Prețul benzinei crește în Europa la cel mai înalt nivel din ultimii ani, în ciuda scăderii cererii. Care sunt cauzele și până când va dura trendul

Prețul benzinei crește în Europa la cel mai înalt nivel din ultimii ani, în ciuda scăderii cererii. Care sunt cauzele și până când va dura trendul
Prețurile benzinei au fost afectate de reducerea producției și creșterea exporturilor / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/04/2021, 15:49

Europenii au condus mai puțin, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, dar prețul pe care îl plătesc pentru benzină a crescut, pe măsură ce rafinăriile de pe continent și-au redus producția și au mărit exporturile, relatează Bloomberg.

Diferența dintre prețul la care se tranzacționează benzina comparativ cu țițeiul brut a atins, la începutul lunii aprilie, cel mai ridicat nivel de după 2017. Astfel, prețurile de vânzare cu amănuntul au ajuns la un record al ultimilor ani în mai multe țări mari consumatoare de pe continent, printre care Germania, Franța și Italia, arată o analiză Bloomberg, citată de Agerpres.

Pierderea cererii de benzină a fost contrabalansată

Evoluția prețurilor vine în contextul în care cel puțin un sfert dintre unitățile care produc benzină la rafinăriile din nord-vestul Europei au intrat recent în lucrări de mentenanță sau au suferit întrerurperi neplanificate. Astfel, producția de benzină a fost redusă și mai mult, într-o perioadă în care rafinăriile procesau mai puțin țiței din cauza pandemiei. În plus, dacă sunt luate în calcul și exporturile solide, în special spre Statele Unite ale Americii, creșterea prețurilor sugerează că piața a contrabalansat cu mult pierderea cererii, arată sursa citată.

Potrivit analiștilor citați, există exporturi mari de benzină din Europa spre alte regiuni importante, iar revenirea cererii în SUA influenţează piaţa europeană. Exporturile europene de benzină spre SUA au crescut cu peste 60% în luna martie şi au rămas la un nivel susţinut în luna aprilie, potrivit datelor furnizate de firma de analiză Kpler, citate de Bloomberg. Mai mult, au fost consistente și livrările spre Vestul Africii, ajungând la o medie de aproape 500.000 de barili pe zi în primul trimestru.

Pe lângă avansul exporturilor, producţia de benzină în Europa este diminuată ca urmare a scoaterii din funcţiune a mai multor unităţi de cracare catalitică, arată sursa citată. Un exemplu este rafinăria Miro din Germania, care furnizează în mod normal între un sfert şi o treime din benzina consumată în țară, a trecut printr-un proces major de revizie în primăvara acestui an. Și rafinăria Pembroke din Marea Britanie este una dintre facilităţile care și-au redus producţia în ultimele săptămâni.

Astfel, întreruperile de producţie şi exporturile ridicate au susţinut piaţa europeană a benzinei în ciuda faptului că gradul de utilizare a şoselelor de pe continent a ajuns, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei de COVID-19.

Prețurile, infuențate de revenirea traficului aerian

Potrivit sursei citate, toţi aceşti factori influenţează preţul benzinei, dar nu sunt de ajuns pentru a modifica marjele pentru alte tipuri de combustibili utilizaţi în transport. Astfel, în condiţiile în care traficul aerian în Europa este în continuare cu 60% sub nivelul la care era înaintea pandemiei, rafinăriile se reorientează dinspre producţia de combustibil pentru avioane spre producţia de motorină, ceea ce conduce la majorarea ofertei şi la scăderea preţurilor, arată analiza Bloomberg, citată de Agerpes.

„Pentru benzină, datele fundamentale nu arată bine. Acest lucru nu se va schimba până când cererea de combustibili pentru avioane nu se va îmbunătăţi”, a explicat Mark Williams, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie Ltd., citat de Bloomberg.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
RCS RDS, anunţ colosal! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
RCS RDS, anunţ colosal! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT...
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL...
Doliu uriaș în România: Miliardarul a murit în chinuri. „Îngerul” copiilor nevoiași a lăsat un...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...