România anunță că este pregătită, din punct de vedere tehnic, să livreze gaze Republicii Moldova. Declarațiile oficialilor

România anunță că este pregătită, din punct de vedere tehnic, să livreze gaze Republicii Moldova. Declarațiile oficialilor
Transgaz / Sursă Foto: Transgaz - caracter ilustrativ
Publicat: 10/08/2022, 11:40

România este pregătită din punct de vedere tehnic să livreze gaze naturale Republicii Moldova, a anunțat, la TVR, un reprezentant al Guvernului României.

Autoritățile de la Bucuresti anunță că lucrările de interconectare dintre cele două state sunt finalizate și sistemul de transport este funcțional, potrivit TVR Moldova.

„Chiar dacă va fi o iarnă grea, nu cred că va depăși ceea ce avem în depozite și ceea ce producem. Suntem și în discuții cu parteneri externi pentru import de gaze, import de gaze pe care o să îl facem nu doar pentru România, ci și pentru a-i ajuta pe vecinii noștri, Republica Moldova sau Ucraina, sau alți parteneri din UE”, a declarat Gheorghe Agafitei, consilier în cadrul Cancelariei premierului României, la TVR.

„Ajunge gazul și pentru moldoveni și o companie de stat care se ocupă de transportul de gaze a reușit să termine lucrările de interconectare între noi și Republica Moldova. Dacă gazul curge într o direcție, acum poate pleca gazul și de la noi la ei. Dacă ei au nevoie, noi le putem oferi”, potrivit oficialului guvernamental.

Conducta de interconectare lași – Ungheni este funcțională

La data de 31 decembrie 2021 importul/exportul de gaze naturale în/din România se realiza prin șapte puncte de interconectare transfrontalieră, dintre care, cu Republica Moldova, conducta de interconectare lași – Ungheni este funcțională poate asigura curgerea bidirecțională a gazelor naturale, conform datelor Transgaz.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 120 km, interconectează sistemele de  transport gaze din România și Republica Moldova prin racordarea municipiului Chișinău la conducta de interconectare Iași-Ungheni între orașul estic al României și orașul din Republica Moldova situat la graniță.

Compania Vestmoldtransgaz, înființată în anul 2014, deține și administrează rețeaua de conducte de  gaze din vestul Republicii Moldova și oferă servicii de transport gaze naturale în această țară. În anul 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiară a SNTGN Transgaz  SA (Transgaz), compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult