Ministerul Finanțelor publică săptămâna viitoare proiectul de norme de aplicare a Codului Fiscal

Ministerul Finanțelor publică săptămâna viitoare proiectul de norme de aplicare a Codului Fiscal
Publicat: 08/02/2013, 11:59
Actualizat: 22/03/2019, 06:49

Ministerul Finanțelor Publice va publica pe site săptămâna viitoare proiectul de norme de aplicare pentru ordonanța prin care a fost modificat Codul Fiscal, astfel încât să poată fi aprobate de Guvern până pe 23 februarie, a declarat pentru Mediafax Dan Manolescu, secretar de stat la Finanțe.

„Suntem în lucru cu normele și încercăm să terminăm proiectul prin care vom aduce clarificări la diverse aspecte semnalate de mediul de afaceri. Vrem să să-l putem pune pe site-ul ministerului săptămâna viitoare pentru consultare. Vom avea discuții cu mediul de afaceri și cu toți cei care vor dori să trimită propuneri și comentarii”, a afirmat Manolescu, prezent la o conferință cu oameni de afaceri.

El a arătat că termenul pentru consultări va fi de aproape o săptămână, urmând ca normele să fie aprobate de Guvern în ședința următoare, de peste două săptămâni. Astfel, Executivul s-ar încadra în termenul de 30 de zile în care trebuie să aprobe și să publice normele de aplicare la ordonanța privind modificarea Codului Fiscal, respectiv 23 februarie.

Ordonanța 8/2013 prin care s-a modificat Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial pe 23 ianuarie, cu aplicare de la 1 februarie. Reglementările au fost aprobate imediat după publicarea proiectului de ordonanță pe site-ul Ministerului de Finanțe, fără a exista un timp real pentru consultări și dialog social, consultanții fiscali și reprezentanții mediului de afaceri fiind chemați la discuții pe marginea proiectului la câteva ore după publicarea acestuia pe site.

„Totul s-a întâmplat foarte repede pentru că eram presați de timp, trebuia publicat bugetul de stat, pe care să-l discutăm cu FMI, iar veniturile estimate în urma modificărilor fiscale trebuia prinse în proiectul de buget. Nu puteam publica bugetul dacă nu aveam aprobată ordonanța pentru modificările fiscale”, a explicat Manolescu.

Astfel, după aprobarea și publicarea ordonanței, reprezentanții ministerului au primit numeroase solicitări din partea companiilor și consultanților fiscali de a aduce modificări și clarificări suplimentare pentru a rezolva diverse probleme pe care le-au întâmpinat firmele la aplicarea noilor reglementări.

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care Ministerul Finanțelor le analizează în legătură cu ultimele reglementări financiar-fiscale este modificarea sistemului de plată a TVA la încasarea facturii.

„Lucrăm și la modificări, am luat în considerare toate propunerile pe care le-am primit, vom mai avea discuții pentru clarificări și completări. Ca variante, modificările ar putea fi aprobate prin ordonanță de Guvern sau trimise în Parlament”, a mai spus Manolescu. (Raluca Ghinea)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase