Nicolescu, Consiliul pentru IMM: Susținem un nou acord cu FMI, dar să permită investiții

Nicolescu, Consiliul pentru IMM: Susținem un nou acord cu FMI, dar să permită investiții
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 21/03/2019, 06:24

Reprezentanții firmelor mici și mijlocii susțin încheierea unui nou acord cu FMI pentru că ar aduce mai multă credibilitate României, însă apreciază că acesta trebuie să dea mai multă flexibilitate autorităților astfel încât să fie reluate investițiile, informează Mediafax.

„Considerăm că acest acord să fie de asemenea natură să asigure un echilibru macroeconomic, atât de necesar, dar trebuie să stimuleze și procesul investițional. Nu ne vom relansa altfel și vom patina între 1-1,5% creștere economică. Acordul trebuie să dea mai multă flexiilitate, dacă se face unul nou. Noi credem că este bine să încheiem un nou acord pentru că dă mai multă credibilitate și stabilitate pentru investitori”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Nicolescu a arătat că săptămâna viitoare reprezentanții patronatelor se vor întâlni cu instituțiile financiare internaționale, ocazie cu care vor prezenta o serie de măsuri necesare pentru relansarea investițiilor.

„Asigurarea unui cadru stabil și predictibil pentru mediul afaceri, cerem cât mai puține schimbări, cu două excepții: reducerea birocrației și a fiscalității. Cerem adoptarea unei legislații pentru IMM care să țină cont în totalitate de propunerile noastre și creșterea sumelor alocate domeniului IMM. În buget se prevede acordarea a 0,4% din PIB pentru IMM, iar anul trecut acest sector a beneficiat de 0,005% din PIB, mai puțin de opt ori. Am prezentat un studiu potrivit căruia la 100 milioane de euro pentru programele destinate IMM s-ar crea 100.000 de locuri de muncă”, a explicat Nicolescu.

De asemenea, întreprinzătorii susțin relansarea procesului investițional, măsură fără de care România nu va avea creștere economică reală, și în acest sens propun diversificarea produselor oferite de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, considerând că acesta are capacitatea ca în doi ani să garanteze credite de 2,4-2,5 miliarde de euro.

Îmbunătățirea accesului IMM la licitațiile publice, dar și îmbunătățirea prevederilor privind debitele bugetare pentru firme sunt alte propuneri ale Consiliului.

Propunerile au fost prezentate și ministrului delegat pentru IMM, Turism și Mediul de Afaceri, Maria Grapini, convenindu-se realizarea unor proiecte mari pentru a îmbunătăți gradul de absorbție a fondurilor europene.

„În urma discuțiilor cu ministrul pentru IMM am stabilit că pentru stimularea IMM-urilor este necesar să facem mega proiecte. Dacă vom continua să accesăm fonduri europene doar cu proiecte mici, nu vom reuși să beneficiem de toate sumele. Trebuie să facem megaproiecte, de zeci de milioane de euro, care să rezolve probleme importante și care să crească gradul de absorbție. Unul dintre aceste proiecte ar putea fi un sistem de finanțare a microîntreprinderilor, proiect care se poate face și în România, după un model aplicat deja în Italia. Ar putea beneficia mulți întreprinzători și s-ar putea rezolva probleme acute ale României”, a mai spus Nicolescu.

O misiune a Fondului Monetar Internațional se va afla la București în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a și a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuție fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale și politica monetară. Misiunea FMI va fi însoțită de echipe de la Comisia Europeană și Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI și UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înțelegerii începute în 2009, și urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.

Fostul ministru de finanțe Florin Georgescu declara, în noiembrie, că Guvernul intenționează să negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiționalitățile nerealizate curprinse în actuala înțelegere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York