ONG-urile de mediu cer oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărășan, acuzând distrugerea mai multor râuri și habitate naturale protejate prin lege

ONG-urile de mediu cer oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărășan, acuzând distrugerea mai multor râuri și habitate naturale protejate prin lege
Publicat: 26/08/2012, 19:46
Actualizat: 01/02/2019, 13:12

ONG-urile care alcătuiesc Coaliția pentru Mediu din România au reclamat de mai multe ori că albiile râurilor de munte Capra, Buda și Otic, din județul Argeș, și odată cu ele habitate naturale protejate prin lege, au fost distruse în schimbul construcției de microhidrocentrale.

Ministerul Mediului spune că în perioada perioada iunie-august au fost făcute controale pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările în vigoare în cazul microhidrocentralelor din județul Argeș.

Totodată, ministrul Rovana Plumb va merge luni în județul Argeș, pentru a evalua situația construcțiilor de microhidrocentrale și pentru a dispune măsurile necesare, potrivit Ministerului Mediului și Pădurilor.

Organizațiile Ecopolis și Asociația Salvați Dunărea și Delta au anunțat că vor organiza, luni, o acțiune de protest în zona râului Capra.

Directorul executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta, Dan Bărbulescu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că ONG-urile de mediu cer autorităților să ia măsuri urgente pentru oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărășan.

Dan Bărbulescu a precizat că în cazul lucrărilor de construire a microhidrocentralelor pe râurile Buda, Capra și Otic, din Masivul Făgăraș, județul Argeș, este încălcată legislația de mediu.

El a dat ca exemplu râul Capra, unde lucrările de construcție au afectat semnificativ albia râului prin lucrări de excavare, derogare, dinamitare și săpare a malurilor, fapt total interzis de legislația în vigoare. Totodată, Dan Bărbulescu a precizat că secțiunea de curgere a apei a fost îngustată după montarea unor conducte de aducțiune, iar în prezent lățimea secțiunii este mult mai mică decât albia existentă înainte de lucrări.

Coaliția pentru Mediu a trimis, în 22 august, o scrisoare deschisă ministrului Mediului și Pădurilor, prin care a semnalat ilegalitatea lucrărilor de construcție a microhidrocentralelor din Munții Făgăraș și a cerut încetarea imediată a acestora.

Reprezentanții Coaliției pentru Mediu spun că abuzurile de mediu în cazul lucrărilor de construcție a microhidrocentralelor pe mai multe râuri de munte din Masivul Făgăraș au dus la albii de râu distruse în totalitate de excavatoare, zone defrișate și debite de apă semnificativ diminuate.

Potrivit acestora, deși problemele au fost semnalate încă din noiembrie 2011, în prezent, lucrările de captare și modificare a cursurilor râurilor continuă, „sfidând legea și distrugând ireversibil printre puținele zone rămase neatinse în România”.

Coaliția pentru Mediu din România solicită Ministerului Mediului și Pădurilor suspendarea actelor neconforme legislației în vigoare, „ce au fost emise abuziv”, readucerea râurilor la starea inițială și instituirea imediată a unui moratoriu pentru demararea unor proiecte similare pe apele de munte din România.

„În lipsa unei intervenții rapide, există riscul afectării iremediabile a tuturor cursurilor de apă și ale ecositemelor aferente din Masivul Făgăraș. Totodată, există riscul creării unui precedent extrem de periculos, având în vedere că lucrări similare se pregătesc pe majoritatea râurilor de munte din România”, scriu ONG-urile de mediu în scrisoarea deschisă adresată ministrului Mediului.

Ca răspuns la scrisoarea deschisă a Coaliției pentru Mediu, Ministerul Mediului a comunicat că în cazul microhidrocentralelor au fost făcute mai multe controale, în perioada iunie-august, iar luni, ministrul Rovana Plumb va face o vizită în zonă, pentru a evalua situația.

Astfel, Garda Națională de Mediu a făcut, în perioada 14 iunie – 3 iulie, controale tematice privind respectarea condițiilor din actele de reglementare și stadiul realizării lucrărilor la construcția microhidrocentralelor.

Ulterior, ministrul Rovana Plumb a dispus constituirea unei echipe mixte formate din reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Administrației Naționale „Apele Române” pentru efectuarea unui control suplimentar, în 22 august, la care să fie evaluate situația existentă în teren la momentul actual și progresul înregistrat în urma măsurilor dispuse de către instituțiile din subordinea ministerului.

Ministrul Rovana Plumb ar urma să aibă, săptămâna viitoare, și o întrevedere cu reprezentanții Coaliției pentru Mediu din România, pentru a discuta propunerile acestora, răspunzând astfel printr-o invitație la dialog scrisorii deschise transmise de organizație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului