Președintele Consiliului Fiscal, pentru Gândul: Nivelul fondurilor de la UE pe care mizează Guvernul în proiectul rectificării bugetare este „irealizabil”

Președintele Consiliului Fiscal, pentru Gândul: Nivelul fondurilor de la UE pe care mizează Guvernul în proiectul rectificării bugetare este irealizabil
Publicat: 25/10/2012, 20:33
Actualizat: 25/03/2019, 00:43

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru gândul că nivelul fondurilor europene pe care mizează Guvernul în proiectul de lege privind rectificarea bugetară este „irealizabil”, cifra fiind considerată „prea optimistă”, iar recomandarea este ca Executivul să folosească fonduri proprii pentru investiții.

Este vorba despre sumele primite din partea reprezentanților Uniunii Europene (UE) în contul plăților efectuate, de peste 12 miliarde de lei. Cei de la CF critică, de asemenea, derogările de la lege apărute aproape la fiecare rectificare bugetară, dar spun că există și aspecte pozitive ale ei.

„Cifra este foarte optimistă. Performanța din primele șase luni nu poate fi repetabilă în a doua parte a anului, în condițiile în care sunt multe programe operaționale blocate și plățile de la UE sunt stopate”, a declarat pentru gândul Ionuț Dumitru, președintele CF, o autoritate independentă care a fost înființată pe baza legii responsabilității fiscal-bugetare, ce promovează transparența și sustenabilitatea finanțelor publice.

„Este irealizabilă din păcate. Mi-e greu să cred că putem atinge o asemenea cifră. Recomandarea noastră era să folosim bani de investiții din fonduri proprii”, a mai adăugat acesta.

DESCARCĂ DE LA FINAL OPINIA OFICIALĂ A CF ÎN LEGĂTURĂ CU NOUA RECTIFICARE BUGETARĂ

Reprezentanții CF și-au manifestat, de asemenea, prin opinia formulată la adresa noii rectificări bugetare pe anul 2012, „îngrijorarea în legătură cu recursul persistent la instituția derogării” de la regulile legii responsabilității fiscal-bugetare, referindu-se la majorarea suplimentară, cu 1,95 miliarde de lei, a cheltuielilor totale din bugetul general consolidat, excluzând asistența financiară venită din partea UE și a altor donatori.

Care este principiul „prudent” și „sănătos” de utilizare a veniturilor suplimentare

Dumitru ne-a explicat, de asemenea, că legea trebuie să fie respectată pentru că numărul mare de derogări afectează credibilitatea acesteia. „Trebuie să se respecte legea, dar dacă ne uităm de la introducerea ei și până acum, a fost derogată destul de des, aproape la toate rectificările bugetare, ceea ce e dăunător din perspectiva credibilității regulilor instituite”, ne-a mai explicat președintele CF.

„De exemplu, legea spune la articolul 16 că la rectificările bugetare nu pot crește cheltuielile totale din care se deduc fondurile europene, precizând practic că, în timpul anului, din execuția bugetară nu poate crește totalul cheltuielilor în esență”, a mai adăugat acesta.

Președintele CF susține, de asemenea, că în cazul în care în timpul unui an apar venituri excepționale, colectarea acestora este mai bună sau se anticipează că va fi mai bună, conform legii, „din punct de vedere prudențial, ar fi mai sănătos să economisesc acei bani și să nu îi aloc pe cheltuieli”.

„Lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat în trecut. Înainte de criză, se făceau rectificări bugetare în care se supraevaluau veniturile bugetare. La momentul acela se făceau creșteri de cheltuieli permanente, adică, din venituri temporare se finanțau cheltuieli permanente de tip creșteri de salarii sau creșterea de pensii”, a mai spus Dumitru care a menționat, de asemenea, că acest lucru nu se mai face în prezent.

„E de dorit să se respecte acest principiu care este unul de prudență și unul sănătos și anume, dacă la rectificările bugetare constați că ai niște venituri în plus față de ce programai inițial, este bine ca acea parte să nu o utilizezi pentru cheltuieli, ci să o economisești, adică să ai un deficit bugetar mai mic”, ne-a mai explicat acesta.

El a mai menționat și faptul că există o regulă legată de cheltuielile de personal, care nu pot fi nici ele suplimentate în timpul anului, lucru care s-a întâmplat însă în cazul primei rectificări bugetare pe anul 2012 și este menționat și în proiectul de hotărâre al celei mai noi rectificări bugetare. „Suma nu este semnificativă, dar, ca principiu, nu ai voie în timpul anului să crești cheltuielile de personal”, ne-a mai spus președintele CF.

Care sunt aspectele pozitive ale noii rectificări bugetare

Există însă și aspecte pozitive ale noii rectificări bugetare, este de părere Dumitru, printre acestea el menționând alocarea unor sume mai mari pentru investiții și modul în care se încearcă rezolvarea problemelor arieratelor autorităților locale din România.

„Sunt într-adevăr și părți pozitive. În primul rând s-au alocat mai mulți bani la investiții ceea ce este un aspect pozitiv și, în plus, dacă ne uităm, în ultimele luni s-au luat niște măsuri pe care noi le-am subliniat ca fiind aspecte pozitive legate de arierate la autoritățile locale, care au crescut. Creșterile cele mai mari au fost în martie – iunie, nu întâmplător, în prag de alegeri locale”, ne-a explicat acesta.

Dumitru a mai menționat, de asemenea, intrarea în vigoare a unui modificări a legii finanțelor publice locale prin care ordonatorii de credite sunt obligați să își plătească, în fiecare lună, 5% din stocul de arierate, Guvernul oferinde-le, în același timp, sume defalcate de la bugetul de stat pentru a plăti stocul de arierate existent. Acest element a fost avut în vedere în cazul ambelor rectificări bugetare din anul 2012.

Președintele CF ne-a mai explicat și faptul că nivelul arieratelor a crescut mult în ultima perioadă și că noile reglementări ar trebui să inverseze această tendință.

Proiectul de lege al noii rectificări bugetare pe anul 2012 a fost trimis la CF în data de 18 octombrie și va fi aprobat, potrivit premierului Victor Ponta, cel târziu, pe parcursul săptămânii viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?