România conduce proiectul ESA care va construi primul „lidar” din Europa

România conduce proiectul ESA care va construi primul lidar din Europa
Publicat: 20/10/2014, 18:44
Actualizat: 01/04/2019, 20:13

Noul „lidar” – primul de acest gen din Europa – are ca rol sÇŽ contribuie la misiunea sateliților Agenției Spațiale Europene (ESA) care se concentrează asupra atmosferei, potrivit unui anunț postat recent pe site-ul Agenției Spațiale Române (ROSA).

Potrivit unui contract semnat pe 14 octombrie la sediul ESA din Paris, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică de la Măgurele va conduce noul proiect Multiply, al cărui scop este dezvoltarea primului lidar aeropurtat de înaltă rezoluție spectrală, care acționează în mai multe lungimi de undă.

Instrumentul, pentru construcția căruia va fi nevoie de peste doi ani, este proiectat pentru a sonda atmosfera de pe o aeronavă, pentru a detecta și cartografia aerosoli.

Aerosolii sunt particule foarte mici aflate în suspensie în atmosferă. Din moment ce acestea împrăștie și absorb lumina soarelui, prezența lor poate fi observată atunci când sunt suficient de mari, deoarece provoacă ceață și răsărituri și apusuri de soare roșiatice.

O mai bună înțelegere a efectului aerosolilor asupra climei și vremii este obiectivul unor viitoare misiuni satelitare ESA, cum ar fi EarthCARE, Sentinel-4 și Sentinel-5.

Este de așteptat ca noul instrument aeropurtat să joace un rol important în pregătirea acestor misiuni și în validarea măsurătorile lor din spațiu.

„Construirea acestui nou senzor nu numai că ajută la asigurarea acurateții noilor sateliți care studiază atmosfera, dar marchează, de asemenea, un reper important în colaborarea dintre ESA și România în domeniul Observării Pământului”, se spune în anunț.

România a devenit oficial al 19-lea stat membru ESA în decembrie 2011.

Contractul, în valoare de aproape 3 milioane de euro, a fost semnat de Roxana Rădvan, directorul general adjunct al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

„Sunt încântat să văd că România, un nou stat membru, conduce realizarea acestui nou proiect ambițios”, a declarat Volker Liebig, directorul departamentului ESA de observare a Pământului.

„Proiectul se bazează pe și extinde cunoștințele existente în România și va permite țării și partenerilor săi internaționali de proiect să joace un rol important și vizibil în pregătirea viitoarelor misiuni satelitare atmosferice și în validarea a numeroase misiuni ESA de observare a Pământului aflate pe orbită”, a mai spus Volker Liebig.

Lidarul emite lumină sub forma unor fascicule laser pulsate pentru a măsura intervale. De exemplu, pachetul de instrumente EarthCARE include un lidar care furnizează profilul aerosolilor și norilor subțiri. Acesta funcționează prin emiterea de scurte impulsuri puternice de lumină ultravioletă jos în atmosferă și apoi colectează lumina care este împrăștiată înapoi la senzor de la moleculele de aer și particule de nor.

Aerosolii din atmosferÇŽ provin în principal din erupții vulcanice, praf din deșert și incendii, precum și de la activitățile umane, cum ar fi arderea cărbunelui și a petrolului.

Aerosolii afecteazÇŽ cantitatea de radiații pe Pământ și clima. Ei împrăștie lumina soarelui înapoi în spațiu, contribuind astfel la răcirea planetei. Aceștia pot afecta, de asemenea, dimensiunea particulelor de nori, schimbând modul în care norii reflectă și absorb lumina soarelui.

În plus, ei oferă contextul pentru reacții chimice, care pot duce la formarea unor cantități mari de clor reactiv și, în cele din urmă, la distrugerea ozonului în stratosferă.

Noul lidar va fi o resursă esențială pentru Biroul ESA numit „Campaigns”, care efectuează experimente de teren extinse pentru a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii spațiale și a se asigura cÇŽ sateliții de observare a Pământului furnizează date exacte.

„Dezvoltarea unui lidar spectral de rezoluție înaltă care funcționează în aer acoperă o zonă lipsă importantă a capacităților senzorilor de aer din Europa”, a declarat Malcolm Davidson, șef al Campaigns. „Instrumentul Multiply va fi extrem de valoros pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră cu privire la repartizarea și originea aerosolilor din atmosferă și pentru a pregăti și de a face cel mai bine uz de sateliții atmosferici de observare a Pământului”, a mai spus Malcolm Davidson.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
×