Parlamentul a adoptat modificarea Legii dării în plată, cu „impreviziuni” pentru plata creditului

Redactor:
Alexandru Costea
Parlamentul a adoptat modificarea Legii dării în plată, cu „impreviziuni” pentru plata creditului
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, decizional, legea dării în plată, iar printre situațiile care sunt considerate "impreviziuni" la plata creditului intră și devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naționale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de Lege pentru modificarea Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Inițiatorul legii, senatorul ALDE Daniel Zamfir a scris, pe Facebook, că deputații au adoptat modificări la Legea Dării în plată prin care sunt stabilite „trei situații certe de impreviziune”: devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naționale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul; creșterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului; situația în care bunul ipotecat a fost executat.

Acesta transmite că un judecător poate identifica și alte cazuri de impreviziune.

De asemenea, este interzisă introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar „reaua credință” a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată, conform senatorului.

În decembrie 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care prevederile Legii privind darea în plată vor fi aplicate și creditelor acordate prin programul „Prima Casă”.

Actul normativ va merge la președintele României pentru promulgare.

Inchide