România atrage doar 0,5% din capitalul pentru investiții în proprietăți imobiliare din Europa – STUDIU

România atrage doar 0,5% din capitalul pentru investiții în proprietăți imobiliare din Europa - STUDIU
Publicat: 24/10/2013, 13:03
Actualizat: 28/10/2013, 10:45

Capitalul disponibil pentru investiții în proprietăți comerciale în 2014 în Europa se ridică la 120 de miliarde de dolari, cu 6% mai mare decât cel estimat cu șase luni în urmă, iar în România ajung mai puțin de 0,5%, potrivit unui studiu al DTZ Echinox, scrie Mediafax.

„Deși din totalul capitalurilor atrase pentru investiții imobiliare ce vizează zona Europei, în România ajung în prezent mai puțin de 0.5%, în următorii ani estimăm o creștere graduală a interesului investitorilor pentru țara noastră datorită randamentelor atractive ce pot fi obținute într-un climat de risc relativ scăzut”, a declarat Marius Grigorică, senior business analyst al DTZ Echinox.

El a arătat că o mare parte din capitalurile disponibile țintesc oportunități de investiții imobiliare în piețe secundare în urma reducerii randamentelor în piețele mature din Europa Occidentală.

„Acesta ar putea fi un context favorabil pentru România, care are mari șanse să atragă atenția marilor investitori datorită dimensiunii pieței, dar și a îmbunătățirii recente a fundamentelor macroeconomice”, a adăugat Grigorică.

La nivel mondial capitalul pentru investiții imobiliare depășește 340 de miliarde de dolari, în creștere, de asemenea, cu 6% față de nivelul estimat în urma cu șase luni.

Regiunea Asia Pacific a înregistrat cea mai mare creștere regională de capital (11%), cu peste 90 miliarde de dolari disponibili care ar urma sa fie investiți în această regiune. Însă continentele Americane au rămas cea mai importantă destinație pentru investiții, dispunând de aproximativ 130 miliarde de dolari pentru 2014.

Raportul are la bază o analiză DTZ a datelor furnizate de aproximativ 3.000 de fonduri individuale.

Un procent ridicat (55%) din totalul capitalului mobilizat vizează investițiile într-o singură țară, în creștere de la 53% acum șase luni. Statele Unite își mențin poziția dominantă atrăgând 44% din totalul capitalului orientat către o singură țară. China și Marea Britanie sunt următoarele țări de interes, cu o cotă de 9% fiecare, păstrând trendul înregistrat cu șase luni în urmă. În regiunea Asia Pacific, Japonia atrage în continuare un nivel ridicat de capital (6%) întrucât fondurile continuă să fie tentate de trendul de revenire și îmbunătățire a lichidității de pe această piață.

Pe teritoriul Europei, aproape 60% din capital este orientat către oportunități secundare, mai puțin de o treime vizându-le pe cele principale. În contextul în care mulți investitori fac eforturi să securizeze principalele oportunități de pe piață, DTZ anticipează o creștere a activității fondurilor ce urmăresc oportunități secundare prin investiții în mai multe piețe și locații secundare în viitor.

Contrar creșterii semnificative de capital nou atras, studiul arată puține schimbări în ceea ce privește principalele surse și direcții ale acestuia.

Administratorii de fonduri intermediari continuă să domine, totalizând 64% din capitalul disponibil, companiile listate și investitorii instituționali deținând fiecare 15%. De asemenea, fondurile de investiții se concentrează în continuare pe diversificarea portofoliilor pe diferite tipuri de proprietăți (77% din capitalul disponibil).

Din diferența de capitaluri de 23%, concentrate pe un singur tip de proprietate, observăm o sporire a interesului pentru sectorul de retail, care reprezintă în prezent aproape 30% din procentul menționat, urmat de sectorul rezidențial către care sunt orientate o pătrime din fonduri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete