Românii pot investi într-o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur. Ce dobânzi a anunțat Ministerul Finanțelor

Românii pot investi într-o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur. Ce dobânzi a anunțat Ministerul Finanțelor
Sursa: Ministerul Finanțelor
Publicat: 01/02/2023, 12:29

Ministerul Finanțelor a anunțat lansarea unei noi emisiuni de titluri de stat TEZAUR, destinată exclusiv populației, începând de vineri, 3 februarie. Acestea au maturități de 1, 2 și 3 ani, pentru primele două categorii, dobânzile fiind mai mici decât la emisiunea anterioară, din 3 ianuarie.

Noua emisiune de titluri de stat are dobânzi anuale de 7,20%, 7,50% și 8%, pentru maturități de 1, 2, respectiv 3 ani. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

La emisiunea precedentă, prima a acestui an, din 3 ianuarie, titlurile de stat Tezaur cu maturități de 1, 2 şi 3 ani, aveau dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8%. „Pentru creşterea atractivităţii şi încurajarea plasamentelor pe termen mai lung, dobânzile oferite pentru cele trei maturităţi au fost majorate, faţă de nivelul pieţei secundare a titlurilor de stat, cu 0,25% pentru 1 an, 0,36% pentru 2 ani şi respectiv 0,48% pentru scadenţa de 3 ani”, anunţa atunci Ministerul Finanţelor.

Sumele atrase de la populație de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

În tot anul 2022, românii au investit peste 12 miliarde lei prin 283 mii subscrieri în instrumente de 1, 2, 3 şi 5 ani, remunerate cu dobânzi situate între 4,5% şi 9,15%.

Cum pot fi cumpărate titlurile de stat

Ministerul Finanțelor anunță că titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 3 – 23 februarie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
  • Între 3 – 24 februarie 2023 de la unitățile Trezoreriei Statului;
  • Între 3 – 23 februarie 2023 în mediul urban și 3 – 22 februarie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate la secțiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase