• Publicat:
Financiar

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut, în trimestrul I din 2018. Date INS

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut, în trimestrul I din 2018. Date INS
Numărul locurilor de muncă vacante a crescut, în trimestrul I 2018

„În trimestrul I 2018, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,2%, în creștere cu 0,07 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activități de servicii (2,95%), în administrația publică (2,65%), respectiv în sănătate și asistență socială (2,07%). În industria prelucrătoare s-a concentrat puțin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15,1 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,26%”, se arată într-un comunicat al INS.

Sectorul bugetar a însumat aproape 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7.200 de locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 66.900 în sănătate și asistență socială, respectiv 2.700 în învățământ. La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,10%, respectiv 50).

Prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai relevante creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare (+0,6 puncte procentuale), urmate de alte activități de servicii (+0,43 puncte procentuale), respectiv de informații și comunicații (+0,37 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante creșteri mai relevante s-au observat în construcții (+800 de locuri vacante), informații și comunicații (+700), respectiv activități de servicii administrative și servicii suport (+600). La polul opus, cele mai semnificative scăderi atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activitățile de sănătate și asistență socială (-0,33 puncte procentuale, respectiv -1.000 de locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cele mai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în tranzacții imobiliare (+0,49 puncte procentuale), informații și comunicații (+0,42 puncte procentuale), respectiv alte activități de servicii (+0,36 puncte procentuale). În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante cele mai importante creșteri au fost în comerț (+1.100 de locuri vacante), informații și comunicații, respectiv transport și depozitare (+800 locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, cu cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit administrația publică (-1,3 puncte procentuale, respectiv -3.200 de locuri vacante), respectiv sănătatea și asistența socială (-0,95 puncte procentuale, respectiv -3.000).

Față de același trimestru al anului anterior s-au înregistrat în special scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante, cele mai relevante regăsindu-se în ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit (-0,37 puncte procentuale), respectiv de specialiști în diverse domenii de activitate (-0,23 puncte procentuale). În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante cea mai importantă scădere s-a observat pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate (-2.000 de locuri vacante).

Potrivit INS, cea mai semnificativă creștere atât a ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în rândul ocupațiilor de muncitori necalificați (+0,04 puncte procentuale, respectiv +400 de locuri vacante).

În trimestrul I 2018, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate (1,57%, respectiv 16.500 de locuri vacante), iar cele mai mici valori s-au înregistrat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit (0,39%, respectiv 100 de locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori (0,67%, respectiv 2.300 de locuri vacante).

În terminologia statisticienilor, rata locurilor de muncă vacante reprezintă „raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției), exprimat procentual”.

Inchide