Ministrul spaniol de externe: Economia Spaniei se află într-o „criză de proporții uriașe”

Ministrul spaniol de externe: Economia Spaniei se află într-o „criză de proporții uriașe”
Economia Spaniei se află într-o "criză de proporții uriașe", a declarat vineri ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Garcia-Margallo, în condițiile în care șomajul este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, iar Standard&Poor''s a retrogradat ratingul țării cu două trepte.

Economia Spaniei se află într-o „criză de proporții uriașe”, a declarat vineri ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Garcia-Margallo, în condițiile în care șomajul este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, iar Standard&Poor”s a retrogradat ratingul țării cu două trepte.

Rata șomajului atins 24% în primul trimestru, fiind una dintre cele nai ridicate în rândul țărilor dezvoltate, iar vânzările de retail au scăzut pentru a 21-a lună consecutiv, din cauza recesiunii, transmite Reuters.

„Datele sunt teribile pentru oricine, sunt teribile pentru guvern. Spania este într-o criză de proporții uriașe”, a spus Garcia-Margallo într-un interviu la un post de radio.

S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu două trepte, de la „A” la „BBB+”, din cauza contracției economice și problemelor sistemului bancar, care vor contribui la o deteriorare tot mai accentuată a finanțelor publice.

Măsura a produs agitație pe piețele financiare, iar randamentul obligațiunilor Italiei pe termen de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel după luna ianuarie, investitorii fiind îngrijorați de perspectivele economice ale țărilor cu datorii mari din zona euro.

Italia a vândut vineri obligațiuni pe 10 ani în valoare de 5,95 miliarde de euro, iar analiștii consideră că licitația a decurs bine având în vedere circumstanțele.

Spania a intrat în a doua recesiune din ultimii trei ani, iar temerile că țara nu va putea respecta ținta deficitului bugetar pentru acest an a readus-o în epicentrul crizei datoriilor.

Redresarea economiei și a pieței muncii va avea loc abia peste doi ani, a declarat vineri ministrul Economiei, Luis de Guindos, anticipând un avans al PIB de 0,2% anul viitor și de 1,4% în 2014.

Guindos a mai spus că guvernul va majora anul viitor taxa pe valoarea adăugată și alte taxe indirecte, dar va încerca să reducă taxele pe forța de muncă.

Inchide