Patru mari bănci vor să emită o nouă monedă

Patru mari bănci vor să emită o nouă monedă
Publicat: 25/08/2016, 15:09
Actualizat: 31/08/2017, 15:52
Banca elvețiană UBS, cea care a inițiat proiectul noii monede, denumită utility settlement coin, și-a unit forțele cu Deutsche Bank, Santander, BNY Melon și cu brokerul ICAP pentru a promova ideea în fața băncilor centrale, dorind ca lansarea comercială să aibă loc până la începutul anului 2018. „Astăzi, tradingul dintre bănci și instituții este dificil și implică prea mult timp și costuri. Noua monedă ar simplica și eficientiza totul”, a declarat Julio Faura, director de R&D și inovație la Santander. Inițial sceptice cu privire la tehnologia blockchain din cauza temerilor privitoare la fraudă, băncile încearcă acum să determine cum pot folosi această tehnologie pentru a accelera și eficientiza operațiunile de trading.
Costurile totale legate de clearingul și încheierea de tranzacții suportate de industria financiară sunt estimate la 65-80 miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport publicat anul trecut de Oliver Wyman.
În prezent, sunt în dezvoltare mai multe sisteme de cash digital rivale. Setl, un grup din Londra, intenționează să lanseze un sistem similar de realizare a plăților de pe piața financiară cu cash digital cu legătură directă la băncile centrale. Citigroup lucrează la propria soluție „Citicoin”, în timp ce Goldman Sachs încearcă să obțină patentarea „SETLcoin” pentru încheierea aproape instantanee a tranzacțiilor. și JPMorgan lucrează la un proiect similar.
Noua monedă, bazată pe o soluție dezvoltată de Clearmatics Technologies, are menirea să permită instituțiilor financiare să plătească pentru titluri, cum ar fi obligațiuni și acțiuni, fără să aștepte finalizarea transferurilor tradiționale de bani. În schimb, acestea ar urma să utilizeze monede virtuale direct convertibile în cash la băncile centrale.