Mugur Isărescu jubilează: CEL MAI BUN AN pentru struguri. Imagini inedite din podgoria de la Drăgășani a guvernatorului BNR

Publicat: 15/09/2018, 16:47

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci naționale din lume, ajutat de fiul său, de profesie arhitect și-a transformat pasiunea într-o afacere, demonstrând totodată și cum pot fi folosite cu succes finanțările europene, scrie jurnalistul irlandez Sean Hillen, pe site-ul worlditineraries.co.

În cei 13 ani de când au început să se ocupe de viticultură, guvernatorul BNR Mugur Isărescu (70 de ani) și fiul său Costin (31 de ani) au reușit să învețe multe și despre oenologie, dar și despre managementul unei afaceri cu vinuri.

Mugur Isărescu recoltă struguri 2018

Casa Isărescu este un vechi conac tradițional, renovat și modernizat complet, care se află în vârful unui deal înconjurat de Podgoria Drăgășani din Oltenia. Complexul include un restaurant cu terase de pe care se pot admira șirurile de viță de vie, o pizzerie pe lemne în aer liber, un salon pentru degustat vinuri și o cramă.

Casa Isărescu via

Pentru a dezvolta afacerea cu vinuri, familia Isărescu a investit 4 milioane de euro din fonduri proprii și încă 1 milion – bani europeni, atrași prin diverse programe. Pentru finanțarea întineririi podgoriei (înlocuirea butașilor de viță de vie cu unii noi), investiția a fost 50% din fonduri proprii, iar 50% din fonduri europene. Pentru instalația de procesare a vinului (presă de struguri, rezervoare etc), au primit doar 35% finanțare europeană, iar la renovarea conacului, care a costat 200.000 de euro, contribuția de la UE a fost de 15%. Costin Isărescu și-a exersat calitățile de arhitect proiectând noua înfățișare.

Conacul Casa Isărescu Drăgășani

Podgoria are 6 rezervoare de 7.500 de litri, 6 de 5.000 de litri, 4 de 6.000 de litri, iar în zilele următoare, se așteaptă sosirea altor 4 rezervoare de 20.000 de litri și 10 de 3.000 de litri.

Presă de struguri Casa Isărescu Drăgășani

„Prin felul în care a fost dezvoltat, proiectul Casa Isărescu poate constitui un model pentru modul în care banii europeni, împreună cu investiții private și un management inspirat, pot crea beneficii sociale și economice într-o zonă rurală a Europei,” scrie Sean Hillen în worlditineraries.co. Pe lângă muncitorii care au lucrat temporar la amenajarea conacului și la celalalte lucrări, Casa Isărescu are 20 de angajați permanenți și alți 40 de angajați temporar în perioada recoltării strugurilor.

Mugur Isărescu și un angajat al Casei Isărescu, Drăgășani

„Deși, în general, România nu reușește să absoarbă suficiente fonduri europene, există domenii care stau mai bine, în special sectorul agricol,” explică Mugur Isărescu. „Replantarea viilor, refacerea podgoriilor este o afacere de succes peste tot în țară. Nu numai în cazul nostru. Au fost absorbite integral toate fondurile alocate.”

Mugur Isărescu în via de la Drăgășani

În aceste zile, culegerea strugurilor e în toi la Podgoria Drăgășani. Familia Isărescu e mulțumită: beneficiind de o lună iulie ploioasă, vor avea cea mai mare recoltă de până acum, dublă față de anul trecut. Cele 300.000 de kilograme de struguri pe care estimează că le vor culege se vor transforma în 210.000 de litri de vin.

Struguri din recolta 2018 Podgoria Isărescu Drăgășani

Pasiunea pentru viticultură este moștenire de familie, începută de străbunicii guvernatorului BNR, Aritina și Constantin Isărescu. „O mare parte din via asta e de pe vremea bunicului meu,” povestește Mugur Isărescu.”Tata scotea cam 700 de litri de vin în fiecare toamnă, pe care îi împărțea cu familia și prietenii.” El a păstrat o anexă din lemn a vechiului depozit de vinuri, în care a amenajat un mic muzeu, pe pereții căruia poți vedea poze cu membrii familiei, unii îmbrăcați în costume populare. Deși a apucat să vadă primele lucrări la proiectul Casa Isărescu, tatăl guvernatorului BNR a murit înainte de finalizarea acestuia.

Conacul Casa Isărescu Drăgășani

Vinul familiei Isărescu este păstrat în 400 de butoaie de lemn, 90% produse de o firmă din Sighetul Marmației, din lemn de stejar din import. În funcție de soi, dar și varietatea lemnului, vinul este pus la învechit în butoaie până la doi ani de zile. Soiul Negru de Drăgășani, creat în 1972 în vechea stațiune de cercetări a Podgoriei Drăgășani, este printre cele mai apreciate din producția guvernatorului BNR. A fost obținut din încrucișarea soiului local Negru Vârtos cu Saperavi, un soi adus din Georgia. Dar Casa Isărescu mai produce alte cinci varietăți de vinuri albe și patru vinuri negre.

Butoaiele din Crama Casei Isărescu Drăgășani

Mugur și Costin Isărescu i-au explicat jurnalistului irlandez că vinul încorporează, de obicei, cam 1.000 de ingrediente. Strugurii se impregnează de atmosfera și aroma locului în care se coc, pe care le filtrează și le transmit vinului. „O vorbă din bătrâni spune că, dacă strugurii sunt frumoși, vinul nu va fi bun, iar cu cât sunt mai urâți, vinul va ieși mai savuros,” spune Isărescu.

Mugur Isărescu, Sean Hillen și Costin Isărescu la Drăgășani

Mugur Isărescu intenționează să se retragă de la conducerea BNR la sfârșitul acestui an, când îi expiră mandatul și va avea mai mult timp pentru viticultură.

Mugur Isărescu și strugurii din recolta 2018 Drăgășani

Foto: centerfortheimagination.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?