Ministrul demis al Agriculturii neagă interdicțiile din comerțul cu carne de porc solicitate de Comisia Europeană

Ministrul demis al Agriculturii neagă interdicțiile din comerțul cu carne de porc solicitate de Comisia Europeană
Publicat: 26/10/2019, 15:45

„Situația nu este așa. Este adevărat că prezența acestui virus creează foarte multe probleme, motiv pentru care am elaborat și am pus în discuție publică un ordin pentru a stabili dimensiunile exploatațiilor, în așa fel încât să intrăm într-o rânduială, pentru a putea fi în ordine”, a spus Daea.

Comisia Europeană a adăugat, în cadrul unei reuniuni care se desfășoară în această perioadă, încă patru județe – Caraș Severin, Alba, Sibiu și Neamț – pe lista celor 25 de județe afectate în prezent de restricțiile în privința comerțului cu carne de porc. „Decizia, care va fi adoptată oficial și publicată în monitorul oficial săptămâna viitoare, prevede faptul că județele Caraș Severin, Alba, Sibiu, Neamț sunt incluse în zonele restrictionate. De îndata ce restricțiile sunt ridicate, comerțul poate fi reluat”, precizează Comisia într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

Măsurile au fost luate după ce Comisia a constatat că situația „continuă să se deterioreze”. „În urma unei serii de focare semnalate in Romania anul acesta (deja peste 1.500), situația pestei porcine din România este considerată ca fiind foarte îngrijorătoare și, mai mult decât atât, continuă să se deterioreze. De aceea se impune o extindere adecvată a zonelor restricționate din România. În zonele demarcate/restricționate se aplică măsurile de combatere și prevenție a extinderii bolii si de asemenea din aceste zone sunt interzise comerțul cu porci și carne de porc”, mai anunță Comisia.

În acest context, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care solicită înregistrarea porcilor pentru a avea o evidență a acestora. Proiectul delimitează creșterea porcilor astfel: exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg; exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

„Procedura este cea de până acuma, acele județe, sunt multe, sunt contaminate, porcii din acele zone nu pot să se ducă spre comunitatea europeană, porcii și carnea de porc din acele zone, din fermele din acele zone”, a explicat pentru MEDIAFAX președintele Romalimenta Sorin Minea. Despre proiectul de ordin al Ministerului Agriculturii, Minea a spus că „se pune control pe fermele mici. Problema noastră era că nu controlam porcii din fermele mici, în sensul că nu erau înregistrați, erau câți voiau, nu aveau niciun fel de problemă. La ora actuală, ordinul reglementează clar. Nu interzice creșterea porcului, cum au încercat unii să speculeze. Reglementează altceva. Spune până la 5 porci înregistrați și crescuți cu măsuri de biosecuritate e mică gospodărie și mănâncă el cu familia lui, între 5 și nu știu câți porci este exploatație mică și o înregistrezi drept exploatație mică. E o ordine în creștere porcului. În afară de fermele mari există așa numite ferme mici, care erau o piață neagră fără stop și o plimbare a porcilor dintr-o parte în alta fără nicio noimă. Ele sunt cele care au întreținut ppesta. Există două soluții: te apuci și-i omori pe toți sau încerci să pui ordine fără să-i ațâți pe cei mici”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului