Petrescu, ministrul Finanțelor: ElectoRATA rămâne, dar am schimbat formula lui Voinea

Petrescu, ministrul Finanțelor: ElectoRATA rămâne, dar am schimbat formula lui Voinea
Publicat: 25/03/2014, 19:13
Actualizat: 22/03/2019, 01:30

Formula electoRATEI, măsură de reeșalonare a ratelor pentru clienții cu venituri mici și dificultăți în plata datoriilor la bancă, a fost schimbată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), urmând ca noua formă să fie analizată și dezbătută cu mediul privat, dar și cu cel academic, a precizat Ioana Petrescu, ministrul de resort.

Petrescu a explicat că din noul proiect au fost eliminate anumite „inegalități”, dar și că se urmărește ca forma finală să fie ușor de implementat și mai puțin birocratică.

„Da, se va face, dar am un nou proiect de acesta. Haideți să o numim, dacă așa ați numit-o dvs, electoRATĂ, așa o numim în continuare, are o altă formă. Am lucrat împreună cu premierul la o formă care să elimine din aceste inegalități pe care le-ați menționat dvs și să o facă ceea ce am vrut să fie e să fie un pic mai ușor de implementat, în 2016. Nu îmi plac lucrurile foarte birocratice și foarte complicate. Ideea a fost să se adreseze persoanelor cu venituri mici care au rate la bancă și să îi putem ajuta într-un anumit fel începând din 2016 și ceea ce am vrut eu este să fie și ușor de implementat și mai puțin birocratică”, a declarat ministrul Finanțelor la Adevărul LIVE.

Întrebată dacă implementarea măsurii va fi amânată până în 2016 sau dacă se referea strict la creditul fiscal pe care statul intenționează să-l acorde persoanelor care își vor reeșalona ratele, Petrescu a spus că va prezenta mai multe detalii în acest sens odată ce va publica noul proiect.

„Ceea ce vreau să fac înainte este această versiune pe care am discutat-o cu primul ministru, să o expun și dezbaterii cu băncile, să discut eventual poate și cu mediul academic și cu alții, să fim siguri că nu există anumite probleme cu ea și abia atunci o vom anunța public și o vom implementa”, a declarat ea.

EllectoRATA, în viziunea Petrescu

În prezent, o echipă de la Finanțe a fost însărcinată cu identificarea posibilelor probleme care ar putea apărea dacă va fi implementată forma revizuită a proiectului propus de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Eu sunt de principiu să te uiți atent la ceea ce faci, să cauți orice probleme ar putea să intervină. Am cerut unei echipe, după ce le-am prezentat care ar fi noul plan, să stea, să-mi dea o listă cu toate posibilele probleme pe care le văd ei și cam la faza asta suntem și încă o dată, voi avea grijă să mă consult înainte de a o implementa, de a avea forma finală”, a declarat Petrescu.

Ministrul Finanțelor a precizat că măsura are rolul economic de a împiedica creșterea ratei creditelor neperformante, dar și de a stimula consumul.

„Rolul economic este dacă există aceaste persoane care au venituri mici și au dificultăți în a menține acest împrumut e bine să fie ajutați înainte să ajungă acest împrumut neperformant și nu ne dorim o creștere a împrumuturilor neperformante. Poate stimula și consumul”, a mai spus Petrescu.

Guvernul a anunțat că va introduce de la 1 aprilie o schemă pentru sprijinirea persoanelor care au dificultăți în plata datoriilor la bancă. Măsura ar presupune o înjumătățire a ratelor, dar nu cu mai mult de 500 de lei, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

După această perioadă, beneficiarii, respectiv persoane cu venituri de până la 1.600 de lei net, ar primi un credit fiscal de cel mult 200 de lei, mai exact, ar fi scutiți de la plata acestei sume atunci când își achită impozitul pe venit.

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că măsura va duce la stimularea consumului, părere care nu a fost împărtășită de mediul privat. Mai mult, brokerii de credite și reprezentanții oamenilor de afaceri s-au arătat deranjați de faptul că nu au fost consultați în legătură cu utilitatea și beneficiile introducerii unui astfel de mecanism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers