Mihai Gongoroi
04.12.2019
Financiar

Ministerul Economiei va lăsa banii în companiile sale dacă Ministerul Finanțelor nu trimite solicitare oficială

Ministerul Economiei va lăsa banii în companiile sale dacă Ministerul Finanțelor nu trimite solicitare oficială
Ministerul Economiei nu a primit de la Ministerul de Finanțe o cerere oficială pentru a lua dividende suplimentare de la companiile din subordine, iar în lipsa unei astfel de solicitări oficiale banii vor rămâne în companii pentru investiții, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

„Știu că cere Fondul Proprietatea, încă nu s-a luat decizia, dar nu cred că vom vota așa ceva”, spune o sursă.

Fondul Proprietatea a cerut de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, societăți cu importanță strategică pentru stat și un necesar ridicat de investiții, dividende suplimentare în cuantum de 1,73 miliarde de lei. FP este acționar minoritar la aceste companii, iar dividendele ar aduce 314 milioane de lei în conturile Fondului, care are nevoie de bani pentru derularea celui de-al 11-lea program de răscumpărare de acțiuni ce va demara la începutul anului viitor.

Sumele din dividende suplimentare, la o valoare aproximativă, au fost incluse de PSD în bugetul pentru acest an, iar neîncasarea acestora ar însemna încă o gaură în veniturile bugetare în contextul în care se vorbește despre atingerea unui deficit public de 4,4% la finalul anului.

Între Economie și companii au existat discuții în ultima perioadă pe subiect, în contextul în care acestea au nevoie de bani pentru investiții, în mod special Nuclearelectrica. Însă dacă Finanțele vor transmite o cerere oficială în acest sens, Ministerul Economiei va fi nevoit să dea mandatul, au precizat sursele. O altă companie profitabilă a statului de la care PSD a luat bani pentru acoperirea deficitului bugetar în ultimii ani este Romgaz.

Johan Meyer, managerul de fond de la FP, spunea în 15 noiembrie: „Faptul că guvernul trebuie să acționeze asupra deficitului bugetar în creștere îi cere să meargă la companiile de stat pentru a aproba dividendele suplimentare care vor ajuta cu deficitul. Nu va rezolva problema, dar va ajuta”.

Miercuri, la ora 12.00, premierul Ludovic Orban a avut o întrevedere cu reprezentanții Fondului Proprietatea la Palatul Victoria.

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a precizat tot în 15 noiembrie, la o conferință energetică, că se va opune la AGA din 17 decembrie distribuției de dividende suplimentare.

AGA la Nuclearelectrica este programată în 19 decembrie. Și de la Aeroporturi București, companie care se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor, FP a cerut dividende suplimentare în sumă de 147 milioane de lei.

 

Inchide