Problemele de MEDIU cu care s-a confruntat Chevron în lume. În Polonia, compania i-a dat în judecată pe locuitorii care nu i-au permis accesul pe terenul concesionat

Publicat: 10/12/2013, 11:07
Actualizat: 20/03/2019, 20:44

Compania Chevron a fost implicată, de-a lungul anilor, în mai multe procese în statele unde operează, printre care Bangladesh și Ecuador. Mai aproape, în Polonia, Chevron a anunțat recent că a intentat un proces protestatarilor care nu au permis companiei accesul pe terenul unde urmează să fie instatată prima sondă de explorare a gazelor de șist, potrivit unei informații publicate de Reuters în noiembrie.

În Polonia, localnicii au ocupat zona de lângă satul Zurawlow, la circa 260 km sud-est de Varșovia, când compania a încercat să ridice un gard de protecție a zonei unde urma să fie instalată sonda.

Oficialii Chevron au declarat că au depus acțiunea în instanță pe motiv că protestatarii au încălcat dreptul legal de acces la terenul concesionat, una dintre cele patru suprafețe concesionate de compania americană în Polonia.

„Noi respectăm drepturile indivizilor de a-și exprima opiniile, iar aceasta ar trebui să se facă în limitele legii. Credem că punctele de vedere exprimate de un mic grup de oameni nu reflectă opiniile majorității locuitorilor din regiune”, au declarat reprezentanții gigantului american.

Protestatarii susțin că Chevron nu a consultat în mod real locuitorii din zonă și că forările vor afecta mediul, mai notează Reuters.

Ecuador – poluare cu deșeuri de țiței a pădurii amazoniene

Ricardo Patino, ministrul pentru Afaceri Externe al Repubicii Ecuador, a denunțat, în septembrie anul acesta, la ONU daunele pe care Chevron-Texaco le-a cauzat pădurii amazoniene.

Sursa captura businesswek.com

În 2011, un tribunal ecuadorian a decis ca gigantul american trebuie să plătească, pentru pagubele provocate mediului, o amendă record de 9 miliarde de dolari. Suma a fost reconfirmată și la recursul din 2012, și ulterior apoi a fost dublată de instanță. Compania a exploatat mai mult de 350 de puțuri de petrol, iar instanța a decis că Chevron-Texaco a practicat sistematic operațiuni care au dus la contaminarea mediului, afectând biodiversitatea în pădurea amazoniană.

Pe scurt, Texaco, companie achiziționată de Chevron în 2001, a fost acuzată că a lăsat 80 de milioane de tone de deșeuri de petrol în mijlocul pădurii amazoniene între anii 1964 și 1990. Poluarea a fost declarată ca fiind de 85 ori mai gravă decât deversarea de petrol din Golful Mexic provocată de BP în 2010. În acel caz Guvernul SUA care a obligat compania britanică să plătească daune de 1,3 miliarde de euro.

În replică, Chevron s-a adresat unor tribunale internaționale, invocând inexistența probelor științifice, precum și faptul că unul dintre magistrații ecuadorieni ar fi fost corupt. Chevron susține că poluarea pentru care este sancționată ar fi fost provocată de compania de stat ecuadoriană Petroecuador.

O explozie la o platformă petrolieră din Nigeria

Pe 16 ianuarie 2012 o platformă de forare aflată în sudul Nigeriei și aparținând grupului petrolier Chevron a explodat provocând moartea a două persoane, potrivit Reuters.

Focul a continuat să ardă 46 de zile după producerea exploziei. Chevron fusese avertizată de iminența exploziei, dar a refuzat să opreasca forarea și să evacueze platforma, potrivit Reuters, care a publicat mărturii ale unor angajați de pe platformă.

Chevron a declarat însă că nu a primit solicitări de evacuare a platformei KS Endeavour înainte de explozia din ianuarie 2012 și că personalul de la bord avea dreptul să oprească în cazul în care considerau condițiile de muncă nesigure.

În 2008, publicația The Chronicle scria că Chevron a fost considerată responsabilă de moartea, rănirea și tortura unor nigerieni în 1998, de către soldați convocați de compania americană, potrivit unei instanțe din San Francisco.

Aproape 100 de nigerieni protestau împotriva poluării provocate de Chevron.

Compania americană ar fi convocat soldați pentru a-i apăra pe muncitorii Chevron, dar care, potrivit protestatarilor, ar fi folosit forța și deschis focul asupra sătenilor, două persoane fiind ucise.

Dintre protestatari, un număr de 18 nigerieni au deschis acțiune in instanță împotriva Chevron, cerând daune, potrivit legii nigeriene. Chevron a declarat că nu a fost vorba de un protest și că a chemat armata pentru că muncitorii de pe platforma de pe coasta nigeriană ar fi fost „invadați”, iar armata trebuia să îi protejeze pe muncitorii Chevron.

Procesul s-a prelungit, astfel că, în 2012 presa scria că în SUA,Curtea Supremă a respins apelul final la verdictul unui juriu din San Francisco care a decis că Chevron nu poate fi acuzat în cazul „atacului” din 1998, după ce protestatarii nigerieni au acuzat Chevron că ar fi dispus forțelor de ordine să îi atace pe protestatari.

sursa captura The Chronicle

Chevron, obligată de Agenția de Protecție a Mediului din SUA la plata unei amenzi de 364.000 dolari

Agenția de Protecție a Mediului din SUA a anunțat în iulie 2013 că Chevron a fost de acord să plătească o amendă de 384.000 de dolari pentru presupuse încălcări ale Legii aerului curat, în cazul rafinăriei sale din Salt Lake City, Utah.

În cadrul unei inspecții, Agenția a descoperit un exces de emisii de oxizi de azot care pot provoca ploi acide și pot irita plămânii, potrivit comunicatului publicat de Agenția de Protecție a Mediului din SUA.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”