O întrebare de 16 MILIARDE DE LEI pentru Victor Ponta

Publicat: 18/02/2015, 21:56
Actualizat: 21/03/2019, 13:33

Guvernul a prezentat miercuri noul proiect privind Codul Fiscal, cel mai important act normativ de fiscalitate din România. Printre măsurile propuse se numără reducerea TVA la 20% din 2016, respectiv 18% din 2018, eliminarea taxei pe stâlp sau reducerea accizelor pentru anumite produse.

Orice Guvern din lume își dorește să anunțe reduceri de taxe și impozite, însă, este important ca acestea să poată fi compensate astfel încât să nu existe dezechilibre majore în buget, este de părere Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, invitat special al ediției de miercuri a Gândul LIVE.

Ionuț Dumitru este de părere că prima întrebare la care Guvernul trebuie să răspundă este în ce măsură sunt posibile reducerile de taxe și impozite prevăzute în noul Cod Fiscal. Acestea ar urma să aibă un impact de 16 miliarde de lei în bugetul de anul viitor.

„Prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este în ce măsură sunt posibile, cum vor fi acomodate în buget. Orice decident de politici economice, politici fiscal-bugetare și-ar dori, oriunde în lumea asta, să reducă taxele și impozitele (…) Discutăm de foarte multe modificări. E prematur să tragem o concluzie tranșantă în acest moment, într-un context în care sunt la toate capitolele de venituri, la toate taxele și impozitele din România sunt modificări majore”, a comentat Dumitru.

În opinia sa, din prezentarea făcută de Guvern nu reiese foarte clar dacă România își „permite” aceste reduceri, în condițiile în care măsurile care afectează negativ veniturile bugetare par a avea un impact mai mare decât cele menite să aducă mai mulți bani în vistieria statului.

„Discutăm de cifre foarte mari. Estimarea Guvernului pentru anul viitor e de impact negativ pe buget de 16 miliarde de lei (…) Sunt și măsuri care ar aduce venituri în plus, spre exemplu extinderea bazei de impozitare la CAS și pentru alte forme de venit decât salarii (…) dar sunt destul de puține în raport cu cele descendente. În primul rând, TVA-ul scade foarte mult, de la 24% la 20%. Numai aici discutăm de 11 miliarde impact în buget. Este un impact colosal de mare”, a spus Dumitru.

Dumitru: Sunt estimări foarte optimiste

El a punctat totodată că România s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 1,1% din PIB în 2016, ceea ce s-ar putea dovedi dificil în contextul scăderii veniturilor bugetare. Totodată, Dumitru a arătat că scenariul recuperării a peste 9 miliarde de lei la buget, ca urmare a efectelor benefice pe care reducerile de taxe le vor avea asupra economiei, este prea optimist.

„La prima vedere, veniturile recuperate de 9 miliarde și ceva par foarte optimiste. Să spui că din 16 miliarde, 10 miliarde se întorc înapoi la buget, la prima vedere, fără să fac niciun fel de calcul, de estimări, pare mai mult decât optimist”, a spus președintele Consiliului Fiscal.

Mai mult, Dumitru este de părere că și orizontul de timp în care ar urma să se vadă efectele pozitive este optimist.

„E de așteptat să fie efecte pozitive în economie, dar este imprudent să te gândești că acestea se vor materializa imediat. În 2016 reduc impozitele și exact în 2016, în același an, obțin efecte pozitive atât de benefice în economie”, a adăugat el.

Din calculele sale reiese și că estimarea privind creșterea economică pe care măsurile ar urma să o genereze este nerealistă.

„1,7 puncte procentuale la creșterea economică… Estimările economiștilor sunt de 2, 2 și ceva, 3 creștere economică pentru anul viitor. Asta ar însemna să ne apropiem de 5% din PIB creștere economică. Fără să fac niciun calcul, pare nerealist”, a spus el.

Inconsistența politicilor fiscale

Ionuț Dumitru este de părere că executivul a decis să reducă accizele la anumite produse deoarece evaziunea fiscală este atât de ridicată încât statul ajunge să nu colecteze aproape nimic. Taxe mai mici nu înseamnă însă și o mai bună colectare, a punctat el

„Evaziunea fiscală la alcool a crescut semnificativ după ce accizele au fost crescute în ultimii ani. Există anumite capitole, spre exemplu la produse intermediare, la care după ce au crescut accizele, în 2011, 2012, statul încasa 100 de milioane, iar în momentul de față nu mai încasează nimic. E clar că sunt anumite zone unde evaziunea e atât de mare, e colosală, încât probabil concluzia a fost că mai bine mai reducem aceste accize, poate reușim să colectăm mai mult”, a spus Dumitru.

În opinia sa, o reducere de taxe nu duce la o colectare mai bună. În acest sens, Dumitru a dat exemplul reducerii TVA la pâine, măsură care nu a dus la o creștere a gradului de conformare.

„Rezultatele preliminare pe 10-11 luni arată că numărul de contribuabili care au declarat TVA la pâine a scăzut cu 3,4%, iar veniturile pe acele CAEN-uri au scăzut cu 50 și ceva la sută. Reducerea de evaziune nu s-a materializat”, a punctat Dumitru.

Măsura de reducere a accizelor, dar și eliminarea impozitului pe construcții speciale, așa-numita taxă pe stâlp, denotă a anumită inconsecvență a politicilor fiscale, crede șeful Consiliului Fiscal.

„Pare o inconsistență. La nici măcar un an de la momentul la care a introdus o taxă suplimentară de 7 cenți, vii acum cu o măsură de eliminare sau de reducere (…) Avem două decizii contradictorii într-un an. Nu e rău că se corectează o greșeală. Important e ce punem în loc adică, am introdus acele taxe, de ce? Pentru că am avut nevoie de venituri bugetare mai mari. Important e ce punem în locul lor”, a spus Dumitru.

El a subliniat faptul că taxa pe construcțiile speciale a fost mai mult decât dăunătoare mediului de afaceri.

„Într-o țară în care ai investiții atât de mici raportat la nivelul de investiții din țara respectivă, nu are niciun sens economic să vii cu o taxă specifică pentru investiții și relativ mare, 1,5% din activele fixe. A fost un nonsens de la început. Probabil că au realizat, prea târziu din punctul meu de vedere, trebuiau să nu fie introduse de la bun început că acea taxă nu și-a produs efectele scontate. Iarăși, importat este ce punem în locul ei. Acea taxă a adus 1,5 miliarde de lei venituri la buget”, a spus el.

Președintele Consiliului Fiscal este de părere că actualul proiect va suferi modificări.

„Discutăm de un proiect. Haideți să plecăm de la premisa că vor fi modificări (…) Cu certitudine va fi o formă modificată. Să sperăm că va fi o formă mai bună”, a spus el, comentând că șansele ca noile coduri să fie adoptate în forma prezentată este mică.

Provocat la un exercițiu ipotetic – dacă cele 16 miliarde cât reprezintă impactul reducerilor de taxe ar fi folosite pentru majorarea salariiilor, Ionuț Dumitru a spus că, matematic, acestea s-ar majora cu 30%, însă precizat că și un astfel de scenariu are o șansă mică de a fi transpus în realitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani