Mechel a scos la vânzare cele patru combinate metalurgice din România. Cât speră să obțină grupul rus pe uzine

Mechel a scos la vânzare cele patru combinate metalurgice din România. Cât speră să obțină grupul rus pe uzine
Publicat: 26/09/2012, 13:42
Actualizat: 01/02/2019, 21:23

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deținute în România, și dorește să obțină potrivit Kommersant.ru 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgoviște, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila și Ductil Steel.

Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-și reduce datoriile și a finanța un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activitățile grupului în România.

Grupul este prezent în România din 2002 și deține Mechel Târgoviște, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oțelu Roșu și Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila și Mechel Reparații Târgoviște.

Consiliul Director al Mechel a aprobat vineri vânzarea parțială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan și Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei, se arată într-un comunicat al grupului. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-și reduce datoriile, care se cifrează la 9,4 miliarde euro, și pentru a finanța exploatării miniere Elga, proiect prioritar pentur companie.

Printre activele considerate incompatibile cu strategia grupului se numără și companiile controlate prin Eastern European Steel Division SRL, se spune în comunicat. Firma a fost înființată în 2008 pentru coordonarea activităților din România.

Potrivit cotidianului rus de afaceri Kommersant, Mechel vrea să vândă patru combinate din România pentru suma totală de 150 milioane de dolari. Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgoviște, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Surse de la Mechel România citate de portalul de știri din industria oțelului Platts, deținut de grupul american McGraw-Hill, au afirmat săptămâna trecută că grupul va închide în luna octombrie combinatul Ductil Steel Oțelu Roșu pe termen nedefinit, acesta fiind activul cu cele mai mari șanse să fie scos la vânzare.

Un comunicat al Mechel transmis vineri, ca reacție la articolul Platts, arată că grupul va suspenda temporar în octombrie producția la combinatul Oțelu Roșu.

Mechel a redus în ultima perioadă producția și forța de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajați, în trei etape, procesul urmând să se încheie în cursul lunii septembrie.

Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajați.

Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel și-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunțând însă deja, la jumătatea lunii septembrie, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituțiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului și să stopeze tăierea și înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Directorul financiar al Mechel, Stanislav Ploschenko, a declarat în luna mai, într-un interviu pentru Bloomberg, că profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deținute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare, adăugând însă că nu poate confirma vânzarea acestor operațiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste