Ministrul Afacerilor Europene îl contrazice pe ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi: „Nu s-a luat niciun fel de decizie în privința cuantumului corecției”

Ministrul Afacerilor Europene îl contrazice pe ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi: Nu s-a luat niciun fel de decizie în privința cuantumului corecției
Publicat: 27/07/2012, 20:26
Actualizat: 21/03/2019, 06:03

Reprezentanții Comisiei Europene (CE) au solicitat corecții în valoare de peste 141 de milioane de euro pentru plăți nejustificate realizate din fonduri europene și pentru cheltuieli neeligibile, a declarat Ovidiu Silaghi care a prezentat, vineri, date cuprinse în auditul intern al Ministerului Transporturilor care a fost realizat în perioada 2009 – aprilie 2012.

Silaghi a mai precizat că unele aspecte legate de utilizarea fondurilor europene vor fi verificate, în următoarea perioadă, de către reprezentanții Oficiului European de Luptă Antifraudă.

„Este vorba despre o misiune de audit din 2011 la trei proiecte unde s-a făcut o propunere de corecție de 25%, ceea ce însumat ar fi aproximativ 140 de milioane de euro”, a declarat pentru gândul Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

El a ținut să sublinieze că această misiune de audit nu trebuie să fie confundată cu cele 4 misiuni similare care au fost realizate în perioada 5 – 17 iulie ce au vizat programele operaționale și în urma cărora reprezentanții CE vor decide dacă vor suspenda sau nu plățile către România.

„În momentul de față, România negociază cu reprezentanții Comisiei Europene. Nu s-a luat niciun fel de decizie în privința cuantumului corecției”, ne-a mai explicat Orban.

„Aceasta se va întâmpla în următoarele luni, încă e o chestiune în discuție cu cei de la Comisia Europeană”, a mai adăugat ministrul Afacerilor Europene.

Care sunt neregulile sesizate

Conform raportului de audit intern prezentat, vineri, într-o conferință de presă organizată la Satu Mare de către ministrul Transporturilor, au fost sesizate nereguli în cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC), în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate (CFR SA) și în cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Prejudicii la „Pasarela pietonală și Port agrement zona Cazinou-Mamaia” și neîncasarea chiriilor pentru terenurile din domeniul public la CNAPMC

În urma realizării auditului intern de la Ministerul Transporturilor au fost sesizate prejudicii de peste 2 milioane de euro în cadrul CNAPMC.

Astfel, au fost semnalate investiții asumate și nerealizate în valoare de 500.000 de euro, neîncasări ale chiriilor pentru terenurile parte a domeniului public de peste 561.000 de euro, încălcări ale contractelor legate de construirea garanțiilor, prejudicii de 108.252 de euro la proiectul „Pasarela pietonală și Port agrement zona Cazinou-Mamaia” din cauza lipsei materialelor prefabricate și plăți nelegale de circa 415.000 de euro pentru sistemul perimetral neexecutat.

Cum a prejudiciat CFR SA patrimoniul public cu milioane de euro

Și în cazul CFR SA s-au înregistrat nereguli. Astfel, conform datelor făcute publice de ministrul Transporturilor, patrimoniul public al statului a fost prejudiciat cu peste 9,4 milioane de euro datorită executării silite a unei secțiuni de cale ferată.

S-a ajuns astfel la concluzia că executarea silită a 101,5 kilometri de cale ferată a fost realizată în favoarea unor companii private.

Reprezentanții Departamentului de Luptă Anti Fraudă (DLAF) au constatat, de asemenea, unele încălcări ale prevederilor legale în aceea ce privește acordarea contractelor pentru o serie de lucrări cu o valoare totală de peste 52.000.000 de euro.

Tot reprezentanții DLAF au constat și întârzieri de doi ani la reabilitarea tronsonului București-Constanța și majorarea valorii contractului de circa 110 milioane de euro.

Și membrii Corpului de Control al Primului Ministru au sesizat nereguli în cadrul CFR SA, printre care s-au numărat sustragerea, neinventarierea sau înstrăinarea a 1.185 de vagoane folosite pentru călători și pentru marfă, dar și instituirea unor sechestre, în valoare de peste 155 de milioane de euro, asupra activelor companiei de către cei de la Fisc.

Suma de 1.382.972 euro folosită pentru reabilitarea secțiunii Băneasa – Fetești a fost declarată ca fiind neeligibilă și va fi suportată, conform raportului de audit, de către stat din cauza încălcării Memorandumului de finanțare, potrivit membrilor Corpului de Control din cadrul ministerului de resort.

De asemenea, CFR SA trebuie să plătească peste 8,5 milioane de euro din cauza unui litigiu apărut în cadrul lucrărilor de reabilitare a liniei de cale ferată București-Constanța și a tronsonului Băneasa – Fundulea.

Ce nereguli s-au găsit la CNADNR

Reprezentanții Curții de Conturi au semnalat nereguli în cadrul CNADNR în urma verificărilor realizate cu privire la modul în care au fost utilizate și rambursate fondurile provenite din credite externe rambursabile.

S-au observat astfel probleme legate de majorarea valorii unor proiecte, de nerespectarea clauzelor contractuale, de plăți nejustificate dedicate obținerii de servicii de consultanță, de încheiere fără licitație publică a unor contracte de consultanță juridică de peste 12,7 milioane de euro și de lipsă a aplicării unor penalități companiilor care au înregistrat întârzieri la lucrările de construcție.

Conform raportului de audit intern al Ministerului Transporturilor, reprezentanții CE ar fi cerut astfel corecții financiare în următoarele cazuri:

Sursă: Raportului de Audit nr.2011/RO/REGIO/J2/995/1

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte