Primul venit, primul servit. Suceava, primul oraș care a cerut bani pentru termoficare din fondul destinat. București rămâne în frig

Primul venit, primul servit. Suceava, primul oraș care a cerut bani pentru termoficare din fondul destinat. București rămâne în frig
Publicat: 16/02/2024, 18:19

Primul contract semnat din Fondul pentru Modernizare pentru modernizarea rețelelor de termoficare a fost semnat de Ministerul Energiei cu Municipiul Suceava. Este primul oraș care a accesat fonduri prin “Programului-cheie 5- Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare. Sigurul principiu pentru a accesa bani de modernizare a rețelelor de termoficare, este Primul venit, primul servit, susține ministrul Sebastian Burduja.

Din păcate, susține același demnitar, Bucureștiul n-a cerut până acum nici un leu, deși sistemul de încălzire al Capitalei este praf. În acest moment, peste 1.000 de blocuri nu au nici apă caldă, nici căldură.

246,3 milioane lei pentru Suceava

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și primarul Sucevei, Ion Lungu, au semnat vineri primul contract de finanțare în cadrul “Programului-cheie 5- Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare” din Fondul pentru Modernizare. Valoarea totală a investiției este de peste 362 milioane lei, din care valoarea grantului acordat din Fondul pentru Modernizare este 246,3 milioane lei, adică aproape 50 de milioane de euro.

Peste o jumătate de miliard de euro la dispoziția primăriilor

Apelul din Fondul pentru Modernizare pentru reabilitarea rețelelor de termoficare include un buget total de 590 de milioane de euro și a fost lansat pe 1 februarie 2024, pe baza principiului primul venit – primul servit. Obiectivul General al Proiectului îl reprezintă modernizarea/reabilitarea rețelei de transport și distribuție termică prin reducerea pierderilor în sistemele de transport și distribuție a energiei termice și implicit atât creșterea eficienței energetice, cât şi reducerea emisiilor de carbon.

La 1 februarie am dat drumul la apelul de finanțare și astăzi, după doar două săptămâni, am semnat primul contract de finanțare, cu municipiul Suceava. Asta pentru că funcționează principiul ‘primul venit, primul servit’, iar administrația suceveană s-a pregătit din timp. Am primit deja încă patru solicitări de finanțare, aflate acum în evaluare.

București dârdâie în tăcere

Din păcate, niciuna dintre cererile primite de minister nu este de la Primăria Municipiului București, unde problema termoficării este cea mai gravă din toată țara și lasă zilnic zeci sau sute de mii de bucureșteni în frig și fără apă caldă. Este o dovadă de incompetență și iresponsabilitate să nu accesezi bani europeni gratis pentru a rezolva cea mai mare problemă a comunității. Lansez un nou apel public către Nicușor Dan să iasă din birou și să se implice pentru rezolvarea problemelor Capitalei, măcar așa cum noi o facem la Ministerul Energiei. De șapte luni de zile solicităm plata datoriei Termoenergetica (PMB) către ELCEN, datorie care acum depășește 800 de milioane de lei. Lucrurile nu se vor rezolva de la sine, iar bucureștenii s-au săturat de pretexte și de nepăsare. Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă.”

Până la epuizarea bugetului, se va aplica principiul expus în ghidul de finanțare: primul venit, primul servit.

Citiți și: Magistrala de termoficare care a bubuit marți în București și a lăsat 1000 de blocuri în ger a fost cârpită. Termoenergetica promite căldură la noapte

VIDEO | Avarie majoră la rețeaua de termoficare din Capitală. 1.100 de blocuri, fără apă caldă și căldură / Nicușor Dan, acuzat de „indolență”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari