„ROBOR este aranjat”. Un senator ALDE îl acuză pe președintele Consiliului Concurenței că nu a spus adevărul

„ROBOR este aranjat. Un senator ALDE îl acuză pe președintele Consiliului Concurenței că nu a spus adevărul
Publicat: 19/03/2019, 18:08
Actualizat: 12/04/2019, 15:25

Președintele Comisiei economice a Senatului Daniel Zamfir a adăugat că va prezenta o informare din care să rezulte că „indicele ROBOR trebuie rapid decuplat de la ratele românilor”.

„În urma audierii a unui alt reprezentant al băncilor care au participat la procedura de fixing din acea perioadă, am constatat, dacă mai era nevoie, că indicele ROBOR, cel la care se raportează azi ratele românilor, este unul trucat, este unul aranjat, n-are nicio legătură cu realitatea și dincolo de faptul că BNR a intervenit brutal ca să stabilească acest indice am să solicit imediat după ce se va termina această ședință colegilor mei să prezentăm o informare succintă din care să rezulte foarte clar că indicele ROBOR trebuie rapid decuplat de la ratele românilor. Indicele ROBOR este rezultatul unui mecanism care n-are nicio legătură cu realitatea și va trebui să dispară urgent din ceea ce înseamnă calculul ratelor românilor”, a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a mai explicat că 20 de trezorieri din bănci erau convocați periodic la BNR, loc unde se stabileau de către conducătorii instituției cât să fie indicele ROBOR, cu care erau inclusiv calculate împrumuturile băncilor pentru statul român.

„Am avut încă odată confirmarea că acest indice nu este rezultatul unor tranzacții reale. Ne-a confirmat și aici domnul Lucian Isar faptul că acele tranzacții erau unele trucate, stabilite undeva la BNR sau în Parcul cu platani. A confirmat faptul că cei 20 de trezorieri ai băncilor și nu numai ei erau convocați periodic la BNR sau la Parcul cu platani, locul unde se făceau chermeze, loc unde se stabileau de către conducătorii BNR cât să fie indicele ROBOR, cu cât să împrumute băncile statul român”, a completat Zamfir.

El dorește să sesizeze Biroul Permanent al Senatului pentru a îi convoca pe reprezentanții BNR, inclusiv Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere a Băncii Naționale, în cazul influențării cursului de schimb și a indicelui ROBOR.

„Avem un fapt fără precedent când doi salariați ai BNR, convocați și ei la aceste audieri pentru a afla adevărul nu sunt lăsați să participe la aceste audieri. Vom sesiza BP al Senatului ca acești funcționari BNR să fie prezenți la audierile Comisiei Economice, întrucât sunt lucruri foarte grave care s-au petrecut la BNR și continuă să se petreacă lucruri care influențează în mod direct atât cursul de schimb cât și indicele ROBOR. Așa a fost și cu dl Guvernator (Mugur Isărescu – n.r.). Se tot invoca că BNR nu este o instituție publică. Cei din Banca Națională sunt funcționari publici, Consiliul de Administrație al Băncii este ales de Parlamentul României. Faptul că își permit acești funcționari să nu participe la aceste audieri profitând de faptul că legea nu prevede sancțiuni pentru cei care nu vin la Comisia de anchetă, nu cred că e un răspuns pe care Parlamentul să-l accepte, cum de asemenea nu trebuie să acceptăm nici faptul că un senator la vremea aceea era participant activ la manipularea ROBOR nu dorește să participe, și ăsta este un semnal negativ pe care l-am transmite dacă am continua să tolerăm aceste aspecte. Ne gândim la toate pârtiile legale pe care le avem să-i determinăm pe cei care sunt obligați să respecte legea să o și facă”, a mai subliniat senatorul ALDE.

De asemenea, Zamfir consideră că este necesară reaudierea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, privind investigația condusă de instituția sa între 2008 și 2011, deoarece aceasta a fost închisă „în mod dubios”.

„Ne gândim foarte serios la reaudierea președintelui Consiliului Concurenței, întrucât au apărut foarte multe opinii contrare președintelui Consiliului Concurenței, ceea ce ne arată că domnia sa nu a spus adevărul, a ascuns multe lucruri care fac ca suspiciunea pe care am avut-o, că această investigație a fost închisă într-un mod dubios începe să se confirme. Faptul că la Consiliul Concurenței există o structură de securitate care le cere angajaților să trimită într-un plic sigilat către președintele Consiliului felul în care au răspuns la această Comisie, asta ține de practici sovietice care n-au ce căuta într-o instituție democratică, ca atare cred că reaudierea președintelui Consiliului Concurenței este absolut necesară”, a mai declarat Daniel Zamfir.

El a afirmat că se va consulta cu colegii săi pentru a face o propunere Guvernului și Băncii Naționale privind decuplarea „în mod urgent” a ROBOR de ratele românilor.

„Astăzi mă voi consulta cu colegii mei și imediat ce vom încheia audierile și cu cei de la Consiliul Concurenței vom face o propunere atât Guvernului cât și BNR care să ducă la decuplarea în mod urgent a ROBOR de ratele românilor”, a declarat Zamfir.

Audierile în Comisia economică a Senatului vin în contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR și cu declarații contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE a vorbit despre un raport al unei investigații a Consiliului Concurenței începute în 2008 și încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluție. EL a cerut Băncii Naționale să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat, alături de întregul Consiliu de Administrație al BNR, în Comisiile economică și buget ale Senatului. Acesta a afirmat, în ședința forurilor de specialitate, că a acuza că se fac manipulări pe piața interbancară însemnă a acuza și Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. Isărescu a adăugat că nu a ținut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. De asemenea, el le-a transmis aleșilor că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislației.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația