Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, un nou apel către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, să achite datoria către ELCEN. Starea sistemului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, un nou apel către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, să achite datoria către ELCEN. Starea sistemului
Publicat: 28/10/2023, 16:13
Actualizat: 28/10/2023, 16:23

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a reiterat, sâmbătă, în cadrul unei vizite de lucru la CET Sud, apelul adresat primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, să achite întreaga datorie pe care municipalitatea o are la Electrocentrale București (ELCEN).

Ministrul Energiei a reluat, sâmbătă, de pe platforma CET Sud, mesajul pentru Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, privind datoria pe care o are de plătit o datorie către Electrocentrale București (ELCEN).

ELCEN este principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de termoficare din București (90%), respectiv care asigură căldură în sistem centralizat pentru aproximativ 550.000 de apartamente din Capitală și care 5,3% din energia electrică produsă la nivel național

„În primul rând mesaj este că le mulțumesc foarte mult oamenilor care fac asta să se întâmple în fiecare zi. Pentru ei ce nu este deloc ușor. Sunt grupuri care au fost puse în funcțiune acum 60 de ani și ele necesită în permanență reglaje, mici, reparații. Au până acum aproape patru zeci de mii de ore de funcționare și trebuia să aibă cam jumătate, după care noi trebuia să le oprim. Dar pentru că Primăria Generală de foarte mulți ani nu a investit în sistem și pentru asta s-a acumulat o mare datorie din partea companiei care furnizează, care, practic, transportă și distribuie agentul termic către ELCEN, ce care produce agentul termic, nu au fost nici bani de investiții”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a precizat că datoria este încă mare.

Primăria Generală a alocat după multiplele noastre rugăminți și apeluri, inclusiv publice, o sumă de aproximativ 400 de milioane de lei. 100 de milioane de lei e suma care a mers către Termoenergetica și 300.000 lei a mers către ELCEN. Asta înseamnă că din datoria totală de un miliard de lei pe care Primăria Generală o avea către ELCEN, compania Ministerului Energiei, mai există un sold de 700 de milioane de lei. Deci este o sumă mare”, a spus Sebastian Burduja.

Ministrul a precizat că, pentru moment, situația este stabilă, dat fiind că s-au găsit bani pentru achiziția gazului pentru luna octombrie.

„Dar această datorie trebuie în continuare plătită. Încă o dată, apelul meu către Primăria Generală este să plătească aceste sume, este pur și simplu ceea ce datorează pe bună dreptate, Primăria Generală către ELCEN, pentru a putea asigura în continuare producția de agent termic pentru încălzire și apă caldă pentru bucureșteni”, a precizat ministru Energiei, care a detaliat proiectele de investiții în CET-uri.

„Degeaba își face Ministerul Energiei, degeaba și face Dumitrescu de la ELCEN treaba împreună cu Consiliul de Administrație, dacă rețeaua prin care agentul termic este livrat bucureștenilor nu este reabilitată. Și dacă noi ne străduim să găsim fonduri europene pentru a finanța aceste marii investiții pentru București, ne uităm cu regret către Primăria Generală și vedem că din toate promisiunile care au fost făcute pentru reabilitarea rețelei de termoficare pe fonduri europene, în trei ani de mandat, actualul primar a reabilitat vreo doi kilometri, nici măcar doi kilometri de rețea. Lucrul ăsta trebuie să se schimbe și trebuie accelerat, pentru că, încă o dată, degeaba producem agentul termic la standarde moderne de calitate și de eficiență – și vor fi din ce în ce mai bune în anii următori, dacă rețeaua de termoficare înregistrează în continuare pierderi de 1.500-1.600 tone de apă pe oră”, a conchis Sebastian Burduja.

„Este absolut necesar ca acea datorie să fie plătită”

Ministrul Energiei consideră că ELECEN și-a gestionat bine banii pentru a avea nescesarul de gaz pentru producție, dar are nevoie și de banii de la Primăria Generală pentru a nu avea niciun fel de problemă.

„Având în vedere nevoia de a plăti combustibilul pentru fiecare lună în perioada de iarnă, este absolut necesar ca acea datorie să fie plătită sau măcar mare parte din acea datorie. Avem promisiunea primarului general, sperăm să accelereze procesul de analiză și de plată a restului de datorie, foarte important și din perspectiva faptului că urmează investiții, iar aceste investiții au nevoie ca ELCEN să fie bancabilă, să poată atrage finanțări. Deci modernizarea acestui sistem se poate face doar prin companii – Termoenergetica și ELCEN – sănătoase financiar”, a completat și directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, noul director general al ELCEN, fost director Termoenergetica.

„Au fost pierderi foarte mari în ultimii ani. Este nevoie de o accelerare a acestor șantiere, este nevoie de atragere de bani europeni într-un ritm alert, pentru că în fiecare zi prin conductele Bucureștiului și știu foarte bine că am fost acolo, curg zeci de milioane, sute de milioane de euro, bani ai noștri, ai tuturor”, a completat Claudiu Crețu.

O soluție pe care a amintit-o ministru, aflată într-o fază incipientă a discuției – fiind în lucru un Memorandum de Guvern pe această temă – este integrarea ELCEN cu Termoenergetica, o singură companie, un sistem integrat de termoficare pentru Bucureşti.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...