Razvan Ilie
11.02.2020
Financiar

Răsturnare de situație în privința „Ordonanței lăcomiei”. Cum fac ping-pong cu legi importante PSD și PNL

Răsturnare de situație în privința „Ordonanței lăcomiei”. Cum fac ping-pong cu legi importante PSD și PNL

Decizii importante pe care Executivul PNL, în cele trei luni de existență, le-a luat pentru abrogarea unor măsuri anterioare ale guvernelor PSD sunt răsturnate acum în Parlament de majoritatea controlată de PSD.

Așa-numita „Ordonanță a lăcomiei” (OUG 114/2018), abrogată cu mult tam-tam de guvernul liberal la începutul anului, ar putea să redevină lege, ca urmare a jocurilor din Parlament.

Cele mai multe prevederi din OUG 114 au fost eliminate de liberali prin prima Ordonanță de urgență din acest an. Acum, însă, senatorii au respins această OUG 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

OUG 1/2020 prevedea eliminarea taxei pe active bancare și a taxei de 2% pentru companiile din sectorul energetic, precum și obligația de majorare suplimentară a capitalului fondurilor de pensii.

Ordonanța de urgență nr.1/2020 corecta nu numai măsurile prevăzute în OUG 114, ci conține și alte măsuri fiscale printre care înghețarea indemnizaţiilor pentru demnitari, înghețarea punctului de amenda la 145 de lei sau interzicerea detașărilor la stat.

Tot în această Ordonanță era prevăzută suspendarea articolelor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021.

Toate aceste aspecte sunt puse acum sub semnul întrebării. Senatul este doar prima Cameră sesizată, deputaţii fiind cei care vor lua decizia definitivă.

Inchide