Ponta: În 2013 vor fi demarate lucrările la autostrada Craiova-Pitești, o investiție de 500 de milioane de euro

Ponta: În 2013 vor fi demarate lucrările la autostrada Craiova-Pitești, o investiție de 500 de milioane de euro
Publicat: 13/11/2012, 14:52
Actualizat: 11/07/2016, 07:29

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că în 2013 vor fi demarate două mari proiecte de autostrăzi, Comarnic-Brașov și Craiova-Pitești, ultima fiind caracterizată de șeful Executivului drept”prioritate zero”.

„În 2013 vrem să pornească Craiova – Pitești și Comarnic-Brașov. Cred că aceste două mari contracte de autostrăzi se semnează și pornesc în 2013″, a spus premierul Victor Ponta la Antena 3.

Ponta a arătat că autostrada care va lega Craiova de Pitești reprezintă o investiție de 500 de milioane de euro, iar lucrările ar putea fi realizate în 24 de luni. Noua autostradă va deservi cele două uzine auto din România, Dacia Pitești și Ford Craiova, a arătat șeful Guvernului.
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a anunțat, la începutul lunii octombrie, organizarea unei licitații aferente întocmirii studiului de prefezabilitate (SPF) pentru Autostrada Sudului, unul dintre cele patru scenarii propuse de CNADNR fiindLugoj – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Slatina – Pitești – București.
Referitor la Comarnic-Brașov, amintim că la sfârșitul săptămânii trecute,cu doar câteva zile înainte de deschiderea ofertelor, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a anulat întreaga procedură de atribuire a contractuluipentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brașov.

CNADNR anunțase pe 19 octombrie că procedura pentru Comarnic-Brașov a fost deblocată și că pe data de 7 noiembrie urma să aibă loc deschiderea ofertelor în cadrul licitației.

Contactat de gândul, directorul general al CNADNR, Mircea Pop, a declarat la începutul acestei săptămâni că motivul anulării licitației pentru Comarnic-Brașov ține de intenția companiei de a urgenta procedura de a alege constructorul. „Se face o nouă procedură. Vrem să scurtăm pașii. S-a găsit o nouă variantă, mai rapidă, de alegere a constructorului”, ne-a spus Mircea Pop, refuzând să intre în detalii. Întrebat dacă a fost abandonată ideea concesionării pentru construcția autostrăzii Comarnic-Brașov, Mircea Pop a spus doar că „vor fi de toate”.

Etapele procedurii de atribuire pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru Comarnic-Brașov

În luna mai a.c., CNADNR a lansat licitația pentru achiziționarea de servicii de consultanță în valoare de 29 milioane de lei, în vederea reactualizării studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brașov.Pe lângă reactualizarea studiului de fezabilitate, consultantul ar fi urmat să elaboreze documentația de atribuire și să asiste Compania Națională de Autostrăzi în procesul de atribuire a contractului de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brașov.

După selectarea consultantului, CNADNR ar fi urmat să aleagă constructorul autostrăzii Comarnic-Brașov.

Din luna mai și până pe 19 octombrie procedura de atribuire a fost blocată în urma contestațiilor depuse de case de avocatură.

Gândul a dezvăluit, la sfârșitul lunii septembrie, că CNADNR a introdus în caietul de sarcini aferent contractului pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brașov cerințe referitoare la obligația consultantului câștigător de a pune la dispoziția CNADNR un autoturism nou cu o valoare de 25.000-30.000 euro și un buget de 30.000-40.000 de euro pentru instruirea personalului în țară/străinătate.

Contactat de gândul, șeful CNADNR, Mircea Pop, a declarat la acea vreme că introducerea acestor „detalii” în caietul de sarcini reprezintă „o greșeală” și că acestea vor fi eliminate, dând asigurări că va aplica sancțiuni administrative în cazul angajaților Companiei Naționale de Autostrăzi care au lucrat la caietul de sarcini.

La câteva zile după ancheta publicată de gândul, directorul Direcției concesiuni din CNADNR, Narcis Neaga, a fost suspendat din funcție, fiind cercetat disciplinar, potrivit unui comunicat remis de Biroul de Presă al CNADNR.

Ulterior, CNADNR a eliminat din caietul de sarcini cerințele privind autoturismul nou și bugetul pentru instruire, modificând astfel documentația de licitație lansată în luna mai pentru licitația amintită.

Pe 19 octombrie, CNADNR a anunțat deblocarea procedurii de licitație pentru reactualizarea studiului de fezabilitate Comarnic- Brașov și a fixat data de 7 noiembrie drept termen de deschidere a ofertelor. Însă cu câteva zile înainte de deschiderea ofertelor, compania de autostrăzi a anunțat anularea întregii proceduri de licitație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”