Pachetul de 15% din Transgaz a fost vândut integral. Niță: „Este un început bun pentru procesul de privatizări”. Câți bani a obținut statul

Pachetul de 15% din Transgaz a fost vândut integral. Niță: Este un început bun pentru procesul de privatizări. Câți bani a obținut statul
Publicat: 17/04/2013, 13:28
Actualizat: 31/07/2014, 15:20

Statul a transferat întreg pachetul de 15% din acțiunile Transgaz (TGN) scos la vânzare prin ofertă secundară pe Bursă, obținând 315 milioane lei (72 milioane de euro), a declarat miercuri, într-o conferință de presă la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, scrie Mediafax.

„Prețul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe acțiune, ceea ce ne permite să încasăm 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizări pe care le vom avea în acest mod”, a afirmat Niță.

Comparativ cu prețul de la închiderea de marți, de 197 lei, investitorii instituționali au cumpărat titlurile cu un discount de 9,13%.

Niță: „Suntem mulțumiți de listare, este un succes”

Niță a spus că această ofertă publică secundară este un succes și „un bun început” pentru alte listări ale pachetelor minoritare din companiile de stat.

„Așa cum anticipam, aseară s-a finalizat subscrierea la oferta noastră la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem mulțumiți de listare, este un success. Este un început bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat și pentru piața de capital. Să fie clar pentru toți cei care îmi tot găsesc tot felul de chichițe, vor mai urma privatizări”, a mai spus Niță.

Oferta a fost suprasubscrisă pe toate cele trei tranșe, iar investitorii străini au cumpărat 70% din titlurile scoase la vânzare.

„Este un început încurajator, care arată că atunci când există o ofertă atractivă piața de capital din România dispune de suficientă lichiditate. Piața de capital românească avea nevoie de o poveste de success, iar listarea secundară a Transgaz a venit la momentul potrivit, ca o gura de aer proaspăt. Cred, însă, că efectele pozitive le vom simți mai bine odată cu următoarele listări. Sper ca acestea vor descătușa energiile latente de pe piața locală de capital și vor reda încrederea că Bursa de Valori este o alternativă viabilă pentru companiile solide, dornice de finanțare”, a declarat Lucian Anghel, președintele CA al BVB.

Cine a cumpărat acțiunile Transgaz

Micii investitori, care au avut alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vânzare, au cumpărat cu un discount de 3-5%, respectiv la 173,63 lei și 170 lei, în funcție de zilele în care au subscris. Acest segment a fost suprasubscris de 4,5 ori, titlurile fiind cumpărate de 1258 de persoane fizice.

Pachetul de 8% destinat pentru investitorii de retail, care au subscris minim 1.001 acțiuni, au cumpărat titlurile la prețul de 179 lei, stabilit pentru tranșa investitorilor instituționali. Subscrierile pe această tranșă au depășit de 3,5 ori numărul de titluri alocat.

Oferta a fost lansată la un preț minim de 171 lei/titlu și unul maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) și 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

„Nu cred că s-a gândit cineva că 230 lei este un preț realist. Un pachet atât de mare față de lichitatea zilnică nu putea fi vândut cu primă (peste prețul din piață, n.r), ci cu discount”, a afirmat Dana Mirela Ionescu, președinte și director general al Raiffeisen Capital&Investment.

Oferta s-a derulat în perioada 4-16 aprilie. Operațiunea a fost intermediată de consorțiul format firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities și casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice