REVELION 2013. Totul despre NOUL SEZON DE SCHI din România – pârtii, stratul de zăpadă, prețuri

Publicat: 30/12/2012, 19:57
Actualizat: 21/03/2019, 13:16

Aproximativ 150.000 de români își petrec anul acesta sărbătorile de iarnă în stațiunile montane din România, cei mai mulți fiind așteptați aici de REVELION, mai exact peste 90.000 de persoane, potrivit estimărilor realizate de către specialiștii în domeniul turismului. Turiștii vor plăti mai mult de REVELION decât de CRĂCIUN.

Astfel, de REVELION, turiștii vor plăti, în medie, sume cuprinse între 800 și 1.000 de lei de persoană pentru a sărbători trecerea în noul an în stațiunile montane. Cei care vor dori să beneficieze, însă, de facilitățile și de confortul oferit de hotelurile de lux de pe Valea Prahovei vor plăti chiar și 3.100 de lei de persoană, având în vedere că aceasta este una dintre cele mai scumpe destinații de iarnă din România.

FOTO: Zoltan Racz/Mediafax Foto

La Revelion cu elicopterul. Unde-și petrece ANUL NOU 2013 Traian Băsescu

REVELION 2013 în București. Petreceri de ANUL NOU în Piața Revoluției, Piața Constituției, Parcul IOR, „Vanghelion” la Romexpo

REȚETE DE REVELION. Cum poți prepara rapid salatele de boeuf, vinete sau ciuperci pentru masa de ANUL NOU

De asemenea, cu ocazia Anului Nou, specialiștii în domeniul turismului se așteaptă ca gradul de ocupare al unităților de cazare din zonele montane să ajungă până la 80%, în creștere față de cel înregistrat de Crăciun, de circa 50%.

De Crăciun, se aproxima că vor fi găzduite 60.000 de persoane în hotelurile și în pensiunile din țară, acestea urmând să cheltuiască pentru cazare și pentru masă suma de 8 milioane de euro, conform datelor furnizate de către reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPRT).

FOTO: Zoltan Racz/Mediafax Foto

Cea mai mare parte a lor, 28.000 de români, urmau să se cazeze în pensiunile aflate în zonele rurale, unde costul mediu al unui pachet turistic era de circa 550 de lei, potrivit Mediafax. Aceștia erau urmați apoi în clasament de către cei care alegeau ca destinație pentru petrecerea zilelor libere din preajma Crăciunului stațiunile montane, care au plătit până la 700 de lei de persoană pentru cazare, și cei care au plecat în vacanță în stațiunile balneare sau care au vizitat Capitala.

Cele mai multe pârtii din țară se găsesc în județul Prahova

Atunci când vine vorba despre pârtiile unde se vor putea bucura de sporturile de iarnă la finalul anului, românii fac alegerile, de cele mai multe ori, în funcție de orașul în care locuiesc. „Cei din sudul României merg pe Valea Prahovei, în Poiana Brașov și la Predeal. Oltenii aleg Parângul și Valea Jiului, clujenii aleg mult Maramureș, Arieșeni și Părtiniș, iar moldovenii merg la Vatra Dornei sau tot în Maramureș”, a declarat pentru gândul Traian Bădulescu, consultant în domeniul turismului.

PRĂJITURI DE REVELION. Desertul pentru masa de Anul Nou care este gata în 20 de minute

PRĂJITURI DE REVELION. Rețete simple de deserturi pentru masa de Anul Nou

MESAJE DE ANUL NOU. 10 URĂRI de REVELION transmise prin SMS prietenilor apropiați

„Din fericire, noi avem facilități pentru sporturi de iarnă în orice punct al țării”, a mai adăugat el.

La ora actuală, în România există 147 de pârtii omologate, dintre care cele mai multe se găsesc în județul Prahova, mai exact 23, conform datelor făcute publice de Ministerului Turismului și Dezvoltării Regionale (MDRT). Pe locul al doilea în topul județelor unde turiștii români și străini pot practica sporturile de iarnă se află Harghita, cu 22 de pârtii omologate, urmat apoi de Brașov și de Hunedoara.

FOTO: gândul.info (date MDRT)

La polul opus, cele mai puține pârtii omologate se află în județele Iași, Mureș, Neamț, Bistrița Năsăud și Covasna unde iubitorii sporturilor de iarnă, precum schiul sau snowboard-ul, nu au la dispoziție decât o singură pârtie.

Pe primele locuri în clasamentul județelor unde pot fi găsite cele mai mari pârtii din România se află Brașovul, Suceava, Maramureș, Bihor și Prahova unde turiștii pot schia pe distanțe de până la 4.752 de metri. Astfel, pârtia cu cea mai mare lungime din România este Drumul Roșu, ea fiind urmată apoi în top de pârtia Sulinar, ambele aflate în Poiana Brașov.

Pe locul al treilea în clasament se află pârtia Dealul Negru din județul Suceava, aceasta având o lungime de 3 kilometri.

Top 15 cele mai mari pârtii din țară

FOTO: gândul.info (date MDRT)

Există și patru pârtii în România cu lungimi mai mici de 250 de metri. Printre acestea se numără pârtia Gondola din Masivul Bucegi, care are o lungime de 150 de metri, și Pârtia D de la Păltiniș, județul Sibiu, cu o lungime de 240 de metri.

NOAPTEA DE ANUL NOU la Cluj-Napoca. Ce surprize de REVELION a pregătit primarul Boc

REVELION 2013. Lista restricțiilor de trafic în timpul petrecerilor de ANUL NOU din București

Cât plătesc turiștii pentru o urcare cu teleschiul sau cu telescaunul

Românii care aleg să își petreacă ultimele zile din an pe pârtiile din Poiana Brașov, unde deschiderea oficială a sezonului de schi a avut loc încă de pe data de 22 decembrie, pot folosi una dintre cele zece instalații de transport pe cablu, printre care se numără două telescaune și cinci teleschiuri.

FOTO: Laurentiu Mich/Mediafax Foto

Pentru o coborâre sau pentru o urcare ei vor plăti 20 de lei/adult și 10 lei/copil, în cazul în care acesta are o vârstă mai mică de 12 ani, sau 960 de lei pentru un abonament valabil 10 zile.

La Cavnic un abonament de o oră la teleschi costă 30 de lei/adult și 25 de lei/copil, iar un abonament valabil o zi costă 95 de lei/adult și 90 de lei/copil.

Pentru a închiria echipamentul necesar pentru practicarea sporturilor de iarnă cei care ajung pe pârtia Clăbucet din Predeal trebuie să plătească până la 40 de lei pe zi, cea mai scumpă fiind închirierea unei plăci de snowboard.

VREMEA în ianuarie, februarie și martie 2013. PLUS: Prognoza meteo de ANUL NOU

MESAJE DE ANUL NOU. Facebook lansează o aplicație specială pentru Anul Nou 2013

MESAJE DE ANUL NOU. Câteva exemple de urări care pot fi trimise prin SMS de Anul Nou

Zăpadă de până la 70 de centimetri grosime în Munții Făgăraș

Anul acesta, românii nu se vor putea bucura de zăpadă în noaptea dintre ani, dar vor putea schia în continuare pe pârtii în ciuda faptului că din cauza temperaturilor mai ridicate din ultimele zile grosimea stratului de zăpadă a fost diminuată, după cum a explicat pentru gândul meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În sudul și în estul țării vor apărea condiții de ceață în a doua parte a nopții de Revelion, iar temperaturile minime se vor situa în intervalul -12 – 0 grade Celsius, mai scăzute în estul Transilvaniei unde ele pot coborî până la -17 grade Celsius.

La ora actuală, stratul de zăpadă cu cea mai mare grosime se înregistrează în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, potrivit datelor ANM. La Azuga și la Predeal grosimea stratului de zăpadă ajunge până la 33 de cm, iar în Bușteni la aproape 50 de cm.

FOTO: gândul.info (date ANM)

Unde se pot duce turiștii români la schi în Bulgaria

Românii care aleg să își petreacă vacanța de la finalul anului în Bulgaria optează, de multe ori, pentru cele mai populare stațiuni montane din acest stat, precum Bansko, Pamporovo sau Boroveț. Sezonul de schi s-a deschis aici de pe data de 15 decembrie, vecinii bulgari putându-se lăuda cu echipamente de ultimă generație pentru producerea zăpezii artificiale.

De exemplu, în Bansko, cea mai modernă stațiune montană din acest stat, aflată la poalele munților Pirin la o altitudine de 925 de metri și la o distanță de 150 de kilometri de Sofia, au fost achiziționate pentru sezonul de schi 2012-2013 tunuri care vor crește cu 20% capacitatea de producere a zăpezii artificiale pe pârtii.

FOTO: Dimitar Dilkoff/Mediafax Foto/AFP

Turiștii români care nu dețin un autoturism sau care nu vor să se deplaseze până la Bansko cu ajutorul lui pot opta fie pentru o călătorie cu autobuzul pe ruta Sofia-Bansko, fie pentru o călătorie cu trenul, potrivit paginii web a municipalității locale.

Vizitatorii acestei stațiuni montane pot folosi instalațiile de transport pe cablu, de la telecabină la telegondolă sau telescaun, și se pot practica sporturile de iarnă pe pârtiile care au o lungime totală de circa 65 de kilometri și care pot fi utilizate de 24.500 de persoane pe oră.

În Bansko, turiștii din țara noastră se vor întâlni și cu polițiști români care au început, încă de pe data de 18 decembrie, să patruleze alături de colegii bulgari și greci pe străzile din această stațiune. Ei desfășoară aici activități de ordine și de siguranță publică, potrivit unui acord semnat la finalul lunii iunie a anului 2010 de șeful Poliției Române și de secretarul general al Ministerului de Interne din Bulgaria, comisar-șef Kalin Georgiev.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Pamporovo, gazda mai multor competiții în sezonul de iarnă 2012-2013, precum Campionatul Mondial pentru Instructori de Schi și un concurs organizat special pentru iubitorii de snowboard, se află în munții Rodopi la o altitudine de 1.620 de metri față de nivelul mării și la distanță de 260 de kilometri de capitala Bulgariei.

Turiștii pot schia aici pe pârtiile care au o lungime totală de 37 de kilometri și pot utiliza cele 18 instalații de transport pe cablu cu o capacitate de 8.500 de persoane pe oră cumpărând, spre exemplu, un bilet valabil o zi cu 50 de leva/adult, echivalentul a circa 113 lei, sau 30 de leva/copil, echivalentul a 68 de lei.

Bulgarii se pot mândri și cu Boroveț, cea mai veche stațiune de iarnă din acest stat care se află pe versanții munților Rila la o altitudine de 1.300 de metri și la o distanță de 73 de kilometri de Sofia. Iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziție aici 24 de pârtii cu o lungime totală de 58 de kilometri, grupate în trei zone, Sitnyakovo-Martinovi Baraki, Markudzhik și Yastrebets. Cea mai mare pârtie din această stațiune are o lungime de 12 kilometri.

Pentru a utiliza infrastructura de transport pe cablu din Boroveț turiștii trebuie să achiziționeze, spre exemplu, un bilet valabil o zi la un preț de 55 de leva/adult, echivalentul a 125 de lei, și 33 de leva/copil, circa 75 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?