RA-APPS nu a reușit nici în iunie să vândă vreun imobil, chiar dacă a redus prețul cu 10%

RA-APPS nu a reușit nici în iunie să vândă vreun imobil, chiar dacă a redus prețul cu 10%
RA-APPS nu a reușit nici în iunie să vândă vreun imobil deși a redus prețul de pornire, conform sistemului avizat de Guvern, cu circa 10% față de cel inițial, vânzând două dosare de prezentare pentru un singur apartament din totalul celor peste 40 de active ofertate, fără să primească prețul cerut.
Publicat: 20/06/2013, 18:24
Actualizat: 03/02/2019, 18:27

RA-APPS nu a reușit nici în iunie să vândă vreun imobil deși a redus prețul de pornire, conform sistemului avizat de Guvern, cu circa 10% față de cel inițial, vânzând două dosare de prezentare pentru un singur apartament din totalul celor peste 40 de active ofertate, fără să primească prețul cerut.

„Nu a fost vândut niciun imobil scos la vânzare, prin licitație publică cu strigare, în perioada 11-18 iunie 2013. Doar la licitația din 14 iunie, pentru imobilul/apartament situat în strada Pictor Negulici nr. 32, au fost cumpărate două dosare de prezentare a proprietății, la licitație participând un singur ofertant care însă nu a oferit prețul de pornire a licitației”, au transmis pentru MEDIAFAX reprezentanții Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

RA-APPS a decis, în urmă cu o lună, să scoată din nou la vânzare imobile pentru care nici nu a reușit anterior să organizeze licitații, în lipsă de clienți, preferând să le ofere acum la un preț cu circa 10% mai mic deși experții au explicat că singura soluție pentru un câștig mai bun este înființarea unui fond imobiliar la bursă

Regia preferă astfel să apeleze la noul sistem aprobat de Guvern în primăvara acestui an, prin care imobilele pot fi vândute la un preț mai mic comparativ cu cel de pornire dacă licitația se repetă. Dacă licitațiile eșuează, imobilele RA-APPS vor putea fi vândute prin negociere.

Prețul a fost scăzut atât la apartamente, cât și la spații comerciale și vile din stațiuni turistice.

Astfel, prețul de pornire al vilei Predeal din stațiunea montană, cu suprafață construită desfășurată de 558 metri pătrați, a fost diminuat de la 240.100 euro la 217.300 euro, iar prețurile pentru terenul de tenis (peste 6.660 metri pătrați) și terenul de minigolf (peste 7.750 metri pătrați) al hotelului Arad din stațiunea Neptun-Olimp au fost tăiate de la 1,11 milioane lei la puțin peste un milion lei, respectiv de la 1,29 milioane lei la 1,1 milioane lei.

Un alt teren, cu statut de pepinieră, de peste 8.700 metri pătrați din Eforie Nord va avea un preț redus de la 244.000 euro la 219.600 euro.

Pentru cele două spații comerciale ofertate pe Aleea Căuzași, de 162 și 39 metri pătrați, prețul a fost diminuat de la 296.000 euro la 266.400 euro, respectiv de la 72.000 euro la 64.800 euro.

Aceeași reducere de preț a fost efectuată și în cazul apartamentelor din centrul Bucureștiului, respectiv pentru o locuință cu cinci camere de 196 metri pătrați de pe Calea Călărașilor (de la 286.000 euro la 257.400 euro), un apartament cu trei camere de 83 metri pătrați pe strada Luterană (de la 73.000 euro la 65.700 euro), un apartament cu patru camere de 122 metri pătrați pe strada Cuza Vodă (de la 259.800 euro la 237.600 euro), un apartament cu patru camere de 133 metri pătrați pe strada George Enescu (de la 156.300 euro la 141.200 euro), un apartament cu șase camere de 137 metri pătrați pe Bulevardul Nicolae Bălcescu (de la 194.000 euro la 175.600 euro) și un apartament cu patru camere de 107 metri pătrați tot pe Bulevardul Nicolae Bălcescu (de la 146.000 euro la 131.400 euro).

Și prețurile la cele 11 apartamente scoase și anterior la vânzare pe Aleea Căuzași, cu suprafețe cuprinse între 128-205 metri pătrați, au fost reduse față de cele anterioare, ajungând de la minimum 149.400 euro și maximum 214.100 euro la minimum 134.700 euro-maximum 192.700 euro.

Pentru singurul apartament oferit la vânzare în Cluj-Napoca, cu trei camere de 62 metri pătrați, prețul a fost redus de la 66.000 euro la 59.600 euro.

Toate aceste licitații sunt inițiate deși consultanți imobiliari au atenționat în repetate rânduri că vânzarea activelor RA-APPS în condițiile actua­le ale pieței nu este cea mai bună soluție și că înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăților, care ar asigura o trans­parență sporită și un câștig mai bun pen­tru stat.

În pofida acestor atenționări, Guvernul a decis în luna martie, prin ordonanță de urgență, că imobilele RA-APPS pot fi vândute la un preț cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, dacă licitația se repetă, și pot fi cedate și prin negociere la a treia încercare de vânzare, imobilele de peste 50.000 euro putând fi plătite în rate lunare eșalonate până la trei ani cu un avans de 25%.

Pentru acest an, RA-APPS estimează venituri totale de 449,1 milioane lei, dar încasările din vânzarea de imobile nu ar urma să depășească 193,5 milioane lei.

Estimarea este sub prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, dar nici aceasta nu a putut fi în final atinsă deși, pe fondul licitațiilor eșuate, ținta fusese deja drastic redusă comparativ cu proiecția inițială.

Anul trecut, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obținute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitațiilor eșuate în lipsă de oferte.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX în primăvara acestui an a indicat că și această nouă țintă a fost ratată la mare distanță și că vânzarea nu a decurs conform așteptărilor, RA-APPS reușind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiții, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajați cu un câștig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deține aproximativ 650 locuințe de protocol și de serviciu, peste 75 de vile și mai mult de 250 hectare teren, moștenite de la fosta gospodărie de stat a PCR și ocupate de actuali sau foști demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spații comerciale, ferme și unități turistice, dintre care hotelul Triumf din București, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviștea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun