Restanțierii la bănci ar putea avea acces mai ușor la credite. „Cei care au dat dovadă de conștiinciozitate ar trebui să beneficieze de clemență”

Restanțierii la bănci ar putea avea acces mai ușor la credite. Cei care au dat dovadă de conștiinciozitate ar trebui să beneficieze de clemență
Publicat: 12/06/2012, 19:06
Actualizat: 29/07/2014, 19:17

Românii care au restanțe la credite și care figurează în baza de date a Biroului de Credite ar putea avea acces mai ușor la împrumuturi din partea băncilor comerciale.

Reprezentanții brokerilor de credite sunt de părere că acest lucru va fi posibil dacă Asociația Română a Băncilor (ARB) va adopta o propunere de reducere a perioadei de interdicție de patru ani aplicată clienților cu restanțe care figurează la Biroul de Credit.

Propunerea aparține președintelui ARB, Radu Ghețea, care este și președinte al CEC Bank, și care a declarat marți, într-o conferință de presă, că reducerea perioadei de interdicție ar putea fi aplicată clienților care care dovedesc faptul că au motive obiective în întârziarea plății ratelor, precum cele legate de criza financiară.

Anca Bidian președintele Kiwi Finance, spune că, deși nici până acum nu era o regulă ca persoanele care apar cu restanțe în datele Biroului de Credit să nu poată obține un nou împrumut, formalizarea propunerii președintelui ARB va debloca creditarea pentru un segment mai mare de populație.

„Odată formalizat, acest acest punct de vedere va conduce la deblocarea unui segment mare de persoane care ar putea obține credite. Sunt multe persoane care au întârzieri mici la plata creditelor, știu că figuează în Biroul de Credit sau au credite refinanțate și care nici măcar nu s-au mai interesat de luarea unui nou credit, pentru că nu știau că ar mai putea lua unul”, a declarat pentru gândul Anca Bidian, Kiwi.

Ghețea spune că este important ca toți clienții care întâmpină greutăți la achitarea ratelor să colaboreze cu banca.
„Personal cred că cei care au dat dovadă de conștiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui să poată beneficia de clemență”, a spus Ghețea la un seminar privind retail bankingul, citat de Mediafax.

Ghețea a precizat că încă nu a discutat cu ceilalți bancheri, dar va propune o discuție în cadrul Asociației Române a Băncilor, unde Ghețea deține poziția de președinte al Consiliului de Administrație.

Bidian spune că există și bănci comerciale cu un „grad de toleranță” mai mare în ce privește creditarea, și care acordă împrumuturi și persoanelor care figurează cu restanțe la Biroul de credit.

Broker de credite: „Un client cu patru credite, care a întârziat cu plata ratei doar la unul, se poate califica pentru un nou împrumut”

În acordarea de credite, băncile țin cont de mai mulți factori, precum comportamentul clientului, profilul lui sau numărul de incidente cu care clientul este înregistrat la Biroul de Credit. „De exemplu, un client care are patru credite și care a întârziat la plata unuia, dar la celelalte nu a avut întârzieri, se poate califica pentru obținerea unui nou împrumut. Sau sunt clienți care figurează la Biroul de Credit cu restanțe de doar câțiva lei », a explicat Bidian.

„În lume există sisteme bancare mature unde întârzierea la plată nu înseamnă blocarea accesului la credite. De exemplu în SUA persoanele în această situație plătesc un cost mai mare dacă vor să ia un nou împrumut”, a spus Bidian

„Oricum, nici în sistemul bancar din România nu este o regulă potrivit căreia dacă un client al unei bănci figurează cu restanțe la Biroul de Credit nu mai poate primi un nou credit. Dacă ar fi fost așa, sistemul s-ar fi blocat până acum”, a precizat Bidian.

Președintele Asociației Băncilor : O decizie se va lua după consultarea cu BNR

Radu Ghețea a ținut să precizeze că se referă doar la clienții pentru care s-ar dovedi că restanțele, chiar dacă s-au întins pe câteva luni, au fost cauzate exclusiv de criza financiară, care s-a manifestat în întreaga lume inclusiv în România.

Președintele CEC Bank a arătat că o decizie va fi luată după consultări și cu Banca Națională a României.

Peste 700.000 de restanțieri la credite

Soldul total al restanțelor acumulate de populație ajungea la 7,7 miliarde de lei (1,77 miliarde euro), potrivit celor mai recente date disponibile, în timp ce numărul clienților rău-platnici depășea 708.000 de persoane. Numărul restanțierilor a revenit din nou peste pragul de 700.000 de debitori după ce în decembrie și ianuarie coborâse la un minim de 690.000 de persoane, potrivit zf.ro

Cele mai mari probleme se înregistrau în cazul creditelor în lei, majoritatea finanțări de consum fără garanții, unde sumele cu întârzieri la plată depășeau 3,1 miliarde de lei. Restanțele la euro vin însă puternic din urmă, depășind în februarie pentru prima dată echivalentul a 3 miliarde de lei (690 mil. euro).

Totodată, sumele cu întârzieri mai mari de 30 de zile trecute în categoria alte valute ajungeau la 1,5 miliarde de lei în februarie, nivel aproape dublu comparativ cu aceeași perioadă din 2011.

Creditarea a scăzut

Băncile mai reușesc să vândă într-o lună numai un singur credit ipotecar la fiecare șase sucursale și agenții, potrivit zf.ro, pe baza datelor de la Biroul de Credit. Cererea pentru credite ipotecare a scăzut însă în ultimele luni, numărul dosarelor aprobate zilnic de Fondul de Garantare ajungând la 85 în luna martie comparativ cu peste 100 de dosare la finalul anului trecut.

(clic pe imagine pentru a mări)

Sursa: bnro.ro

Vânzările de împrumuturi standard au fost restricționate de noile reglementări BNR privind accesul populației la finanțare în valută.

Potrivit statutului Biroului de Credit, stocarea datelor în sistem și afișarea lor în Raportul de Credit se fac pe o perioadă de 4 ani de la data achitării ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizări transmise de către participant.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari