Mai sunt câteva ore până la finalul înscrierilor pentru Start-Up Nation Diaspora. Câți bani pot primi românii care vor să de întoarcă acasă

Mai sunt câteva ore până la finalul înscrierilor pentru Start-Up Nation Diaspora. Câți bani pot primi românii care vor să de întoarcă acasă
Sursa foto: Shutterstock / ilustrativ
Publicat: 03/10/2022, 15:57
Actualizat: 03/10/2022, 16:16

Românii din diaspora care decid să revină în țară și să înceapă o afacere prin intermediul programului Start-up Nation Diaspora, pot obține finanțare de până la 200.000 lei pentru investiții în echipamente, utilaje, sisteme regenerabile de energie și altele, a anunțat, luni, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Înscrierile pentru acest program guvernamental se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, astăzi fiind ultima zi de depunere a proiectelor.

„Le mulțumesc tuturor românilor din diaspora care au ales să aplice în cadrul Pilonului II Start-Up Nation – Diaspora și care, astfel, au hotărât să înceapă o afacere aici, acasă. Antreprenoriatul românesc este mereu deschis în fața unor noi idei, concepte și perspective, inspirate inclusiv de modelele cunoscute în afara granițelor. Prin infuzia de capital, în valoare maximă 200.000 lei/beneficiar, ne dorim să promovăm tot mai mult curajul și inițiativa! Celor care încă nu s-au înscris, le amintesc că mai au doar câteva ore la dispoziție! Apelul se închide astăzi, la ora 20:00”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Termen-limită prelungit

Luni, până la prânz, peste 1.200 de firme s-au înscris în cadrul Pilonului II Start-Up Nation Diaspora. Amintim că programul a fost lansat pe data de 19 iulie a.c., iar termenul inițial de depunere a proiectelor a fost stabilit pentru 01 septembrie a.c. Ulterior, perioada înscriere a fost prelungită până luni, 3 octombrie, ora 20.00.

Potrivit ministerului, decizia de prelungire a termenului a fost luată în contextul în care o parte dintre persoanele care și-au înființat întreprinderi și care au dorit să aplice au întâmpinat greutăți în obținerea documentelor care să ateste domiciliul sau rezidența în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, fiind întărită de dorința de a atrage un număr cât mai mare de români din diaspora, care să obțină o șansă reală de dezvoltare în antreprenoriatul autohton, prin intermediul finanțării nerambursabile oferite în cadrul programului.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni estimează că numărul conaționalilor de peste hotare este în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care  trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României. Estimările indică existența unei distribuții echilibrate a românilor de pretutindeni, între cele două mari componente reprezentate de diaspora, pe de o parte, și de comunitățile istorice/tradiționale, pe de altă parte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase