Mediafax Talks about Auto Industry: Încasările din timbru de mediu până la 31 octombrie sunt de peste 606 milioane de lei

Mediafax Talks about Auto Industry: Încasările din timbru de mediu până la 31 octombrie sunt de peste 606 milioane de lei
Publicat: 21/11/2013, 11:12
Actualizat: 02/02/2019, 03:07

Încasările din timbru de mediu până la data de 31 octombrie 2013 totalizează 606.401.470,99 lei, iar valoarea restituirilor vechii taxe auto din aceeași perioadă este de 467.320.273,42 lei, a declarat, joi, la conferința „Mediafax Talks about Auto Industry”, președintele AFM Adrian Gearâp.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a declarat că introducerea timbrului de mediu și implementarea programul de stimulare a înnoirii parcului auto național (Rabla) au fost instrumentele prin care s-a urmărit protejarea mediului.

„Sumele colectate din timbrul de mediu sunt utilizate pentru diverse programe de mediu, pe care Administrația Fondului pentru Mediu le derulează și care au ca obiective principale protejarea mediului înconjurător , reducerea poluării și reducerea gazelor cu efect de seră”, a spus Gearâp.

Pe de altă parte, a atras el atenția, în acest an, însă, AFM a trebuit să restituie o parte importantă din banii încasați din vechile taxe de poluare, în urma unor hotărâri judecătorești și irevocabile, ceea ce a condus la reducerea semnificativă a bugetului fondului de mediu.

„Timbrul de mediu este cu adevărat o taxa de mediu, pentru ca se calculează în principal în funcție de emisia de CO2. Au fost crescute cotele pentru mașinile cu tehnologii Euro 4 si Euro 3, iar pentru cele dotate cu tehnologii mai slabe (Euro 2, Euro 1 si non Euro), au fost diminuate. Pentru aceste autoturisme , aș vrea, însă, să accentuez că valorile taxelor anterioare erau extrem de ridicate. Considerăm că valoarea timbrului de mediu pentru aceste mașini nu este redusă astfel încât să genereze o creștere masivă a tranzacționării acestor tipuri de autoturisme”, a mai spus Gearâp.

El a mai arătat că accentul pus pe componenta de CO2 are legătura cu armonizarea europeană, care va avea loc în viitor. În Europa, doar Germania practică acest sistem. În prezent, 18 state din UE au diverse forme de taxare a poluării, iar tendința este de renunțare treptată la taxele de prima înmatriculare și de creare a unor impozite anuale pe circulație (în funcție de emisia de CO2), a mai spus președintele AFM.

De la 15 martie, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creștere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru mașinile Euro 4 și Euro 3 și o scădere cuprinsă între 60% și 90% pentru mașinile Euro 2, Euro 1 și non-euro, pe principiul că mașinile vechi au o durată scurtă de funcționare și, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Timbrul de mediu se plătește o singură dată la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul mașinilor noi, cât și al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

Agenția de presă Mediafax, cu sprijinul Camerei de Comerț Româno-Germană, organizează joi conferința „Mediafax Talks about Auto Industry 2013”. Mediafax continuă tradiția de a supune anual dezbaterii situația din industria auto, propunând în plus teme ca: măsuri privind timbrul de mediu și programul de înnoire a parcului auto, fiscalitatea – un instrument de reducere a poluării și de sprijinire a industriei auto, tendințe în Supply Chain Management în sectorul auto și impactul acestora în Europa de Est.

Lectorii conferinței sunt: Adrian GEARÂP – președinte, Administrației Fondului de Mediu; Zoltan BRASSAI – Director General, Ford România; Dr. Ștefan PENTHIN – Partener, Bearing Point; Mona CUCU – Director Direcția de Asigurări Obligatorii, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF); Bogdan Cristian NICA – Președinte, ANPC; Alexandru Cristian ȘTRENC – Director General Adjunct, OSIM, Carmen IACOB – Managing Director Finance&Administration, Kirchhoff Automotive, Oana STOENESCU – Director Vânzări, Garanti Leasing. Conferința va fi moderată de Cristian DIMITRIU, Director Editorial, Mediafax Group.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase