Ministrul Economiei: Termoenegetica „va fi noul Radet, dar cu aceleași probleme”

Redactor:
Laura Albu
Ministrul Economiei: Termoenegetica „va fi noul Radet, dar cu aceleași probleme”
Ministrul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat miercuri seara la Realitatea TV că Radet va fi înlocuit de noua firmă Termoenergetica, dar care se va confrunta cu aceleași probleme."Va fi noul Radet, dar cu aceleași probleme", a spus ministrul.

Virgil Popescu a explicat că Radet nu mai există din punct de vedere juridic, după ce instanța a decis falimentul companiei, iar Elcen, compania de stat furnizoare se află de asemenea în reorganizare și nu mai are cui să livreze energia termică

„Radetul este e companie care are probleme de foarte mult timp. Chiar la începutul săptămânii trecute (…) am tras un semnal de alarmă și am rugat Primăria să ia în calcul și scenariu că s-ar putea ca Instanță să se pronunțe pe falimentul Radetului, luni. Nimeni nu a crezut, doamna primar general a ieșit și și-a făcut numărul la televiziune, dar din păcate instanța s-a pronunțat faliment. Asta ce înseamnă? Înseamnă ca Radet nu mai există juridic. Ne mai existând juridic înseamnă că Elcen, care este compania Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care este și ea în reorganizare, nu mai are cui să livreze juridic, din punct de vedere juridic nu mai are contract cu Radetul, trebuie să aibă contract cu altă entitate juridică. Am spus public soluția Primăriei, ori un serviciu public al Primăriei, de alimentare cu energie termică, ori acea firmă, Termoenergetica. Noi liberalii, în august, am propus soluția înființarea Termoenergeticii, companiei și licențierea ei. Nimeni nu a luat în seamă în august”, a spus acesta.

Virgil Popescu a mai spus că momentan noua compania care va trebui să înlocuiască Rade, Termoenergetica nu are încă licență, așa că nu este funcțională, iar Consiliul General al Primăriei Capitalei nu a plasat acest subiect pe ordinea de zi a ședinței de joi.

„Nu are licență, nu are încă licență. Eu am vorbit luni, cu președintele ANRE, nu avea licență. Astăzi am vorbit cu președintele ANRE, a depus documentația. Nu e funcțională acum, nu. A depus documentația. Mâine (Primăria București n.r.) o să convoace Consiliul General care era convocat de luni, dar pe ordinea de zi nu există delegarea. Probabil o să suplimenteze. Eu stau să mă gândesc de luni până joi, ce au așteptat? Trebuia convocată ședință de îndată a Consiliului General cu punctul ăsta pe ordinea de zi, ca să rezolve problema asta. Până astăzi era rezolvată. Sunt convins că ANRE-ul va licenția rapid, că nu își va permite nimeni să se joace cu așa ceva, numai că odată licențiată, problema nu s-a rezolvat”, a mai declarat ministrul.

Momentan, capitalul noii firme, Termoenergetica este e 20.000 de lei, iar dacă nu va primi finanțare, compania riscă să devină un „nou Radet” în cel mult 5 luni.

„Termoenegetica (n.r.) va fi noul Radet, dar cu aceleași probleme. Administratorul judiciar al Elcen a spus noi până se licențiază și până își rezolvă problema Termoenergetica noi avem nevoie de o comandă din partea Primăriei București, dată prin lichidatorul judiciar de la Radet, prin administratorul Primăriei Drobeta Turnu Severin, ca să putem continua furnizarea agentului termic. Înțeleg că astăzi, s-a rezovat acest lucru, există această comandă dată și până când se licențiază Termoenergetica, care poate fi o licențiere rapidă, dar până când transferă personalul, până când își rezolvă problema financiară, că nu e suficientă hârtia de licență. Gândiți-vă că acea energie termică trebuie plătită. Termoenergetica are bani acum? Nu are niciun ban. Capitalul ei e de 20.000 de lei. Trebuie să rezolve mâine în ședința Consiliului General și o capitalizare a Termoenergeticii, că altfel nu are capacitate financiară și până plătește populați îi trebuie o lună, poate chiar și două luni până încasează banii de la populație, deci problema nu s-a terminat. Astăzi am fost la Ministerul Finanțelor, am discutat cu ministrul Finanțelor, cu Elcenul, a venit și celălalt creditor extern, Engie care e creditor masiv al Radetului și ANAF-ul și s-a găsit o soluție, cu banii din subvenții care să se ducă către Termonenergetica, de data aceasta. Mai sunt niște bani la fosta companie Energetica care a fost declarată ilegală, și acei bani trebuie să se ducă tot la Termoenergetica și împreună să poată capitaliza această firmă să lucreze, pentru că nu are capital peste 3,4,5 luni avem un al Radet în faliment, o Termoenergetica în faliment și nu am făcut nimic.”, a mai spus Virgil Popescu.

Situația Radet nu a putu fi îndreptată prin finațarea din fonduri europene întrucât Bruxelles-ul a informat că acestea sunt blocate pentru firma cu aproximativ 3000 de angajați.

„Rețeaua oricum e proastă, oricum sunt pierderi. Pierderile astea trag și asupra Elcenului. (…) Soluția este să înceapă un program masiv de reabilitare, dânsa spune că la început, eu nu l-am văzut, de reabilitare a rețelelor termice. S-a încercat cu fonduri europene, sunt blocate din cauza Radetului, chiar am primit o informare de la Bruxelles, că nu, deocamadată sunt blocate, nu pot fi folosite fondurile europene pentru reabilitarea rețelei. Radet are vreo 3000 de angajați, iar nivelul de salarii al Radetului, lunar este de 12-13 milioane de lei. (…) Datoria Radet către Elcen este de 130 de milioane de lei. Om vedea cum se recuperază pentru că Radetul are active, lichidatorul le va vinde. Dar mai departe noi trebuie sp avem grijă de Elcen, pentru că Elcen nu asigură doar energia termică, (…) asigură și energia electrică a Bucureștiului, asigură siguranță funcționării sistemului național, asigură energia elctrică a zonei”, a mai declarat ministrul.

 

 

 

Inchide