Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi cere lui Nicușor Dan să introducă de urgență pe ordinea de zi a CGMB fuziunea ELCEN – Termoenergetica

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi cere lui Nicușor Dan să introducă de urgență pe ordinea de zi a CGMB fuziunea ELCEN - Termoenergetica
Sebastian Burduja: „Capitala este pe cale să nu aibă buget pentru 2024 din cauza iresponsabilității și indiferenței lui Nicușor Dan”
Publicat: 27/02/2024, 11:29

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi solicită în mod imperativ primarului Nicușor Dan să suplimenteze ordinea de zi a ședinței de joi, 29 februarie, a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) cu un punct în care să se prevadă aprobarea de principiu din partea CGMB a fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB), au transmis, marți, reprezentanții instituției.

Sebastian Burduja transmite, în calitate de ministru al Energiei, care are în subordine ELCEN, și președintele PNL București, potențial contracandidat la fotoliul de primar general al Capitalei, că fuziunea ELECEN – Termoenergetica este esențială pentru remedierea problemelor cu căldura și apa caldă a bucureștenilor.

Fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB) a fost agreată, sub forma unui memorandum, la nivelul Guvernului, pe 31 ianuarie, la propunerea Ministerului Energiei, care a notificat Primăria Municipiului București, ulterior, pe 13 februarie, să își exprime oficial punctul de vedere pe această temă, pentru a putea urma pașii procedurali pentru aprobarea fuziunii în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în municipiul București.

Conform declarațiilor recente ale ministrului Energiei, Termoenergetica, companie a Primăriei Generale are în continuare datorii de 800 de milioane de lei către ELCEN.

„Fuziunea este soluția”

Conform oficialilor ministerului, fuziunea este soluția care va rezolva problema încălzirii și a apei calde în București. Beneficiile includ planificarea și execuția integrată a investițiilor, reducerea semnificativă a costurilor, rezolvarea problemei datoriilor între cele două companii. Așa cum demonstrează exemplele de succes din țară, doar sistemele centralizate, integrate de termoficare, pot deveni funcționale.

„Am adoptat la nivel de guvern memorandumul privind sistemul integrat de termoficare, având la bază opiniile tuturor experților care arată că este singura soluția durabilă pentru rezolvarea problemei lipsei căldurii și apei calde pentru București. Îi atrag atenția primarului general Nicușor Dan că memorandumul are termene imperative, care trebuie respectate. Una dintre obligațiile prevăzute de actul guvernamental este ca administrația locală să își dea acordul pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica”, a transmis Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei îi solicită public primarului general să lase campania electorală, măcar câteva minute, și să includă pe ordinea de zi a Consiliului General proiectul de hotărâre necesar pentru realizarea sistemului centralizat de termoficare.

„Lipsa apei calde și a căldurii este una dintre cele mai mari probleme ale bucureștenilor și este inacceptabil să fie pur și simplu ignorată de Nicușor Dan. Sau, dacă nu dorește fuziunea, dacă nu dorește rezolvarea acestei probleme, să justifice public această opțiune. Așadar, să nu mai tragă de timp, așa cum face de obicei, și să pună pe ordinea de zi a Consiliului General acest subiect esențial pentru viitorul bucureștenilor. Bucureștenii nu mai au timp să aștepte. Reamintesc că primăria generală are o datorie curentă de peste 800 de milioane de lei către ELCEN, un subiect despre care i-am scris lui Nicușor Dan acum 8 luni de zile și nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Este o sumă enormă și, în mod inexplicabil, nu se regăsește în proiectul de buget propus de Nicușor Dan pentru acest an”, a transmis Sebastian Burduja.

Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), la care Ministerul Energiei este principal acţionar, cu 97,51% din acţiuni, alături de SNGN Romgaz (2,49%), deține cele patru termocentrale în Bucureşti, cu o putere electrică instalată de 636.25 MW și puterea termică de 4375.25 Gcal/h, respectiv CET Vest, CET Sud, CET Grozăvești și CET Progresu.

De amintit că directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a confirmat oficial, pentru Gândul, că a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind racordarea centralelor electrice de termoficare (CET) ale Capitalei, începând cu CET Vest, direct la sistemul național de transport (SNT) al gazelor naturale. Sebastian Burduja, președintele PNL București și potențial candidat la fotoliul de primar general, este cel care a prezentat acest demers drept una dintre cele cinci soluții ale sale pentru problemele termoficării din Capitală, o idee vehiculată și anii trecuți, dar fără a se concretiza.

Citiți și:

Guvernul își propune să realizeze FUZIUNEA Elcen-Termoenergetica. Sebastian Burduja: „Ambele companii trebuie să lucreze împreună”

Ministerul Energiei cere PMB să ia o decizie privind fuziunea dinte ELCEN – Termoenergetica. Sebastian Burduja: „Trebuie să lucrăm în echipă”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Vali Vijelie, părăsit de soție după ce a văzut pozele din CANCAN.RO. „Fiecare își vede...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă din Marea Britanie, sfâșiată de urs pe Transfăgărășan! Femeia a scos mâna pe geam...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Polonia susţine că este pregătită să găzduiască arme nucleare ale NATO
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Elena Udrea e distrusă. Ce i s-a întâmplat în închisoare
Mari schimbări pentru aceste zodii. Perioada următoare e esențială
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului