„Nu este o păcăleală”. Data de la care ar putea începe greva la metrou

Nu este o păcăleală. Data de la care ar putea începe greva la metrou
Publicat: 06/03/2013, 17:24
Actualizat: 03/07/2013, 20:40

Protestul sindicaliștilor de la metrou s-a încheiat fără incidente, aceștia scandând „grevă generală” și atrăgând atenția Executivului că de la 1 aprilie ar putea opri activitatea, iar acest lucru „nu este o păcăleală”.

Protestul sindicaliștilor de la metrou s-a încheiat fără incidente, aceștia scandând „grevă generală” și atrăgând atenția Executivului că de la 1 aprilie ar putea opri activitatea, iar acest lucru „nu este o păcăleală”.

Sindicaliștii de la metrou au protestat mai bine de o oră în fața Guvernului, după ce au venit în marș de la Ministerul Transporturilor.

Liderii protestatarilor au înaintat documentele cu revendicările sindicaliștilor de la metrou atât reprezentanților Guvernului, cât și conducerii PSD.

Protestul, început la ora 12.30, în fața Ministerului Transporturilor, s-a încheiat în jurul orei 16.00, fără a fi înregistrate incidente.

La mitingul de la Ministerul Transporturilor au participat aproape două mii de sindicaliști de la metrou, aceștia plecând în marș spre Piața Victoriei în jurul orei 14.00. În timpul protestului, o delegație a sindicaliștilor a intrat în sediul MT pentru a depune un memoriu cu revendicările lor, acesta fiind preluat de un consilier al ministrului Relu Fenechiu.

Protestatarii au scandat „Jos, jos, jos guvernul mincinos” și au afișat bannere pe care au scris „Nu ne-a omorât Băsescu … Ne omoară Antonescu, el și doctorul Oprescu”, „Azi mândria Romaniei, mâine sluga Primăriei”, „Radu Aurel – fost director de cantină conduce azi Metroul susținut de liderii Vanghelie și Bejenariu”, „La metrou e pe avarii numai fondul de salarii”, „Ponta azi propagă noul distrugând întâi metroul”.

Sindicaliștii de la metrou acuză lipsa de dialog a autorităților, poziția inflexibilă a conducerilor Ministerului Transporturilor și Metrorex față de negocierea Contractului colectiv de muncă, care expiră pe data de 31 martie, precum și neclarificarea situației angajaților în condițiile trecerii Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei.

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi, a spus că sindicaliștii au solicitat conducerii Metrorex, conform legii, Bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an și situația economică a societății, documente în baza cărora trebuie să aibă loc negocierea Contractului colectiv de muncă.

„Răspunsul dat sindicaliștilor a fost aceeași cifră bugetară din anul 2008, în condițiile în care la metrou salariile nu au mai crescut de patru ani, iar angajații au renunțat de bună voie la primele de vacanță, de Paști și de Crăciun. Noi nu avem ce negocia dacă e vorba de același buget din 2008, deoarece am renunțat la prea multe drepturi”, a precizat Rădoi.

Potrivit liderului sindical, în 31 martie încetează valabilitatea Contractului colectiv de muncă, iar lipsa acestuia dă dreptul angajaților de la metrou să intre în grevă.

„Nu excludem posibilitatea ca, după perioada legală premergătoare grevei generale, în semn de solidaritate, să intre în grevă de o zi și ceilalți membri de sindicat din Federația sindicatelor din transporturi, Transloc și servicii publice ATU România”, a mai spus Ion Radoi, președintele USLM și al Federației ATU România.

Sindicaliștii speră ca autoritățile să răspundă pozitiv la solicitările lor și să se așeze la masa negocierilor, pentru a nu se ajunge la grevă generală.

Totodată, sindicaliștii îi reamintesc premierului Victor Ponta că a promis relansarea dialogului social, „nu înghețarea lui” și a negocierilor.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primăria Capitalei. Rădoi a precizat că acest proiect prevede că angajații de la Metrorex vor fi salarizați ca bugetari, ceea ce ar însemna diminuarea salariilor.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că nu va discuta cu protestatarii de la Metrorex cât timp sunt în stradă și a arătat că nu a luat decizia de a trece Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei, ci doar sunt discuții și că nu a pus nicio clipă problema diminuării salariilor acestora.

„Nu voi negocia niciodată atât timp cât sunt oameni în stradă. M-am întâlnit și ieri cu conducerea sindicatelor de la Metrorex, mă voi întâlni și mâine, dar nu astăzi, pentru că eu consider că lucrurile nu trebuie discutate sub presiune”, a spus, miercuri, Relu Fenechiu, întrebat în legătură cu protestele sindicaliștilor de la metrou.

El a arătat că, dacă va lua decizia ca Metrorex să treacă în subordinea Primăriei Municipiului București, această hotărâre va fi numai după ce vor fi discuții și negocieri cu partenerii sociali.

„Deocamdată pe mine mă interesează, ca ministru, în primul rând să găsesc soluții pentru continuarea lucrărilor la Magistrala 5 și nu am pus nicio clipă problema diminuării salariilor muncitorilor de la Metrorex, și atât timp cât o să fiu acolo și o să pot, nici nu o să o pun vreodată”, a adăugat Fenechiu.

El a precizat că nu există un termen pentru acest lucru și că nu a spus că va lua o asemnea decizie.

„Există doar discuții privind dezvoltarea unei Autorități Metropolitate de Transport care să asigure un transport civilizat în interiorul Bucureștiului și să asigure legături cât mai bune între București și localitățile învecinate”, a mai spus Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a precizat că, în viziunea sa, metroul ar trebui să fie în subordinea muncipalității. „În viziunea mea, dacă mă întrebați, luând modelele de succes din lume, la Londra, la Paris, metroul este în subordinea municipalității”, a adăugat Fenechiu.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice