Ministrul pentru Mediul de Afaceri, despre șansa românilor de a deveni antreprenori. „Ne dorim simplificare, băncile să judece la fel”

Redactor:
Dragos Suciu
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, despre șansa românilor de a deveni antreprenori. „Ne dorim simplificare, băncile să judece la fel”
Detalii pe gândul

Radu Oprea a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, după o întâlnire cu tineri și studenți, că s-a aflat într-o perioadă de consultări cu toți cei implicați în programul Start Up Nation 2018, de la beneficiari, consultanți, bănci, astfel încât să arate că au învățat din experiența de anul trecut. În următoarea perioadă vor fi publicate ghiduri de bună practică.

„Am lansat câteva principii la Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii în care am spus că ne dorim simplificare și uniformizare. Simplificare în ceea ce privește felul în care poți aplica. Uniformizare și transparență în luarea deciziilor și de aceea vom publica împreună cu băncile partenere ghidurile de bună practică astfel încât deciziile pe care le iau și felul în care abordează Start Up Nation într-o bancă parteneră să fie unitar și să aibă același conținut, indiferent de cei cu care lucrăm ca parteneri. Același lucru e valabil și pentru agențiile regionale”, a spus Radu Oprea.

Acesta a precizat că a constatat că deciziile și felul în care evaluau nu erau la fel în toate agențiile regionale.

Întrebat de jurnaliști ce înseamnă „simplificare”, ministrul a spus că partea de plan de afaceri trebuie să fie foarte ușor de realizat.

„Cerințele care azi sunt legate de proiecții financiare și care nu erau unitare în diversele regiuni ale țării, să fie uniformizate, să fie lucrurile foarte simple pentru că start up-ul se referă la debut, la partea de trezire a spiritului antreprenorial și la partea de șansă. Șansa de a putea să devii antreprenor, șansa de a putea să-ți iei destinul în propriile mâini și de a avea de o afacere de succes într-o zi (…) Sunt trei activități care sunt astăzi cu un punctaj mai mare: producție, industrii creative și IT și, de asemenea, constrângerea legată de a avea două locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de zile. Pornind de aici, restul lucrărilor care au fost adăugate în plus, să devină mult mai simple și mult mai clare”, a spus ministrul.

De asemenea, întrebat dacă înscrierea în program începe în luna aprilie, ministrul pentru Mediul de Afaceri a ezitat să răspundă, precizând că lansarea programului trebuie să aibă date foarte clare, cu o foarte bună dezbatere și explicare.
„Aprilie, ca o opinie personală în acest moment, cred că este prea aproape pentru a comunica foarte bine tot ceea ce ne-am propus să aducem la cunoștința celor interesați. Vrem să venim cu ghidul de bună practică”, a spus Radu Oprea.

Totodată, el a adăugat că este foarte important să se facă și un program de pregătire a celor care intră în contact cu aplicantul, de la consultanți și personalul băncilor partenere, subliniind că își dorește ca „toate băncile să judece la fel, să aibă aceleași cerințe”.

Despre deconturile de la programul de anul trecut, ministrul a spus că în jur de 1.200 de planuri de afaceri, dintre cele 1.444 admise, au fost finanțate, subliniind că sunt în grafic cu plățile.

De asemenea, ministrul crede că în acest an va fi un număr dublu de aplicanți, bazându-se pe informațiile pe care le-a primit de la consultanți.

Prin Programul Start-up Nation, IMM-urile pot primi ajutor de la stat nerambursabil de până la 200.000 de lei.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Dezinfectanții periculoși vânduți în România. Provoacă orbirea și afecțiuni grave! E strigător la cer!
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Imagini cu sicriul deschis al lui Maradona stârnesc revoltă. Angajații de la pompe funebre s-au...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
O femeie a pus bicarbonat de sodiu peste fructe. Ce a observat în apă după...
Decizie șoc în Argentina în urma decesului lui Maradona
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cinci semne că te autosabotezi fără să vrei. Tocmai de aceea s-ar putea să nu...
Inchide