O asociație religioasă, cel mai mare datornic la Primăria Timișoara

O asociație religioasă, cel mai mare datornic la Primăria Timișoara
Publicat: 17/02/2016, 16:55

Directorul Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara, Adrian Bodo, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în evidențele municipalității cel mai mare datornic este un „cult religios nerecunoscut de lege”, care a acumulat datorii de opt milioane de lei, banii reprezentând impozitul pe mai mulți ani pentru o clădire a acestui cult, plus penalități.

„La persoane juridice avem un datornic cu opt milioane de lei, suntem în instanță. Este vorba despre o clădire ce aparține unui cult religios nerecunoscut de lege, nu au fost plătite impozitele și ne judecăm pentru asta. Ne judecăm de mulți ani”, a declarat Adrian Bodo.

Conform reprezentanților Primăriei Timișoara, în 2009, Direcția Fiscală a somat Asociația Religioasă Centrul Creștin Timișoara să plătească retroactiv impozitul pe o clădire de 10.000 de metri pătrați situată în centrul municipiului, în care funcționează Biserica Agape și asociația. Reprezentanții asociației au refuzat să plătească, iar din 2010 există un proces pe rol.

Reprezentanții asociației susțin, la rândul lor, că au refuzat să plătească impozitul pe clădire deoarece decizia Direcției Fiscale ar încălca mai multe prevederi legale.

„În urma controlului din anul 2009 a Direcției Fiscale a Primăriei Timișoara, am fost somați să plătim retroactiv, pe cinci ani, impozitul pe clădiri și penalități de întârziere, fără a se lua în considerare prevederea Legii 50 a construcțiilor (care stipulează că pentru o clădire nefinalizată și neintabulată nu se percepe impozit) și a Legii Cultelor nr. 489/2006 privind asociațiile religioase, care conform art. 44 prevede că și asociațiile religioase se bucură de aceleași facilități fiscale (scutirea impozitului pe clădiri) ca și cultele religioase, conform codului fiscal 571/2003”, se arată într-o postare pe site-ul asociației.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, vicepreședintele Asociației Religioase Centrul Creștin Timișoara, Eugen Olariu, a declarat că asociația este recunoscută de lege.

„Noi nu suntem un cult nerecunoscut de lege, noi suntem o asociație religioasă recunoscută, cu aviz de la Culte. Asociația religioasă are, după noul Cod Fiscal, aceleași drepturi fiscale ca orice cult religios din România. După Legea cultelor și Legea construcțiilor, noi suntem scutiți ca biserică, lăcaș de cult, de impozite și taxe pe clădiri. Procesul nostru este la Curtea Constituțională, am obținut la ultima înfățișare aprobarea de a merge la Curtea Constituțională, pentru că sunt două legi care se bat cap în cap și nu sunt constituționale (…)”, a declarat Olariu.

Potrivit acestuia, clădirea în care funcționează asociația și Biserica Agape este încă în construcție și că interpretarea legii de către reprezentanții Primăriei a fost subiectivă.

„Din 1990 funcționează biserica, noi suntem în construcție, nici nu este finalizată biserica. Sunt probleme de când au venit dânșii într-un control și li s-a părut în neregulă. În România, după legea veche, fiecare primărie judecă după cum vrea primarul sau Direcția Fiscală din orașul respectiv. În Arad, de exemplu, nicio biserică nu plătea impozit, în Timișoara s-a găsit că trebuie. Este după cum interpretează primăria. Avem probleme pentru că era o neclaritate în aplicarea legii”, a afirmat Eugen Olariu.

El a spus că procesul între asociație și Direcția Fiscală din cadrul Primăriei Timișoara se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, însă este suspendat, până când Curtea Constituțională va formula un răspuns cerut de reprezentanții legali ai asociației.

„Așteptăm să fim informați… noi am prezentat 18 amendamente pentru care cerem să se ducă la Curtea Constituțională. Procesul (la Înalta Curte de Casație și Justiție – n.r.) este suspendat până primim răspunsul Curții Constituționale. După noul Cod Fiscal, făcut după legea dată în 2006, spune clar că ne bucurăm de aceleași facilități fiscale. Noi nu suntem un cult anume, suntem o asociație religioasă neoprotestantă. Problema este că a fost o neconcordanță între două legi, noi plătim impozit pe teren, dar impozit pe clădire nu plătim, suntem scutiți după lege de această taxă”, a afirmat Olariu.

El a precizat că procesul a ajuns la ICCJ după ce Curtea de Apel Timișoara a dat un verdict favorabil asociației, iar Direcția Fiscală a atacat sentința.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare