Romgaz a finalizat tranzacția cu ExxonMobil, preluând jumătate din Neptun Deep. Aristotel Jude: Proiectul are o însemnătate importantă și strategică pentru asigurarea securității energetice

Romgaz a finalizat tranzacția cu ExxonMobil, preluând jumătate din Neptun Deep. Aristotel Jude: Proiectul are o însemnătate importantă și strategică pentru asigurarea securității energetice
În a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate, încheiată în ianuarie 2016, s-au descoperit acumulări de gaze / Sursa foto: ExxonMobil
Publicat: 01/08/2022, 15:44

Conducerea Romgaz a a anunțat, luni, S.A anunță finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deținea jumătate, alături de OMV Petrom, din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, cunoscut sub denumirea de Neputun Deep.

După luni de negocieri exclusive și rediscutări ale condițiilor din contractul de vânzare-cumpărate, reprezentanții Societății Naţionale de Gaze Naturale Romgaz S.A. au finalizat cu succes tranzacția cu ExxonMobil, ceea ce înseamnă preluarea a jumătate din perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Pașii următori

Potrivit companiei, tranzacția finalizată luni, 1 august 2022, a fost condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A și vânzători. Toate condițiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract.

„Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude
Directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude

La rândul său, directorul economic al companiei, Răzvan Popescu, a declarat că tranzacția reprezintă o investiție importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. „În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep”, a completat acesta.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Româgaz a aprobat, în 10 decembrie, tranzacția de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, iar în 28 aprilie2022 încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Preţul de achiziţie este de 1,06 miliarde de dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane de dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată, conform deciziei Consiliului de Administrație al Romgaz și aprobată de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor.

Tot în 10 decembrie, AGOA a aprobat contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzacției de achiziție de către Romgaz  a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited. Statul român deține 70% din acțiunile Romgaz.

Care este potențialul perimetrului

În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobil și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Spre comparație, producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.

În cazul în care tranzacția cu Romgaz se va perfecta, operarea perimetrului va fi realizată de celălalt partener la concesiune, OMV Petrom, conform unui comunicat comun.

„OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagra. Acestea sunt esențiale pentru securitatea energetică a României, pentru succesul tranziției energetice și pentru a genera creștere economică. În situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil, OMV Petrom va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep”, au transmis șefii celor două companii.

Începerea producției în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia – Proiectului MGD, primul proiect nou de dezvoltare gaze naturale din zona românească a Mării Negre realizat după anul 1989, a fost marcată, în 28 iunie, printr-o ceremonie oficială. Operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas, acesta are capacitatea de a acoperi, în prima fază, 10% din cererea anuală de gaze naturale a României.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult