Proiectul de dezvoltare a gazelor naturale Midia din Marea Neagră a trecut de prima revizie. Demarat în iunie 2022, produce 12% din cererea României

Proiectul de dezvoltare a gazelor naturale Midia din Marea Neagră a trecut de prima revizie. Demarat în iunie 2022, produce 12% din cererea României
Publicat: 30/10/2023, 17:46

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) împreună cu partenerii săi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, au anuțat, luni, finalizarea cu succes a primei revizii planificate pentru instalațiile industriale ale Proiectului MGD. Producția de gaze din zăcămintele Ana şi Doina, demarată în iunie 2022, a fost oprită pe perioada lucrărilor și a revenit la platou ȋn 26 octombrie.

Prima revizie planificată a instalaţiilor Proiectului MGD operaționalizat de Black Sea Oil & Gas, vine după un an și patru luni de la începerea producției de gaze naturale din Marea Neagră.

„După 16 luni de producție excepţională ȋn care ne-am ȋndeplinit ȋn proportie de 100% angajamentul de livrare a gazelor către cumpărătorul nostru (cu emisii asociate de CO2 foarte scăzute, de 0,8 kg/bep), facilitățile Proiectului MGD, Stația de Tratare a Gazelor (STG) de pe uscat și platforma de productie Ana, situată la 110 km ȋn largul mării, au trecut prin trei zile de inspecții tehnice și întreținere a echipamentelor majore pentru a ne asigura că vom menţine acelaşi rezultat de livrare a gazelor ȋn noul an gazier, până la următoarea revizie, peste 12 luni”, au tarnsmis reprezentanții companiei.

Cu această ocazie, au fost aduse o serie de modificări ȋn diferite locații din STG pentru a îmbunătăți performanţa şi siguranţa funcţionării instalaţiilor de producţie ale Proiectului MGD.

Revizia a avut loc în ultima săptămână a lunii octombrie, timp în care producția de gaze din zăcămintele Ana și Doina a fost oprită. BSOG a mobilizat toate resursele disponibile la staţia de tratare din apropiere de Vadu (aproximativ 150 de persoane/zi ȋn regim de lucru de 24 de ore) și offshore la platforma de producţie Ana (25 de persoane), pentru desfăşurarea eficientă și ȋn siguranţă a lucrărilor de revizie.

CEO-ul BSOG, Mark Beacom, a felicitat întregul personal implicat pentru o revizie eficientă realizată cu menținerea recordului de zero accidente ȋn proiectul MGD chiar din prima zi de construcție a acestuia.

În ce constă proiectul MGD

Proiectul MGD este primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani. Producția actuală este de puțin peste 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, reprezentând 12% din cererea de gaze naturale a României.

Potrivit companiei Black Sea Oil & Gas SA („BSOG”), producția a început în data de 15 iunie, când au fost introduse ȋn Sistemul Naţional de Transport primele gaze din acest proiect.

Proiectul MGD constă în cinci sonde de producţie- o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana, o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în SNT la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG.

În Iunie 2022, și companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare ale proiectului de până la 4 miliarde de euro.

Cine sunt parteneri în concesiune

BSOG, deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale potrivit obiectivului Uniunii Europene de zero emisii până în 2050, prin producția de gaze naturale în calitate de combustibil de tranziție și asigurând infrastructura vitală pentru dezvoltarea de proiecte de energie verde. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este si operatorul desemnat în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (10% participaţie).

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2021, grupul avea 43 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind peste 60.000 de utilizatori finali, şi un număr de 145 de angajați. Gas Plus deține o participație de 10% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime

Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime.

Foto: Staţia de Tratare a Gazelor a Black Sea Oil & Gas, Vadu, județul Constanta / Sursa: BSOG

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?