Numărul miliardarilor chinezi, redus cu 3% în 2019. Patronul Wanda a pierdut jumătate de avere

Numărul miliardarilor chinezi, redus cu 3% în 2019. Patronul Wanda a pierdut jumătate de avere
Publicat: 12/10/2019, 17:20

China a devansat SUA începând cu anul 2015, fiind țara cu cel mai mare număr de miliardari în dolari, cu 62 de multimiliardari dintre care 32 dispun de o avere de cel puțin 10 miliarde de dolari.
Însă, declinul pe piața bursieră din China a afectat averea celor mai bogați indivizi ai continentului.

Potrivit clasamentului anual, publicat de grupul media Hurun Report, numărul chinezilor care dispun de o avere de peste 2 miliarde yuani (255 milioane euro) a scăzut cu 3% până la 1.819 de persoane în acest an, cu 266 de persoane mai puțin decât în 2018.
Scăderea din acest an vine după ce, în 2018, numărul miliardarilor chinezi a scăzut cu 456 persoane comparativ cu 2017.

„Este pentru prima dată de la începutul publicării acestui clasament, în urmă cu 21 de ani, când lista se restrânge pentru al doilea an consecutiv”, a spus președintele grupului de presă Hurun Report, Rupert Hoogewerf, potrivit sursei citate.

Singurii ani în care numărul celor mai bogați chinezi s-a diminuat au fost 2008, anul crizei financiare, și 2002, după spargerea bulei Internet.

Anul acesta, sectoarele precum industria și imobiliarele suferă în contextul în care companiile supra-îndatorate sunt obligate să vândă din active, ceea ce a dus la diminuarea averii acționarilor acestor companii.

„Aproape 40% din cei care figurau pe listă în urmă cu doi ani nu mai fac parte în acest an”, remarcă Rupert Hoogewerf, conform căruia scăderea are legătură cu decizia Guvernului chinez de a restructura economia în fața riscurilor financiare.

Un exemplu în acest sens este Wang Jianlin, patronul conglomeratului Wanda, care și-a construit averea în sectorul imobiliar și care în ultimii doi ani a văzut cum averea sa se înjumătățește, până la 15,5 miliarde de euro.

Dacă în 2017 Wang Jianlin era în fruntea clasamentului celor mai bogați oameni din China, în prezent se poziționează pe locul 9, după ce grupul său extrem de îndatorat a fost nevoit să vândă numeroase participații pe care le deținea, în special în străinătate, în sectoarele turismului și petrecerii timpului liber.

Jack Ma, 55 de ani, fondatorul grupului de comerț electronic Alibaba, și-a păstrat prima poziție în clasament cu o avere de 39 miliarde de dolari (35,5 miliarde de euro). În clasamentul menționat, urmează co-fondatorul grupului de internet Tencent, Pony Ma, a cărui avere este evaluată la 37 miliarde de dolari (33,7 miliarde de euro).

Pe urmele lui Jack Ma, proprietarul unui alt grup de comerț online Pinduoduo, Colin Huang, a devenit la 39 de ani primul miliardar născut în anii 1990 care a intrat în top zece.

„Colin Huang a reușit o premieră mondială după ce a câștigat 8 miliarde de euro la doar patru ani de la crearea Pinduoduo. Nimeni nu a mai făcut așa ceva pornind de la zero”, a apreciat Rupert Hoogewerf.

Totodată, fondatorul grupului de telecomunicații Huawei, Ren Zhengfei, a reușit să își majoreze averea cu 34% până la 2,7 miliarde euro, în pofida războiului comercial cu SUA.

Potrivit lui Rupert Hoogewerf, războiul comercial dintre SUA și China nu a afectat încă averea celor super-bogați, chiar dacă a provocat o încetinire economică în China.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Masca la exterior ar putea fi eliminată!
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Profeția teribilă făcută în România! Anunțul venit astăzi, 7 decembrie: "Nu vă pariați viața!"
Dan Negru nu va uita cât va trăi data de 7 decembrie 2021. La 50...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...