Turism în vremea pandemiei: De Ziua Îndrăgostiților, românii caută cabane cu ciubăr

Turism în vremea pandemiei: De Ziua Îndrăgostiților, românii caută cabane cu ciubăr
Cabanele cu ciubăr în curte sunt la mare căutare în această perioadă / Sursa foto: Traveminit.ro
Publicat: 05/02/2021, 20:50

Apetitul românilor pentru vacanță este în creștere pentru februarie, odată cu apropierea Zilei Îndrăgostiților și a Dragobetelui, iar schimbarea adusă de pandemie în comportamentului turiștilor se vede în interesul crescut pentru închirierea cabanelor în zone izolate. Vedeta sejururilor romantice o reprezintă unitățile de cazare cu ciubăr, potrivit platformei Travelminit.ro.

Luna februarie, cu cele două sărbători romantice, aduce o creștere mult așteptată a rezervărilor față de alte luni ale anului, spun reprezentanții industriei turistice, iar cele mai solicitate destinații din această perioadă sunt cabanele din zona montană situate în apropierea pârtiilor de ski sau de săniuș.

Creștere de aproape 90% pentru cabane

Numărul rezervărilor pentru cabane turistice este mai mare cu 86% față de anul trecut, conform datelor de pe platforma Travelminit.ro. Poziționarea acestora în locuri izolate, în natură sau în zone neaglomerate și faptul că pot fi închiriate integral se numără printre motivele pentru care se datorează această creștere, spun specialiștii Travelminit.ro.

Vârful de ocupare hotelieră este estimat să fie în weekendul 26 – 28 februarie, adică de Dragobete, urmat de weekendul 12 – 14 februarie.

Pentru a petrece aceste două sărbători, românii au căutat în această perioadă unitățile de cazare cu ciubăr. Potrivit rezervărilor de pe platforma Travelminit.ro, interesul românilor pentru acest tip de cazare a crescut în luna ianuarie 2021 cu 68%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cât costă o vacanță cu ciubăr

Dintre cele 517 unități de cazare cu ciubăr listate pe platforma de rezervări hoteliere, cele mai multe se regăsesc în județele Covasna, Harghita și Mureș, urmate de Crișana și Maramureș.

Românii vor plăti în medie pentru o vacanță romantică de 2 persoane cu diverse facilități incluse, precum ciubăr, 540 lei pentru 2 nopți. Dacă optează pentru un sejur mai lung, de 4 nopți, românii vor scoate din buzunare în medie 964 lei.

Pentru cei care vor să călătorească alături de familie costul mediu al unei vacanțe de 2 nopți este 623 lei, pentru 2 adulți și 2-3 copii sau 1.237 lei pentru 4 nopți.

Oferta Travelminit.ro conține 5.500 de proprietăți din România, printre care hoteluri, pensiuni, apartamente, case de oaspeți, cabane și campinguri din toate regiunile țării.

Câte cabane sunt oficial în România

Doar puțin peste 200 de cabane turistice există, oficial, în România, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, care analizeaza lista structurilor de cazare autorizate a Ministerului Economiei. La 31 iulie 2020, din totalul de 8.610 structuri de cazare turistică din România, 1.599 erau hoteluri, 1.729 erau pensiuni, 3.022 – pensiuni agroturistice, 752 – vile turistice, 458 – bungalouri, 328 – hosteluri, 226 cabane turistice, moteluri – 214.

La începutul anului trecut, înainte de apariția pandemiei de COVID-19, îndicele de utilizare a cabanelor turistice era de 16,4% în ianuarie și 13,6% în februarie, în timp ce hotelurile erau pe primul loc la acest indicator, cu 25%, respectiv 24,4%.

În decembrie 2020, indicii de utilizare aproape s-au egalizat, fiind de 11,8% în cazul cabanelor și de 12,2% în cazul hotelurilor. Primul loc a fost adjudecat în decembrie de popasurile turistice, cu un indice de utilizare de 24,4%, în creștere masivă față de ianuarie 2020 – 7% și februarie 2020 – 6,4%, potrivit datelor INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult