Delta Dunării, destinația preferată a românilor pentru excursii de o zi/ Cât costă o evadare-fulger din cotidian în „paradisul păsărilor” (FOTOREPORTAJ)

Delta Dunării, destinația preferată a românilor pentru excursii de o zi/ Cât costă o evadare-fulger din cotidian în „paradisul păsărilor” (FOTOREPORTAJ)
FOTO: Cristian Nistor
Publicat: 05/06/2021, 10:00
Actualizat: 19/10/2021, 13:00

Gradul de ocupare în Delta Dunării a fost de 100% anul trecut, în iulie, august, chiar și septembrie, în pofida faptului că pandemia a limitat dramatic turismul internațional.  „Paradisul păsărilor” este și anul acesta în topul preferințelor turiștilor români, iar restricțiile au determinat agențiile de turism să se reinventeze. Astfel, în ultimul an, excursiile de o zi au devenit noua „vedetă” a pachetelor turistice, iar Delta Dunării poate oferi o „baterie” de experiențe de neuitat pentru „o zi cât o vacanță”.

Spre exemplu tour-operatorul Hello Holidays estimează pentru acest an o dublare a vânzărilor pentru programele „O zi cât o vacanţă” în România. Excursia de o zi sub acest brand în Delta Dunării este una dintre cele mai cerute oferte de acest fel în 2021. Astfel, doar în primele două săptămâni ale lunii mai au fost organizate excursii în Deltă cu 120 de turişti.

2020 a fost un sezon în care toți am dorit să asigurăm supraviețuirea turismului. Chiar dacă lunile iulie, august, chiar și septembrie 2020, gradul de ocupare în Delta Dunării a fost de 100%, comparativ cu perioada ianuarie-august 2019, avem o scădere de 50,57%, ceea ce este foarte mult. Doar pentru luna august, care a fost arhiplină, avem o scădere de aproximativ 9% la numărul de turiști. Dar acest lucru este explicabil prin faptul că au lipsit turiștii străini”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.

Hotelierii din Delta Dunării se așteaptă la o revenire totală a turismului în 2021

Operatorii economici din zonă spun că în sezonul estival de anul trecut gradul mediu de rezervare al unităţilor de cazare de aici a fost de aproximativ 75%. Pentru anul în curs aceştia se aşteaptă la o revenire totală a destinaţiei, cu o creştere de până la 100%, pe fondul relaxării restricţiilor impuse de pandemie, dar şi a ofertelor lansate de operatorii din turism.

Cea mai potrivită perioadă pentru a explora Delta Dunării este începutul verii, iar destinaţia promite o experienţă de neuitat.  Excursia cu barca dezvăluie unele dintre mai frumoase lacuri și cele mai pitorești canale dintre brațele Sf. Gheorghe și Sulina, în labirintul de tuneluri create de sălcii, până la Lacul Gorgova.

Cele mai căutate trasee cu barca în Deltă, cu plecare din Mahmudia, Murighiol  sau din Tulcea sunt cele care vizează lacurile (2-3 ore), excursia la celebra Mila 23 (5-6 ore), pădurea Letea – Sulina (6-7 ore),  Crișan-Caraorman-Sfântu Gheorghe (circa 9 ore). Prețurile variază de la 70 de lei de persoană pentru cel mai scurt traseu până la 180 – 200 de lei de persoană pentru traseele cu durată mai mare.

Cât costă o excursie de o zi cu plecare din București, croazieră pe lacuri și masa de prânz în Deltă

Pentru cei care vor un pachet complet, cu plecare din București, excursie cu barca și o masă de prânz în Deltă, în această perioadă, tariful pentru „O zi cât o vacanţă” în Delta Dunării oferit de Hello Holidays este de 169 lei de persoană şi include transportul cu autocar clasificat, croaznieră pe lacuri şi canale, însoţitor local specializat pe floră şi faună, însoţitor de grup din partea agenţiei şi masa de prânz la o cherhana izolată, pe una dintre insulele sălbatice din Deltă.

Labirintul de canale ascunse între sălcii dezvăluie case pescărești departe de zgomotul civilizației

Lacul Cotețe cuprinde lacurile de mică adâncime Carasu, Cotețe și Purcelul, limita nordică fiind canalul Siresa, iar limita nord-estică fiind Canalul Purcelul. La sud se află lacul Carasu, în rest zona fiind înconjurată de zăvoaie și mlaștini, cu o flora specifică care include nuferi albi, galbeni și numeroase galerii de sălcii.

De-a lungul timpului, zona lacului Cotețe a devenit un loc preferat de turiști, cu atât mai mult de către cei pasionați de observarea păsărilor. Fauna este impresionantă, zona găzduind cele mai mari colonii polispecifice, din specii precum: cormoranul mare, egretă mică, stârcul de noapte, cormoranul mic, stârcul galben, țigănușul, stârcul cenușiu și cioara de semănătură. Celebri pelicani stau în colonii și își dezvăluie „demarajul” spectaculos pe apă curioșilor care se apropie suficient de mult ca să le strice siesta.

Viața în paradisul  păsărilor este aspră și doar pentru inițiați

Pe insulele ascunse între sălcii se „ascund” casele pescarilor, care dezvăluie un peisaj idilic pentru turiști. Însă viața în Deltă este aspră, și doar pentru inițiați. Pescarii preferă să rămână în casele lor, pentru că altfel ar fi nevoiți să facă zilnic drumul către locurile de pescuit, iar bărcile înghit benzină costisitoare, ne explică barcagiul.

Astfel, ei aleg să fie aproape de năvoadele pe care le aruncă în apă, pentru a verifica și strânge constant captura. Nu e rentabil să vină și să plece mereu, așa că rămân să își ducă viața aici.

Nimic nu este la fel de idilic cum pare din bărcile cu motor ale turiștilor.

Spre exemplu, povestea celebrilor cai sălbatici din Letea este departe de a fi o romantică istorie a Deltei. Sunt cai domestici care au rămas să supraviețuiască pe cont propriu din diverse motive – oamenii nu au mai avut cu ce să îi hrănească, nu au mai continuat tradiția de a crește cai. Vara se mai descurcă ei cumva, dar iarna le este greu cu mâncarea, uneori supraviețuiesc doar cu scoarță de copac. Barcagiul, un tânăr care muncește de la 14 ani în industria ospitalieră din Deltă, ne povestește și de o iarnă foarte friguroasă, când mulți dintre cei aproximativ 2000 de cai sălbatici au murit.

FOTO: Cristian Nistor

Turismul și pescuitul, principalele surse de supraviețuire ale localnicilor

Însă turismul și pescuitul sunt principalele surse de supraviețuire ale localnicilor care, la rândul lor, fac parte din acest întreg sălbatic care este Rezervația Biosferei Delta Dunării. Astfel că, pe lângă spectacolul oferit de floră și faună, nenumăratele pensiuni gata să-ţi ofere mese îmbleşugate cu peşte şi preparate din peşte ca specificul zonei, atât de apreciate de turiști, sunt principala sursă de venit în zonă. De la acest prânz pescăresc tradiţional nu lipsesc nici dansurile şi muzica lipovenească.

FOTO: Cristian Nistor

FOTO: Cristian Nistor

Agenţia de turism Hello Holidays le propune turiştilor prin programele de o zi – „O zi cât o vacanţă” – să descopere diferite destinaţii din ţară, dar şi în Bulgaria. Un număr de 92 de excursii de o zi sunt organizate, în 2021, sub acest brand, în creştere cu 40 de excursii faţă de anul anterior. Delta Dunării

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu