pătrați de spații de birouri în Capitală / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/05/2021, 15:54

Ponderea închirierilor noi de spații de birouri a crescut pe piața din București, în primul trimestru al anului 2021, față de media anului trecut, când mare parte din tranzacții consta în reînnoiri de contracte, ceea ce reprezintă un semn de stabilizare a pieței, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox . Per ansamblu, în primele trei luni din 2021, volumul tranzacțiilor a scăzut, atât față de primul trimestru din 2020, când pandemia de COVID-19 producea primele efecte pe piață, cât și față de ultimul trimestru al anului trecut. În plus, rata de neocupare a crescut în trimestrul I din 2021 la 13,5% față de media anuală din 2020, de 12,5%.

Volumul tranzacțiilor de închiriere pe piața birourilor din București s-a ridicat în primul trimestru al anului 2021 la 48.000 de metri pătrați, arată raportul companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, dat publicității joi.

Raportat la perioada similară a anului trecut, când pandemia Covid-19 era în prima fază, volumul este în scădere cu 9% față de totalul de 52.000 metri pătrați tranzacționat în primele trei luni din 2020. Potrivit datelor de la acea vreme ale Cushman & Wakefield Echinox, volumul scăzuse cu 50% față de trimestrul I din anul 2019, în principal din cauza incertitudinii cauzate de apariția noului coronavirus.

Dacă este raportat la volumul tranzacționat în ultimul trimestru din 2020, care a avut cea mai ridicată valoare trimestrială din an, de 77.000 metri pătrați închiriați, scăderea volumului tranzacționat în primele trei luni din 2021 este de aproape aproape 38%.

Companiile își creionează politica de lucru post-pandemie

Per ansamblu, în 2020, arată raportul Cushman & Wakefield Echinox, companiile au amânat pe cât posibil luarea unor decizii importante cu privire la sediul lor de birouri, ceea ce a determinat o scădere anuală a de 40% a volumului tranzacționat, respectiv aproximativ 237.000 de metri pătrați închiriați, din care ponderea medie anuală a contractelor de reînnoire a fost de 45%.

Potrivit reprezentanților companiei de consultanță, față de a doua parte a anului precedent, în primul trimestru din 2021 se observă primele semne de revenire, ținând cont că ponderea contractelor de reînnoire a scăzut la 29%, respectiv cererea nouă a fost de 71% din total. Mai mult, subliniază specialiștii Cushman & Wakefield Echinox, ponderea contractelor de preînchiriere a crescut de la 20% la 46%, „ceea ce arată faptul că unele companii și-au creionat politica de lucru post-pandemie și sunt în poziția de a-și asuma decizii pe termen mediu și lung”.

Potrivit analizei companiei de consultanță, se așteaptă ca mai multe tranzacții mari să fie încheiate până la sfârșitul anului, astfel că estimează că volumul total tranzacționat în 2021 va crește peste pragul de 300.000 de metri pătrați.

„Considerăm că primele trei luni ale anului curent au adus semne pozitive, în sensul în care vedem un număr important de tranzacții de pre-închiriere ale unor spații aflate în construcție, după un an 2020 marcat în general de consolidări și de amânări ale unor decizii cu privire la ocuparea de spații noi de birouri. De asemenea, observăm o scădere importantă a numărului de infectări cu Covid-19 și o evoluție pozitivă a campaniei de vaccinare, două elemente cheie ce vor favoriza revenirea la birou a multor angajați ce se vor simți astfel mai în siguranță la locul de muncă, factor esenţial pentru revenirea la o oarecare normalitate”, a declarat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

În prezent, deși asistăm la o revenire etapizată a angajaților la birou, gradul de utilizare a spațiilor se birouri din București a rămas momentan la un nivel relativ scăzut, de circa 40 – 50%, în condițiile în care majoritatea companiilor preferă să funcționeze în continuare în sistem Work from Home sau hibrid, potrivit estimărilor companiei.

„Ce a fost înainte de pandemie este greu de presupus că se va întâmpla, pentru că în mod normal lucrurile se schimbă și lumea se adaptează. Cred că toamna acestui an va fi un semnal important de întoarcere, și datorită faptului că s-a ajuns la o presiune destul de mare, la o epuizare destul de mare a oamenilor lucrând de acasă, la un regim pe care unii îl suportă din ce în ce mai greu”, crede Marian V. Popa, directorul general Globalworth România, cel mai mare dezvoltator de spații de birouri din țară, invitat al emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

Rata de neocupare a ajuns la 13,5%

La finalul primului trimestru din 2021, rata de neocupare (contractuală) a spațiilor se situează la 13,5%, potrivit estimărilor Cushman & Wakefield Echinox, în creștere de la media anuală de 12,5% din 2020, cea mai ridicată din ultimii patru ani. Rata este mai redusă în cazul spațiilor de clasa A (10,7%), față de cele de clasa B (22,1%).

În prezent, stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din București se apropie de pragul de 3 milioane de metri pătrați, respectiv 2,98 milioane de metri pătrați, alte imobile cu o suprafață de aproximativ 150.000 de metri pătrați fiind ocupate de către proprietari. Alte proiecte cu o suprafață totală de 370.000 de metri pătrați se află în acest moment în construcție, fiind programate pentru livrare în perioada 2021-2023.

În primul trimestru au fost livrate două imobile având o suprafață cumulată de aproape 30.000 metri pătrați, respectiv clădirile Campus 6.2, parte a proiectului Campus 6 dezvoltat de Skanska în zona Politehnica, și Millo Offices, un proiect realizat de Forte Partners în zona centrală a Capitalei.

Suprafața livrată în acest interval este mai redusă comparativ cu primul trimestru al anului 2020, când au fost date în folosință în București spații noi de birouri cu o suprafață de 79.000 de metri pătrați. Cu toate acestea, potrivit estimărilor Cuhman & Wakefield Echinox, livrările din acest an vor fi peste nivelul din 2020, de 155.000 de metri pătrați, ținând cont că până la finalul anului în curs sunt așteptate alte noi livrări de spații de birouri moderne de aproximativ 220.000 de metri pătrați.

Printre cele mai importante proiecte de birouri aflate în construcție se numără One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, Miro Offices, Țiriac Tower, Dacia One, Equilibrium II, @Expo sau Sema London & Oslo, dezvoltatorii având semnate contracte de preînchiriere pentru circa 60% din spații.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani