Premieră în acordul cu FMI: Guvernul și BNR merg la Bruxelles pentru discuții

Premieră în acordul cu FMI: Guvernul și BNR merg la Bruxelles pentru discuții
Publicat: 12/11/2014, 15:23

Negocierile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, începând de marți, 16 septembrie, și până vineri, 19 septembrie, spre deosebire de misiunile de la București, care se întindeau pe o perioadă între zece zile și două săptămâni,potrivit Mediafax.

„Decizia a fost legată de contextul intern al campaniei electorale, ambele părți înțelegând ca discuțiile să nu fie folosite în scopuri politice, fiind mai degrabă discuții tehnice. FMI are ca regulă să nu se implice în politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca această misiune de evaluare să aibă loc”, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Delegația FMI va fi condusă de Andrea Schaechter, cea a CE de către Istvan Szekely, iar delegația Băncii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de țară pentru Romania și Ungaria.

Guvernul României va fi reprezentat, potrivit programului actual, la nivel de miniștri, dar nu este exclus ca la ultimele discuții, din 19 septembrie, să participe și premierul Victor Ponta, au menționat sursele.

Banca Națională a României va fi reprezentată la nivel de conducere de către guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu și viceguvernatorul Cristian Popa.

Negocierile din primele două zile se vor purta la nivelul staffurilor tehnice și vor privi exclusiv execuția bugetară de până în prezent și cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, care va include și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, începând cu 1 octombrie.
Joi, 18 septembrie, vor începe discuțiile la nivel de miniștri, printra care se numără ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu și ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

În ultima zi figurează o întâlnire la nivel de conducere executivă a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, urmată de o discuție amplă pe rectificarea bugetară, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redevențele) și prognozele privind evoluția încasărilor ANAF.

O altă temă importantă a ultime zile o reprezintă reforma în sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Autoritățile române intenționează să amâne cu doi ani calendarul de liberalizare a prețului la gazele naturale furnizate populației, negociat în cadrul acordului cu FM, CE și BM.
Premierul Ponta a declarat miercuri că raportul Ministerului Finanțelor privind sistemul de redevențe petroliere va fi discutat cu delegația FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale în luna noiembrie, la viitoarea vizită în România a misiunii organismelor financiare internaționale.

„Cu siguranță, raportul pe care îl întocmește Ministerul de Finanțe, cu asistența Băncii Mondiale, va fi discutat la următoarea vizită a delegației Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaționale și Băncii Mondiale la București, vizită care, din câte știu eu, va fi în luna noiembrie”, a afirmat șeful Executivului.

Misiunea FMI a plecat din România la finele lunii iulie fără a-și da acordul pe măsurile promovate de Guvern, principala discuție vizând reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar dacă fusese amânată de la 1 iulie la 1 octombrie.
Misiunea comună a arătat în acele discuții că planurile autorităților sunt nerealiste, mai ales din perspectiva execuției bugetare de până atunci, dar și în ceea ce privește bugetul pentru 2015, când trebuie realizată o nouă reducere a deficitului bugetar, de la 2,2% din PIB la 1,4% din PIB, concomitent cu creșterea cheltuielilor pentru apărare.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, declara ulterior că proiectul de buget pentru 2015 nici nu va putea fi eleborat până spre sfârșitul anului, atunci când se vor cunoaște mai bine mai mulți indicatori macroeconomici.
Mai mulți analiști contactaț de MEDIAFAX apreciază că există un mare risc ca acordul cu FMI să fie rupt dacă Executivul va pune în aplicarea toate promisiunile electorale, inclusiv majorări de pensii și salarii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică