Piața muncii, greu de mulțumit: Tinerii nu au experiență, iar cei peste 40 de ani sunt „prea bătrâni”

Publicat: 20/04/2013, 22:23
Actualizat: 13/11/2014, 20:31

Cerințele de pe piața muncii par din ce în ce mai greu de îndeplinit. Tot mai mulți șomeri reclamă că angajatorii au o problemă cu vârsta, cei tineri fiind respinși pentru că nu au experiență, iar cei de peste 40 de ani, pentru că sunt „prea bătrâni” și calificați în meserii care nu mai au căutare, scrie Mediafax.

Bursa generală a locurilor de muncă din Capitală a adunat peste 1.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, însă cei mai mulți dintre șomeri au plecat dezamăgiți atât de ofertele agenților economici, cât și de faptul că nu au obținut decât promisiunea că vor fi sunați.

Și în acest an, târgul de joburi organizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a atras oameni de toate vârstele și din toate domeniile, care de luni sau chiar de mai bine de un an de zile încearcă în zadar să-și găsească un loc de muncă.

Foto: Octav Ganea // Mediafax Foto

Tineri absolvenți sau oameni trecuți de 40 de ani, cu o experiență bogată în domeniile în care s-au specializat, par să se lovească de aceeași problemă, vârsta, atunci când încep dialogul cu angajatorii.

Un bărbat de 43 de ani, care ani de zile a lucrat în tâmplărie și PVC, a venit la târg cu gândul de a accepta orice loc de muncă care i-ar fi propus.

„Caut în orice domeniu, pentru că sunt șomer de ceva timp și nu se mai poate sta acasă. Iau indemnizație de șomaj, dar este foarte mică și nu îmi mai permit să stau acasă. Deși nu am stat nici până acum. Am fost și la târgul celălalt și încă nu am fost sunați. În afară de a veni la târgurile de locuri de muncă, mai rămân cunoștințele. Atât. Singura sursă care te poate angaja. Am mers la nenumărate interviuri și mereu mi se spune: «Duceți-vă acasă, vă sunăm noi». Se uită la vârstă și asta e!”, spune el, descumpănit.

„Fără relații, nu găsești de muncă”

Tot 43 de ani are și o doamnă, inginer proiectant la bază, care, în urmă cu 20 de ani, s-a reprofilat și a lucrat ca tehnoredactor de carte într-o tipografie. De mai bine de un an a rămas fără ocupație, din cauză că s-au făcut restructurări.

„În domeniul meu e greu să găsești ceva. Ziare nu mai ies în print, oamenii nu mai au bani pentru a cumpăra cărți. Nu am căutat să fac altceva, pentru că am sperat să pot găsi ceva în domeniu. Îmi place prea mult munca mea”, mărturisește femeia.

Dezarmat și dezamăgit de ofertele din cadrul Bursei generale se dovedește și un macaragiu, care nu s-a sfiit nici să ia „șantierele la rând” pentru a-și găsi un serviciu.

„Este interesant ce se întâmplă aici, dar cred că sunt slabe speranțe de a găsi un loc de muncă. Sunt cerințe foarte mari, locuri puține de muncă și șansele sunt foarte mici”, spune el.

Tot macaragiul mărturisește că își caută activ un loc de muncă de câteva luni, umblând din șantier în șantier, dar și prin relații. „Fără relații, nu găsești un loc de muncă. În șantiere, spun că nu au nevoie. Preferă să lucreze fără macarale și se lucrează manual totul, pentru că asta este”, explică bărbatul.

Întrebat câte CV-uri a lăsat angajatorilor de la târgul de locuri de muncă, acesta spune că niciunul. „Mi-au cerut doar numărul de telefon, nu și CV. Au spus că mă sună dânșii. Dar au trecut luni și nu m-a sunat nimeni. Așa se procedează întotdeauna”, se plânge el.

Foto: Liviu Chirica // Mediafax Foto

Printre cei care caută ceva de muncă, dispuși să accepte orice, se numără și o tânănă care a absolvit, în 2008, Finanțe-Bănci, fără a reuși vreodată să lucreze în acest domeniu.

„Caut un loc de muncă din noiembrie. Ofertele de aici sunt foarte puține pentru ce mi-ar trebui, dar acum caut orice. Nu mai contează. Am terminat facultatea în 2008 și, de atunci, am lucrat ca și casieră, lucrător comercial. Am lucrat orice, dar nu are legătură cu domeniul. Acum, dacă nu ai pe cineva să te ajute, nu mai exiști. Pentru mine nu mai contează salariul. Acum sunt în șomaj și, decât să iau trei milioane și ceva, mai bine lucrez orice”, spune tânăra.

La târg a venit și un pompier de 32 de ani, care vrea un serviciu conform cu pregătirea lui. În opinia lui, însă, acțiunea organizată de ANOFM este „slabă”. El se aștepta ca măcar la firmele de pază să găsească și un post de pompier.

„Chiar nu am văzut nicio ofertă în domeniu. Nu am un loc de muncă și nu am profesat de ceva vreme în meseria asta, dar vreau să mă reîntorc, pentru că asta știu să fac cel mai bine. Sunt puțin dezamăgit, pentru că, față de anul trecut, oferta este mult mai mică. Am lucrat și în vânzări, dar de mai bine de patru luni nu mai muncesc. Vânzările nu sunt un job care mă avantajează și vreau să mă întorc la ce știu să fac mai bine. Dacă n-o fi și n-o fi, am lăsat un CV și în domeniul vânzărilor. Suntem mulți tineri care avem calificări și lucrăm cu totul altceva. În România, este foarte greu și cei mai mulți pe care i-am auzit spun că vor să plece în afară. Dar și afară dacă mergem, suntem tratați cum suntem tratați, pentru că suntem români”, consideră pompierul.

„Mulțumim, vă căutăm noi”

De cealaltă parte a „baricadei” sunt angajatorii, care se plâng de calitatea proastă a pregătirii tinerilor și, deși nu spun direct că nu doresc să angajeze persoane care au depășit o anumită vârstă, le spun acestora, din start, „Vă sunăm noi”, iar acest lucru nu se întâmplă, de cele mai multe ori.

„Am primit cam 50 de CV-uri. Din ce observ, experiența este ok. Sunt foarte mulți oameni cu experiență, dar sunt și foarte mulți care au peste 40 de ani”, afirmă reprezentantul unei firme de transport în căutare de șoferi.

Întrebat dacă există vreo problemă cu oamenii care au deja 40 de ani, angajatorul realizează că este pe cale să admită că discriminează, astfel că revine cu explicații care să nuanțeze afirmația inițială.

„Ei au experiență și vă dați seama că noi nu putem angaja pe camion șoferi cu o lună experiență”, adaugă acesta.

Andrei Afrim, consultant HR într-o firmă de recrutare, confirmă faptul că, în activitatea sa, este nevoit să puncteze companiilor, atunci când recomandă persoane de peste 40 de ani, că acestea au experiență.

„Asta poate fi o problemă foarte mare. Am discutat cu foarte mulți oameni care nu sunt acceptați tocmai pentru că au peste 40 de ani. Eu le spun că trebuie să continue să caute. Noi, atunci când lucrăm cu companii care caută personal, chiar propunem persoane și peste 40, 50 de ani, punând foarte clar în vederea angajatorului experiența solidă pe care acele persoane o au în spate și capacitatea de adaptare mult mai mare la postul pe care îl au. În cazul tinerilor, e mai dificil, pentru că foarte mulți tineri au niște pretenții salariale foarte mari. Sincer, nici sistemul educațional nu ne ajută foarte mult în acest moment. Se fac foarte multe materii care nu mai sunt de actualitate, care nu mai ajută și, de foarte multe ori, angajatorii au nevoie de persoane specializate în alte domenii și asta poate fi o problemă”, este de părere specialistul în HR.

Foto: Cristiana Sabău // Mediafax Foto

Întrebat ce sfaturi ar da unui absolvent pentru ca acesta să poată intra mai ușor în piața muncii, Andrei Afrim sugerează oricărui tânăr ca, într-o primă fază, să accepte orice fel de poziție dacă este pe domeniul lui, indiferent care ar fi salariul, iar asta doar pentru a putea căpăta o experiență.

„Trebuie să intre în câmpul muncii, să vadă cum se descurcă, și după o anumită perioadă poate avea și pretenții salariale”, mai spune consultantul în resurse umane.

Afrim precizează că, la Bursa de vineri, compania pe care o reprezintă a oferit peste 100 de posturi din domenii diferite: ambalatori marfă, personal curățenie, posturi cu caracter sezonier (35 de posturi de salvamar pentru București), plus alte domenii – agenți vânzări, secretare etc.

„Am adunat în jur de 100 de CV-uri în doar o oră de târg. Unii oameni sunt foarte pregătiți, alții nu. Sunt persoane de peste 40 de ani foarte bine pregătite, dar de cele mai multe ori sunt pregătite pe alte domenii față de ceea ce avem nevoie. Cei mai mulți dintre tineri sunt foarte slab pregătiți și mă refer chiar și la cei cu studii superioare, pentru că am văzut foarte mulți foarte slab pregătiți, iar așteptările lor salariale, de multe ori, sunt exagerat de mari. Sunt așteptările salariale ale unui senior cu cel puțin 10 ani de experiență în spate”, mai spune Andrei Afrim.

Reprezentanta unei alte companii de recrutare, care caută ingineri pretrochimiști sau ingineri mecanici pentru companii din Orientul Mijlociu, dispuse să ofere salarii cuprinse între 150 și 500 de dolari pe zi, precizează că la târgul de locuri de muncă au venit puține persoane care să corespundă cerințelor angajatorilor.

„Avem nevoie de ingineri, dar în cadrul târgului sunt mai mult tehnicieni. Însă am primit CV-uri”, spune Mihaela Mihai, reprezentanta companiei de recrutare.

În România, numărul șomerilor înregistrați oficial este mult mai mare decât cel al locurilor de muncă oferite la târguri de acest fel. Realitatea mai arată că numărul vizitatorilor târgurilor a crescut de la an la an. La început, o parte a lor veneau din postura de șomeri, iar alții, ca să-și schimbe locul de muncă, pentru un salariu mai mare. Din 2011, însă, majoritatea celor veniți la Bursele locurilor de muncă a început să se împartă în doar două categorii: șomeri de scurtă sau de lungă durată.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”