Ministerul Fondurilor Europene: Acordul de Parteneriat 2014-2020 va fi transmis Comisiei Europene la sfârșitul lui ianuarie

Redactor:
Alina Matis
Redactor:
Loredana Voiculescu
Ministerul Fondurilor Europene: Acordul de Parteneriat 2014-2020 va fi transmis Comisiei Europene la sfârșitul lui ianuarie
Ministerul Fondurilor Europene va transmite serviciilor Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfârșitul lunii ianuarie 2014.

Ministerul Fondurilor Europene va transmite Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfârșitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat în ședința de Guvern de miercuri.

Înainte de a transmite documentul, Ministerul Fondurilor Europene va supune consultării publice Acordul de Parteneriat 2014-2020.

„Regulamentele europene care reglementează viitoarea perioadă de programare au fost adoptate recent și vor deveni oficiale după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. De la acea dată, statele membre au la dispoziție un termen de patru luni pentru a transmite oficial Acordul de Parteneriat”, se arată într-un comunicat de la Ministerul Fondurilor Europene.

Autoritățile române au transmis Comisiei Europene, în data de 11 octombrie 2013, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, pe marginea căreia Comisia Europeană a transmis, recent, informal, o serie de comentarii.

„Autoritățile române vor discuta cu serviciile Comisiei Europene pe marginea acestor comentarii. Pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, care va fi transmis serviciilor Comisiei la sfârșitul lunii ianuarie 2014, ministerele de linie urmează să transmită Ministerului Fondurilor Europene o serie de informații în cursul lunii decembrie a.c.”, se arată în comunicatul Ministerului Fondurilor Europene, care precizează că, până în momentul transmiterii Acordului de Parteneriat 2014-2020, autoritățile române vor continua dialogul informal cu serviciile Comisiei Europene.

În 25 iulie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Toedorovici, declara că Acordul de Parteneriat care urmează să fie trimis la Bruxelles în toamnă va fi „un document de bună calitate”. Teodorovici mai preciza și că Master Plan-ul pentru Transporturi urma să fie gata „în următoarele luni”.

„Comisia Europeană este foarte nemulțumită de faptul că astfel de documente ajung în presă. Eu am sugerat Comisiei Europene să putem să dăm opiniei publice toată corespondența, adică și cea în care Comisia laudă partea română, dar oficialii de la Bruxelles nu au fost de acord”, susținea ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a vorbit și despre problema lipsei unui Master plan pe Transport, din cauza căreia oficialii europeni au atras atenția că exista pericolul ca întregul program cu fonduri europene pentru marile proiecte de infrastructură să fie blocat.

„Master plan-ul va fi gata în următoarele luni de zile, liniile directoare vor fi stabilite, știm ce vom finanța, se dorește un master plan care să includă întreaga parte a transporturilor din România”, declara Teodorovici.

Comisia Europeană a atenționat Guvernul, potrivit unui document oficial obținut în vară de Mediafax, că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles era incoerent și fără priorități clare, solicitând ca documentul să fie refăcut „peste vară”, până în luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de către Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care i-a atenționat mai departe pe reprezentanții Guvernului de la București că o eventuală respingere a acestui proiect de către Comisia Europeană, în urma consultărilor inter-servicii care vor avea loc, riscă să conducă la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaționale și în implementarea lor chiar de la începutul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme în absorbția fondurilor europene.

Președintele Traian Băsescu a declarat, ulterior, că Guvernul a probat că nu a fost competent în pregătirea absorbției banilor pentru exercițiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, adăugând că trage un semnal de alarmă în acest sens. 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Iron Dome: Cum funcționează sistemul de apărare al Israelului. Florin Jipa: „O singură salvă trimite...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... O mare personalitate
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide