O bancă și-a ajutat clienții „premium” să-și ascundă banii în offshore-uri. Investigatorii susțin că e vorba de aproape 10 MILIARDE de euro!

Redactor:
Ramona Loznianu
O bancă și-a ajutat clienții „premium” să-și ascundă banii în offshore-uri. Investigatorii susțin că e vorba de aproape 10 MILIARDE de euro!
UBS, cea mai mare bancă din Elveția, ar putea primi o amendă record de 4,9 miliarde de euro din partea autorităților franceze pentru că a ajutat clienți din Franța să ascundă bani în conturi offshore, relatează Bloomberg.

Echipa din Franța care conduce investigația în acest caz a ajuns la concluzia că UBS a ajutat o parte dintre clienții francezi să ascundă o sumă totală de 9,8 miliarde de euro, pentru a nu plăti taxele aferente către statul francez.

Pedeapsa pentru o astfel de infracțiune este amendarea cu jumătate din suma vizată de evaziunea fiscală, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Banca elvețiană și-a prezentat poziția față de acest printr-o declarație oficială în care își susține nevinovăția.

„Baza pentru calculele făcute în acest caz este complet artificială, speculativă și nebazată pe fapte. Acest caz se află încă în faza de investigație formală și vom continua să ne apărăm cu tărie”, se arată în declarația UBS.

Acțiunile UBS au scăzut cu 3,2% în timpul ședinței de tranzacționare de vineri, odată cu apariția acestei informații.

În septembrie, banca din Elveția a pierdut apelul intentat la o curte de justiție din Franța în legătură cu plata unei cauțiuni de 1,1 miliarde de euro dispuse de instanțele franceze, în cazul acestei investigații.
UBS a protestat împotriva modului în care autoritățile franceze au gestionat ancheta, acuzând inclusiv scurgerea unor informații din cadrul investigației în presă.

În 2009, UBS a plătit o amendă de 870 de milioane de dolari către Statele Unite, pentru a evita un proces, tot în cadrul unei investigații vizând evaziunea fiscală. Atunci, cea mai mare bancă din Elveția a recunoscut că a ajutat mii de clienți americani să evite plata impozitelor către stat.

De asemenea, anul acesta, UBS a plătit aproximativ 300 de milioane de euro pentru a încheia un acord cu autoritățile din Germania în urma unei anchete privind evaziunea fiscală.

Nu în ultimul rând, UBS se află în prezent sub investigație în Belgia, tot din cauza unor suspciuni legate de spălarea de bani.

În mai, Departamentul de Justiție din SUA a amendat a doua mare bancă din Elveția, Credit Suisse, cu 2,6 miliarde de dolari, tot pentru evaziune fiscală. Aceasta este considerată cea mai mare penalitate dictată vreodată de o instanță într-un caz de evaziune fiscală. Atunci, Credit Suisse a recunoscut în mod oficial că a ajutat clienții americani să eludeze Fiscul, dar a refuzat să dezvăluie identitatea acestora.

Luiza Chiroiu

 

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide