Prefectul de Cluj: Se dorește aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii. Nu putem fi de acord

Prefectul de Cluj: Se dorește aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii. Nu putem fi de acord
Publicat: 05/07/2013, 13:39
Actualizat: 05/07/2013, 13:39

Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vușcan, consideră că intenția administratorului judiciar al Mechel Câmpia Turzii și a conducerii societății este de a duce combinatul „în faliment”, continuând „planul diabolic” pus la punct încă de la privatizare, autoritățile neputând fi de acord cu acest fapt.

Liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, împreună cu cel al sindicatului Cartel „Alfa” Cluj,Valentin Ilcaș, directorii ITM și AJOFM Cluj, au participat, vineri dimineață, la Prefectura Cluj, la o întâlnire cu prefectul Ioan Gheorghe Vușcan, pentru identificarea unei soluții de stopare a noilor disponibilizări anunțate la combinat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vușcan, a fost întrebat, la finalul întâlnirii, ce doresc administratorul judiciar și conducerea combinatului să facă.

„Mizeria de la Mechel Câmpia Turzii continuă. I-au scos pe acești administratori judiciari în față ca să își poată continua planul diabolic pe care îl aveau încă de la privatizare. Noi nu putem fi de acord cu acest lucru. Doresc aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii, e foarte simplu. Au ajuns și firmele de administrare judiciară să fie scoase în față, se îmbogățesc firmele, se îmbogățesc hoții, se îmbogățesc firmele de insolvență și mor capacitățile de producție, cu consecințele sociale de rigoare. Activitatea de la Câmpia Turzii se susține din punct de vedere economic, iar cei de la Mechel constată că trebuie să rezilieze contracte și au început tocmai cu contractele de muncă, un lucru cu care nu suntem de acord”, a spus Vușcan.

El a subliniat că, în lipsa unui plan de reorganizare al combinatului elaborat de administratorul judiciar, se va ajunge în situația în care acest document să fie întocmit de Prefectură și de Primăria Câmpia Turzii.
„Cu primarul din Câmpia Turzii, vom intra noi să facem un plan de reorganizare, care să ajungă la creditori să-l aprobe. Sigur îl vor respinge, dar măcar facem un plan. Să vii să pretinzi că administrezi, că faci un plan de reorganizare judiciară, fără să îl faci, nu se poate. Să închiriezi cinci hale, să vinzi o hală, să faci ceva, dar nu se întâmplă nimic de câteva luni, de la intrarea în insolvență a Mechel Câmpia Turzii”, a spus prefectul Clujului.

Potrivit acestuia, vineri, de la ora 13.30, va avea loc la sediul combinatului Mechel Câmpia Turzii o întâlnire între reprezentanții administratorului judiciar, ai conducerii societății și ai sindicatului, într-o încercare de a se reveni asupra deciziei de disponibilizare a angajaților.

Todor Ignație, reprezentant al administratorului judiciar – firma RVA, a declarat, la rândul său, că disponibilizările anunțate s-au făcut pe motive economico-financiare.
„Disponibilizările anunțate s-au făcut pe motive economico-financiare, având în vedere că volumul producției este redus și nu acoperă în totalitate cheltuielile salariale. S-au luat măsuri de oportunitate din partea administratorului judiciar și s-au trimis notificările pentru desfacerea contractelor de muncă pentru 147 de angajați ai Mechel Câmpia Turzii. Perioada de preaviz a fost fixată la 20 de zile”, a spus Ignație.
El a precizat că în cadrul întâlnirii programate la sediul combinatului va avea loc o analiză a situației, iar, în măsura în care costurile pot fi acoperite, „urmează să se revină asupra măsurii de desfacere a contractelor de muncă”.

Todor Ignație a menționat că decizia de disponibilizare a fost luată la solicitarea managementului Mechel Câmpia Turzii.

„Decizile mai importante, cum sunt cele referitoare la gestionarea forței de muncă, sunt luate în urma colaborării între managementul societății și administratorul judiciar. Am înțeles că decizia s-a luat la solicitarea echipei manageriale. Decizia de disponibilizare se poate lua și în lipsa planului de reorganizare realizat de către administratorul judiciar”, a precizat el.
Liderul sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat că, în cazul în care măsura deconcediere va fi menținută, aceasta va fi atacată în instanță, iar oamenii ar putea protesta.

„Activitatea de producție a început în urmă cu două luni, este un profit mic, dar nu este pierdere, deci dacă s-ar dori, combinatul ar fi rentabil. Când statul român va încheia returnarea de TVA, se va trage oblonul la Mechel. Din câte știu, s-au refuzat comenzi de către actuala conducere. Dacă se continuă disponibilizarea, se ajunge în instanță la judecătorul sindic. Mergem întâi pe calea legislației și, când nu mai sunt soluții, recurgem la proteste de stradă. Este o directivă europeană care este foarte clară în ceea ce privește concedierile și care este încălcată de cei de la Mechel”, a spus Pascu.

Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, declara, joi, că „administratorul judiciar al Mechel Câmpia Turzii a dispus disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajați ai combinatului. Oamenii au fost înștiințați miercuri că vor primi vineri și luni previzele. Decizia este una ilegală și încalcă toate procedurile legale, în condițiile în care nu a fost prezentat un plan de reorganizare a combinatului. Administratorul judiciar nu a motivat deloc decizia de concediere, aceasta neavând, din punctul nostru de vedere, nicio justificare economică”.

Liderul de sindicat sublinia că, în conformitate cu contractul colectiv de muncă, angajații concediați de la Mechel Câmpia Turzii vor trebui să primească trei plăți compensatorii.
În aprilie, Tribunalul Comercial Cluj a aprobat intrarea în insolvență a combinatului, în urma unei cereri formulate de debitoarea Mechel Câmpia Turzii și de circa zece creditori. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Comercial Cluj, Flaviu Moțu, în urma acestei decizii, se va intra într-o procedură care are ca scop recuperarea creanțelor și oprirea acumulării de noi pierderi. El spunea că a fost numit și un administrator judiciar, o firmă din București, care va analiza cele două posibilități care există, de reorganizare judiciară a combinatului sau de declarare a falimentului.

Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii (INSI) a solicitat Tribunalului Cluj intrarea în insolvență, aceasta fiind a treia fostă companie a grupului Mechel care solicitase o astfel de măsură.

Cererea de intrare în insolvență a fost înaintată instanței în 22 martie, potrivit unui comunicat transmis de companie, în 12 aprilie, pieței Rasdaq a Bursei de Valori București (BVB).
Alte două companii care au fost deținute de grupul rus Mechel în România, Mechel Târgoviște și Laminorul Brăila, au intrat în insolvență în luna februarie, respectiv în luna martie.
Grupul rus Mechel a vândut, în februarie, pentru prețul simbolic de 230 de lei (52 euro) combinatele metalurgice pe care le deținea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din București, controlată de două persoane cu cetățenie rusă.
Tranzacția a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL și combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgoviște și Laminorul Brăila.

Firma Invest Nikarom, înregistrată în România, are ca asociați în părți egale pe Chumakov Victor (58 de ani) și Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetățenie rusă.
Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii, intrat în insolvență în luna aprilie, și-a reluat, în 20 mai, activitatea de producție.
Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață