O statistică rece scoate la iveală o realitate paradoxală a României. „Mixul între oportunități la negru și ajutoare de la stat este puțin prietenos”

Redactor:
Dan Straut
O statistică rece scoate la iveală o realitate paradoxală a României. „Mixul între oportunități la negru și ajutoare de la stat este puțin prietenos”
Peste jumătate de milion de români spun că vor să muncească, dar fie nu-și caută de lucru sau nu au fost disponibile atunci când au primit un job, fie muncesc mai puțin decât declară că și-ar dori.

Forța de muncă potențială adițională cuprindea 349.000 de persoane apte de muncă, dar care sunt inactive și nu-și caută de lucru, iar ponderea persoanelor subocupate în totalul populației active a fost în anul 2016 de 2,4%, arată datele comunicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În anul 2016, 212.000 de persoane ocupate cu program parțial doreau și erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,4% din populația activă, 2,5% din populația ocupată și 29,3% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parțial. Față de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 56.000.

Din rândul populației inactive în vârstă de 15-74 ani (6,16 milioane de persoane), 349.000 de persoane făceau parte din forța de muncă potențială adițională (în scădere cu 12.000 față de anul precedent). Dintre acestea, 345.000 de persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

Potrivit INS, în anul 2016, raportul procentual dintre această categorie de persoane și populația activă a fost de 3,8%. Doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forța de muncă potențială adițională deși căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul. 

„Din perspectiva aceasta trebuie să distingem între două categorii: cei care pot să muncească și nu se angajează pentru că preferă să trăiască din diverse ajutoare și cei care pot să muncească și o fac de fapt, însă fără forme legale”, a declarat, pentru Ziarul Financiar, Oana Petcu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare și închiriere de forță de muncă în regim temporar Humangest Group. Ea a mai spus că perioada verii este prin definiție predispusă la neangajare pentru că există oportunități de suplimentare a veniturilor din surse variate: proiecte în construcții sau amenajări interioare, angajarea sezonieră în agricultură etc.

„Mixul acesta între oportunități la negru și ajutoare din partea statului este puțin prietenos. Pe de-o parte, angajatorul nu are cum să contra­ba­lan­seze concurența neloială a angajatorilor sezonieri și pe de altă parte nici nu are susținere pentru a motiva un candidat interesat de câștigul imediat să își gândească angajarea în perspectiva evoluției sale profesionale și a beneficiilor pe care le poate avea ca și contribuabil”, a mai spus Oana Petcu.

Rata șomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forței de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice și sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situației și evoluției pieței muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populație ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populația în șomaj și grade diferite de atașament față de piața muncii (comparativ cu situația standard a categoriei din care fac parte) și anume: persoane subocupate, persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul, și persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii doi indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” și „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forța de muncă potențială adițională”.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Vulpița Veronica, mamă în mare secret! Ar fi născut în urmă cu puțin timp! „E...
Imaginile momentului în fotbalul românesc: Gino Iorgulescu, Cosmin Olăroiu și Mirel Rădoi s-au distrat ca...
Florin Călinescu, oprit de o femeie pe stradă după Românii au talent. 'Să-ți fie rușine!'....
Şirul erorilor de raportare a deceselor cauzate de COVID-19. Ministrul Sănătăţii iese la raport
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
FDA a autorizat vaccinul Pfizer pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Schimbare importantă la Antena 3. Mihai Gâdea a făcut anunțul în direct, telespectatorii se vor...
Horoscopul banilor 11-16 mai 2021. Zodia care își va face toate poftele
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A fost găsită moartă în dormitorul ei! Anunţul ŞOC al momentului. Cum au găsit-o poliţiştii
Cacao cu… sodă caustică – ce s-a descoperit în cacao de pe piața din România
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide