Previziunile „șocante” privind evoluția economiei mondiale în 2013: o țară va intra în faliment, prețul petrolului va scădea

Previziunile șocante privind evoluția economiei mondiale în 2013: o țară va intra în faliment, prețul petrolului va scădea
Publicat: 18/12/2012, 16:38
Actualizat: 22/03/2019, 02:27

Japonia va naționaliza marile companii de high-tech, prețul țițeiului va scădea la 50 de dolari pe baril, prețul aurului va exploda, iar Spania va intra în faliment, sunt doar câteva dintre predicțiile făcute de Saxo Bank, instituția financiară specializată în investiții și tranzacționări online, cu privire la evoluțiile de anul viitor.

Scenariile „șocante” sunt exerciții periodice menite să lanseze un avertisment asupra evenimentelor externe care se pot produce atât pe piața financiară, cât și pe scena politică. Chiar dacă probabilitatea adeveririi acestor previziuni este foarte mică, ele nu trebuie subestimate.

„Predicțiile șocante pentru anul viitor sunt, cu precădere, o selecție de evenimente nefaste. Fiecare dintre ele poate schimba peisajul financiar și, în anumite cazuri, chiar starea actuală de lucruri în politică. Acum, la sfârșitul lui 2012, volatilitatea este extrem de redusă pe toate activele, în special din cauza faptului că nu mai există descoperiri autentice de preț. Într-un asemenea context, orice mișcare în afara a două deviații standard devine șocantă”, a declarat Steen Jakobsen, economist-șef Saxo Bank.

Bursa de la Frankfurt scade cu peste 30%

Creșterea economică a Chinei continuă să scadă ceea ce duce la încetinirea expansiunii industriale a Germaniei și implicit la scăderea prețurilor acțiunilor. Încrederea consumatorilor se deteriorează. Din cauza contextului politic din Germania, unde vor avea loc anul viitor alegeri parlamentare, dar și pe fondul unei economii slăbite, indicele DAX care urmărește evoluția principalelor 30 de companii listate la bursa de la Frankfurt ar putea ajunge la 5.000, o scădere de circa 33% față de nivelul actual.

Japonia naționalizează marile companii de high-tech

Industria niponă de electronice este depășită de cea a Coreei de Sud, iar guvernul japonez decide naționalizarea marilor jucători precum Sharp, Panasonic sau Sony, care înregistrează pierderi cumulate de 30 de miliarde de dolari, așa cum a făcut SUA cu industria auto americană.

Prețul semințelor de soia creștere de 50%

Vremea nefavorabilă din 2012 a provocat pagube imense producțiilor agricole de la nivel global și a golit aproape toate hambarele cu soia ale SUA va face ca prețul noilor culturi să fie expus capriciilor vremii. Combustibilul bio va juca la rândul său un rol important în creșterea prețurilor, iar speculatorii ar putea împinge prețul spre valori cu până la 50% mai mari.

Prețul aurului va ajunge la 1.200 de dolari pe uncie

Revenirea economică a SUA va lua prin surprindere piețele în 2013. Cumulat cu lipsa de cerere fizică de aur din partea Chinei și a Indiei, ambele luptându-se cu creșteri economice firave și o rată a șomajului în creștere, vor atrage o masivă lichidare a stocurilor de aur. Metalul prețios va ajunge la 1.200 de dolari per uncie, înainte ca băncile centrale să profite de prețul scăzut și să intervină.

Prețul țițeiului crud (WTI) va scădea la 50 de dolari pe baril

Producția energetică a SUA va continua să crească, în primul rând pe fondul avansului tehnologiilor de producție, în special cele din industria șisturilor. Producția americană de țiței va crește vertiginos, stocurile interne vor ajunge la un nivel record al ultimilor 30 de ani, iar exportul va scădea dramatic – pragul de vânzare al țițeiului WTI va fi pus sub presiune și va coborî la valoarea de 50 de dolari pe baril.

Dolarul se depreciază puternic în raport cu yenul japonez

Partidul Liberal Democrat revine la putere în Japonia, împreună cu presupusa agendă de a „pedepsi” yenul japonez. Cu toate acestea, numai jumătate dintre măsuri sunt adoptate.

În același timp, piața devine supra-poziționată față de slăbiciunea JPY, iar investitorii niponi repatriază o parte din miile de miliarde de dolari americani investiți peste hotare, din moment ce apetitul pentru risc se redeschide. Yenul devine cea mai puternică valută de pe glob, iar raportul dolar/yen coboară până la 60.

Raportul euro/franc elvețian atinge 0,95

Riscurile cu care se confruntă Uniunea Europeană se reinflamează – poate din cauza algerilor din Italia, sau din cauza ieșirii Greciei din uniunea monetară europeană și a îngrijorării crescânde că urmează Spania.

Acest lucru echivalează cu reîndreptarea capitalurilor către Elveția, ceea ce va determina Banca Națională a Elveției și guvernul elvețian să producă „desprinderea” monedei naționale de euro pentru un timp, preferând această măsură în locul acumulării de rezerve peste 100% din PIB. În consecință, cursul euro/franc elvețian atinge un nou record de scădere, subparitar, înainte ca Elveția să fie forțată să introducă mai mult capital pentru a controla căderea.

Hong Kong-ul își „desprinde” moneda de dolarul american

Hong Kong își „dezleagă” dolarul de dolarul SUA, anexându-l monedei chineze, renminbi. Alte țări din Asia prezintă semne de nerăbdare cum că și-ar dori același lucru. Volatilitatea RMB crește, odată ce China își lasă moneda să se miște mai liber, iar Hong Kong-ul devine un centru internațional major de tranzacționare valutară și cel mai important centru financiar de tranzacționare a RMB.

Spania mai face un pas spre faliment, dobânzile cresc până la 10%

Cu tensiunile sociale din Spania deja crescute, sectorul public nu mai poate aplica alte măsuri de austeritate. În 2013, datoria Spaniei este subcatalogată până la nivelul minim, ceea ce o va împinge dincolo de limite și va respinge politicile europene. Profiturile încep să crească odată cu subcatalogarea, iar default-ul începe să fie valorificat.

Randamentul dolarului american se dublează în 2013

Politica „0% dobândă” a Băncii Federale a SUA forțează investitorii să evite veniturile fixe. Cu beneficii zero sau chiar negative, înlocuirea titlurilor cu acțiuni sună tot mai atractiv. Piața titlurilor este mult mai mare decât cea a acțiunilor, iar o reducere cu 10% a fondurilor investite în prima pentru a le reinvesti în cea de a doua ar crește capitalul de pe piața acțiunilor cu 30%. Acest lucru ar duce la dobânzi mai mari pe piața americană și ar putea fi începutul unui deceniu de performanță mai bună a acțiunilor față de titluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului